Leko: Švicarska odluka suprotna europskim standardima

Švicarska odluka o uvođenju kvota za radnike iz Europske unije u suprotnosti je s europskim standardima, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Sabora Josip Leko nakon sastanka s bugarskim kolegom Mihailom Mikovom u Zagrebu.

“Mislim da u tom problemu Hrvatska i Bugarska mogu zajednički nastupiti u EU. Mi se zalažemo za Europu otvorenih granica kao što i sama Europa kaže za sebe, za zajedničko tržište. Švicarska je prihvatila standarde koji vrijede za EU pa je ovakva odluka u suprotnosti s tim standardima”, rekao je Leko, dodavši kako Bugarska nema ograničenja za hrvatske radnike i “time će naše zajedničko djelovanje u EU za očuvanje principa Unije biti olakšano”.

Predsjednik Narodnog sobranja Mikov rekao je novinarima da bez slobodnog kretanja ljudi nema slobodnog kretanja kapitala. “Preko naizgled najdemokratičnije formule kao što je referendum dolazimo do jedne nedemokratske odluke”, naglasio je.

Švicarci su na referendumu 9. veljače tijesnom većinom izglasali uvođenje kvota za radnike iz Europske unije, što je protivno ugovorima koje Švicarska ima s EU-om. Švicarsko ministarstvo pravosuđa priopćilo je u nedjelju da zato neće potpisati sporazum kojim se otvara pristup njezinu tržištu rada državljanima Hrvatske. Bruxelles je odmah odgovorio suspenzijom pregovora o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus.

Leko i Mikov zaključili su na sastanku u Saboru da su odnosi između Hrvatske i Bugarske vrlo dobri te da je ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije 1. srpnja prošle godine otvorio nove mogućnosti suradnje.

Također su rekli da su obje zemlje zainteresirane za politiku otvorenih vrata EU-a te za europsku perspektivu zemalja jugoistoka Europe.

Dvije zemlje imaju ista stajališta i iste interese kada je riječ o Dunavskoj inicijativi, kazao je Leko, a Hrvatska je zainteresirana za bugarska iskustva vezano za nastupanje u EU i kreiranje politike EU-a, kao i iskustva u ispunjavanju uvjeta za šengenski prostor.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: fah