Linić o Milanoviću: ‘On sam priznaje da je naređivao istrage i hapšenja’

Zagreb, 24.01.2018. - Okrugli stol "Iskustva predsteèajnih nagodbi - pouka za Agrokor" u organizaciji Jutarnjeg lista. Na fotografiji bivši ministar financija Slavko Liniæ. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Jedan od onih koji su godinama tvrdili da je aktualni predsjednik Zoran Milanović, tada premijer, ne samo znao što se događa s policijskim istragama i izravno utjecao na DORH nego i zloupotrebljavao te službe i institucije u interesu političkih obračuna, jest bivši ministar i zastupnik Slavko Linić, koji je o tome govorio za Novi list, što djelomice prenosimo.

“Ne samo da je znao nego je i rukovodio procesom lažnih optužbi protiv mene. Ja sam bio taj koji sam na kraju sam od DORH-a tražio da se preispitaju Milanovićeve optužbe i nije bilo ničega, utvrđeno je da nema propusta.”

Govorite o slučaju Spačva?

“Tako je. U međuvremenu je učinjeno pet sudskih vještačenja na tu temu, a Milanović je uporno u izjavama inzistirao na jednoj ocjeni poreznog inspektora, koji uopće nije nadležan za takve procjene.

Bilo je otpočetka jasno: politika van iz službi! Nažalost, Milanović je to sve poslije zloupotrijebio i, kao što znate, 2012. i ukinuo sigurnosne procjene za dobar dio dužnosnika. A trebale su ostati. No, on nije htio da sustav ima informacije, nego ih je samo on htio imati kako bi njima mogao manipulirati.

>U ‘klubu’ uhićenog HNS-ovca bila tri Plenkovićeva ministra, Milanović, Mesić, načelnik GS OS-a…

Gledajući šire, u današnjem kontekstu slučaja Janaf, a posebno slučaja Dragana Kovačevića, kojim se predsjednik Milanović ovih dana bavi, zašto bi predsjednik Republike sam sebi štetio tvrdnjama da premijer sve treba znati i da je on kao premijer uvijek sve znao o istragama koje su se vodile? Koji bi to bio rezon da javno priznaje nešto što nije ispravno činiti i što mu na kraju može i štetiti?

“Ne znam, mislim da on nije svjestan koliko šteti sam sebi. Reći: »Ja sam sve znao, i da sam ja na mjestu Andreja Plenkovića, ja bih naredio – hapsite Kovačevića«, to je izvan pameti, time Milanović priznaje da je i sam kao premijer naređivao istrage ili hapšenja.

Pa nije premijer taj koji kaže: »Hapsi!«. To službe rade, kad imaju osnova za to. Milanović si takvim izjavama šteti i priznaje da je sam tako radio, a vidimo da i teoretičari, sveučilišni profesori, svi iz struke jasno kažu: premijer ne treba znati ništa o istragama.

Griješi ako misli da može zaustaviti DORH”

Možda Milanović želi prevenirati da u javnost eventualno ne izađu transkripti njegovih razgovora s Draganom Kovačevićem? Predsjednik je javno rekao da su se sastajali, i to u vrijeme dok je Kovačević već bio praćen i prisluškivan.

“Pa i to bi bio pritisak. A sumnjam da je toliko naivan. Sigurno je snimljeno o čemu su oni razgovarali, pa zna se da su bili i u Taču i u tom klubu itd. Ali Milanović griješi ako misli da se može zaustaviti DORH i Uskok, a pogotovo tako agresivnim pristupom prema njima koji on sada ima.

Možda misli da će se netko uplašiti, ali sumnjam da hoće. U svakom slučaju, njegove su izjave neozbiljne, to nije na razini predsjednika Republike.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novi list