Luka Mlinarić (UiO) na saborskoj raspravi: Izrabljivanje radnika nedjeljom doprinosi njihovom odlasku iz Hrvatske!

Foto: Narod.hr

Saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo održao je danas tematsku sjednicu na temu “Dostojanstven posao i dostojanstvena plaća, ključni elementi borbe protiv iseljavanja iz Republike Hrvatske”, na kojoj je sudjelovao i predstavnik udruge U ime obitelji, Luka Mlinarić i istaknuo da su lošim zakonskim rješenjima izrabljivani radnici koji rade nedjeljom i mladi putem stručnog ospobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, što doprinosi njihovom iseljavanju iz zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednici su nazočili članovi Odbora, predstavnici sindikata, obrtnika, poslodavaca i civilnog sektora. Od predstavnika Vlade na sjednici je sudjelovao samo predstavnik Ministarstva financija, pomoćnik ministra, Stipe Župan, dok ostala tri pozvana ministarstva (rada, gospodarstva te demografije, obitelji, mladih i socijalne politike) nisu poslali svoje predstavnike.

Predsjednik Odbora, SDP-ov Gordan Maras, uvodno je napomenuo kako je “problem dostojanstvenog rada i plaće ključan za rješavanje demografskih problema i iseljavanja” te kako je potrebno raditi na poboljšanju uvjeta rada u Hrvatskoj. Podsjećamo da Maras do danas kao predsjednik Odbora nije odgovorio na zakonski prijedlog udruge U ime obitelji iz ožujka 2017. kojim bi se trenutno poboljšao položaj radnika u Hrvatskoj, što je sukladno Poslovniku Sabora bio dužan učiniti, na što ga je bio upozorio i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, ali i Luka Mlinarić u raspravi. 

> U ime obitelji: Hoće li Sabor zaštititi 180.000 radnika od iskorištavanja neplaćenim radom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Mlinarić je u svojem govoru istaknuo da je velik broj radnika u trgovinama prisiljeno raditi nedjeljom te da za taj nedjeljni rad ne primaju adekvatnu plaću. Mlinarić je istaknuo kako je potrebno izmjenama Zakona o radu “omogućiti radnicama i radnicima zaposlenima u trgovinama da sami, u trenutku sklapanja ugovora o radu, odluče hoće li, ili neće raditi nedjeljom”, što bi im bilo osigurano izmjenama Zakona o radu koje je predložila U ime obitelji, kao što bi im bilo osigurano i “pravo na povećanu naknadu za sat nedjeljnog rada od najmanje 50%, s obzirom da trenutno zakonsko uređenje omogućuje poslodavcu da plaću za nedjeljni rad poveća za samo jednu kunu te tako ispuni svoju zakonsku obvezu prema radniku”.

Kao drugi problem Mlinarić je istaknuo iskorištavanje mlade radne snage putem mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR). “Mladi se”, tvrdi Mlinarić, “iskorištavaju kao povremena, privremena i neadekvatno plaćena radna snaga te im se ne osiguravaju stabilno zaposlenje i trajna primanja što posljedično uzrokuje iseljavanje mladih u zemlje gdje ima perspektive i gdje će za svoju stručnost i rad biti pošteno plaćeni, a negativno utječe i na demografsku sliku koja je već previše narušena”. “Krajnje je vrijeme”, zaključuje Mlinarić, “da se radnicima u Hrvatskoj konačno omogući dostojanstven rad i dostojanstvena plaća, kako bi se spriječilo iseljavanje te poboljšali životni uvjeti radnika i njihovih obitelji”.

Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, istaknuo je kako je veliki problem zloupotreba ugovora na određeno kojima poslodavci često iskorištavaju radnike koji na taj način nemaju sigurno i stalno zaposlenje. Bernardić je također uputio kritiku mjeri stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), očito zaboravivši kako je upravo SDP-ova Vlada, odnosno tadašnji ministar rada, g. Mrsić, uveo tu mjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata upoznao je nazočne s rezultatom ispitivanja u kojemu su osobe koje su otišle iz Hrvatske navodile razloge odlaska te da su kao rezultat na prvom i drugom mjestu mala plaća i nesigurno te nestabilno zaposlenje, a tek onda kao treći razlog – nezaposlenost. Dakle, može se zaključiti kako nije najveći problem, odnosno razlog za odlazak iz Hrvatske, to što posla nema, već to što je taj posao nesiguran, nestabilan i neadekvatno plaćen. “Godišnje se 2% stanovništva iseli iz Hrvatske, od čega čak ¾ mladih”, naveo je g. Sever zabrinjavajuće podatke te nastavio – “za 10 godina broj učenika u školama biti će manji za ⅓”.

Još jedan važan razlog za iseljavanje jest beznađe, činjenica da u Hrvatskoj nema perspektive za radnike i njihove obitelji”, istaknuo je Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata “Preporod”, dok je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, spomenuo zanimljiv podatak kako je “Hrvatska jedina od tranzicijskih zemalja koja bilježi stalan pad plaća u odnosu na europski prosjek, dok sve ostale tranzicijske zemlje bilježe izniman rast”.

Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca problematičnim smatra to što Hrvatska do dan danas nema ozbiljnu i kvalitetnu strategiju razvoja te kako su trenutne strategije “bezvrijedne gomile papira”. Smatra kako su loš sustav i loše institucije glavni razlog lošeg gospodarskog stanja u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.