Pokladnice, krofne ili krafne, neizostavan su dio tradicije i običaja koji se vežu uz poklade, odnosno vrijeme uoči Korizme. Donosimo moderniju verziju krafni – pokladnice s limunom.
“Krafne na malo drugačiji način! Tko nije ljubitelj krafni prženih u ulju može slobodno uživati u ovim slatkim pecivima s preljevom od limuna”, piše Janette Razum na portalu Slatki svijet.
Sastojci
Tijesto
700 g glatkog brašna
1 svježi kvasac (40 g)
100 g maslaca
450 ml toplog mlijeka
2 žutanjka
2 vanilin šećera
1 žlica šećera
1 žlica ruma
naribana korica 1 limuna
Za premazivanje
80 g maslaca
Glazura i posip
sok od 1 limuna
šećer u prahu
sušene brusnice
Priprema
U veću zdjelu stavite brašno, napravite udubinu pa dodajte razmrvljen svježi kvasac i 100 ml toplog mlijeka (oduzeti od ukupne količine). Ostavite kvasac neka miruje 10 -15 minuta, dok se ne zapjeni.
Zatim dodajte sve ostale sastojke, pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu barem sat vremena kako bi tijesto udvostručilo volumen.
Pripremljeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na 0,5 cm debljine pa izrezujte krafne s rupom u sredini. Slažite pokladnice na lim za pečenje obložen masnim papirom i ostavite ih dodatnih 15 minuta da se dižu.
Pokladnice pecite na temperaturi od 180 °C 10-15 minuta, dok ne poprime zlatno žutu boju. Pečene i još vruće, premažite vrućim, otopljenim maslacem. Pokladnice poslužite tople i posipane šećerom u prahu, ili pričekajte da se malo ohlade te ih prošarajte glazurom od limuna i posipajte sjeckanim, suhim brusnicama.
Za pripremu glazure u zdjelicu stavite svježe cijeđeni sok od limuna pa dodajte malo po malo šećer u prahu, dok ne dobijete preljev željene gustoće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr/Slatki svijet
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.