Nedjelja, 27 travnja, 2025
18.8 C
Zagreb
Pratite nas:
MODERNA TRADICIJA

Moderne pokladnice s limunom

Podijeli

Sadržaj članka

Podijeli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokladnice, krofne ili krafne, neizostavan su dio tradicije i običaja koji se vežu uz poklade, odnosno vrijeme uoči Korizme. Donosimo moderniju verziju krafni – pokladnice s limunom.

“Krafne na malo drugačiji način! Tko nije ljubitelj krafni prženih u ulju može slobodno uživati u ovim slatkim pecivima s preljevom od limuna”, piše Janette Razum na portalu Slatki svijet.

Sastojci

Tijesto
700 g glatkog brašna
1 svježi kvasac (40 g)
100 g maslaca
450 ml toplog mlijeka
2 žutanjka
2 vanilin šećera
1 žlica šećera
1 žlica ruma
naribana korica 1 limuna

Za premazivanje
80 g maslaca

Glazura i posip
sok od 1 limuna
šećer u prahu
sušene brusnice

Priprema

U veću zdjelu stavite brašno, napravite udubinu pa dodajte razmrvljen svježi kvasac i 100 ml toplog mlijeka (oduzeti od ukupne količine). Ostavite kvasac neka miruje 10 -15 minuta, dok se ne zapjeni.

Zatim dodajte sve ostale sastojke, pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu barem sat vremena kako bi tijesto udvostručilo volumen.

Pripremljeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na 0,5 cm debljine pa izrezujte krafne s rupom u sredini. Slažite pokladnice na lim za pečenje obložen masnim papirom i ostavite ih dodatnih 15 minuta da se dižu.

pokladnice
Foto: snimka zaslona

Pokladnice pecite na temperaturi od 180 °C 10-15 minuta, dok ne poprime zlatno žutu boju. Pečene i još vruće, premažite vrućim, otopljenim maslacem. Pokladnice poslužite tople i posipane šećerom u prahu, ili pričekajte da se malo ohlade te ih prošarajte glazurom od limuna i posipajte sjeckanim, suhim brusnicama.

Za pripremu glazure u zdjelicu stavite svježe cijeđeni sok od limuna pa dodajte malo po malo šećer u prahu, dok ne dobijete preljev željene gustoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slatki svijet

Pročitaj više

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Sadržaj članka

Pročitaj više

Frendica.hr

Tijekom dijete uvedite 'dan za varanje'

Upozoravaju da „varanje na dijeti” treba pomno unaprijed isplanirati kako bi ono uistinu poslužilo kao psihološko olakšanje za vri...

Glas naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci