Majke odgajateljice: ‘Možemo udara direktno na djecu, a izjava Kekin je poziv na linč’

Foto: snimka zaslona

Prozvale Tomislava Tomaševića, Ivanu Kekin i Danijelu Dolenec: “Lažu, ne poznaju tematiku, ne znaju računati i smatraju da Zagrebu ne treba više djece!“

U Bujici, na Z1 televiziji, gostovale su tri dame – Ana Marija Berbić Lacko, Dunja Jeleč i Davorka Cecelja Martinkec. One su majke odgojiteljice i ogorčene su odlukom nove zagrebačke radikalno lijeve vlasti da se ukine demografska mjera roditelj odgojitelj…

Ana Marija Berbić Lacko o Tomaševiću: “Lagao je, nije vjerodostojan!”

Ana Marija Berbić Lacko, majka troje djece, ekonomistica i predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, optužila je Tomaševića da je “lagao i prevario birače”: – Nije vjerodostojan! Tijekom predizborne kampanje je govorio da neće dirati u stečena prava, a prvo što je napravio – krenuo je dirati ta naša, stečena prava! Ovo nije samo demografsko i političko pitanje, ovo je i pravno pitanje. Zato smo potražili pravnu zaštitu i namjeravamo ići do kraja!

Danijela Dolenec ne zna razliku između bruto i neto?!

Pozivajući se na Statut Grada Zagreba, Berbić Lacko, optužuje Tomaševića da ga negira i upozorava da se “igra sa sudbinom 5.793 roditelja, koji skrbe za više od 20 tisuaća zagrebačke djece”: – Od toga je šest tisuća djece vrtićke dobi. Samim time što su roditelji iskoristili ponuđeno pravo, omogućili su djeci zaposlenih roditelja da dobiju svoje mjesto u gradskim vrtićima. Kada bi došlo do izmjena, a zapravo ukidanja naših prava, s obzirom da su vrtićki kapaciteti popunjeni kadrovski i prostorno, ne bi bilo mjesta za smještaj djece roditelja odgojitelja. Kompenzacijske mjere o kojima govore, uopće nisu pripremili! Oni uopće ne poznaju tematiku! Tomaševićeve zamjenica Danijela Dolenec ne zna o kojim se iznosima radi, ne poznaje razliku između neto i bruto iznosa! Suhoparno izbacuju brojke kojima obmanjuju javnost.

Ana Marija Berbić Lacko Tomaševićevu odluku smatra “izravnim udarom na djecu”: – To je nedopustivo i zato pružamo otpor! Pozivamo Tomaševića da stane na loptu.

Dunja Jeleč optužila Tomaševićevu zamjenicu za sukob interesa i moguću korupciju

Dunja Jeleč je majka troje djece i prije nego što je počela koristiti mjeru roditelj odgojitelj, imala je siguran posao u odvjetničkom uredu: – Trinaest godina radila sam u odvjetničkom uredu. Prvo dijete samo rodila 2013. godine, drugo 2017. godine, a mjera je uvedena 2016. godine. Tada sam odlučila roditi i treće dijete i koristiti mjeru, jer sam mislila da ću biti financijski neovisna, imati nekakvo primanje sve dok moje najmlađe dijete ne krene u osnovnu školu.

“Zbog mjere koja nam je bila ponuđena napustila sam siguran posao, a sada imam problema zbog toga,” ističe gospođa Jeleč: “Imam kredit kojeg moram plaćati, a rata mi je čak i veća nego ovih tisuću kuna, koju Možemo nudi kao nekakvu kompenzacijsku mjeru. Osjećam se jadno, jer je Tomašević lagao u predizbornoj kampanji, a neki su mu čak i dali glas radi toga jer je rekao da u stečena prava neće dirati!”

Dunja Jeleč u Bujici je Tomaševićevu zamjenicu Danijelu Dolenec otvoreno optužila za sukob interesa i moguću korupciju: – Suprug gospođe Dolenec menadžer je u firmi koja je od grada dobila posao prijevoza djece u škole!

Davorka Cecelja Martinkec: “Ispadamo naivni i prevareni!”

Davorka Cecelja Martinkec je majka četvero djece, visoko je obrazovana i radila je u Hrvatskoj pošti punih 25 godina, prije nego što se odlučila prihvatiti mjeru roditelj odgojitelj: – Na kućne adrese dobili smo pisma od gradonačelnika Bandića, u devetom mjesecu 2016. godine. Tada je došlo do previranja u Hrvatskoj pošti i reorganizacija tvrtke. S četvero djece, a radno vrijeme od osam sati, a na poslu ste više od deset, teško je organizirati život. Majke najbolje znaju kako nam je… Šest mjeseci sam vagala što ću, istraživala sam, informirala se… Zvala sam gradski ured u Vodnikovoj, bila u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, išla u mirovinsko… Posebno sam se informirala o mojoj dugoročnoj sigurnosti. U Uredu za odgoj i obrazovanje uvjeravali su me da je mjera sigurna i dugoročna. Zaključila sam da je to to i nakon šest mjeseci razmišljanja, prihvatila mjeru. Dala sam otkaz i preporodili smo se svi u obitelji. Do tada smo non stop bili pod stresom, a mama je sada napokon bila tu, 24 sata za djecu. Međutim, Tomašević je u dva mjeseca sve srezao! spadamo naivni i prevareni, jer ja tu mjeru nikada nisam smatrala Bandićevom, već mjerom Grada Zagreba. Donešena je na Skupštini i ima svoje zakonske osnove…

Majke odgojiteljice o uvredama Ivane Kekin: ‘To je poziv na linč!’

Majke odgojiteljice u Bujici su odgovorile i na brojne uvrede, kojima su bile izložene proteklih tjedana – od postova Matije Babića, koji djecu naziva “okotom“ pa sve do sramotnih izjava Ivane Kekin o “40 tisuća ucviljenih duša“…

“To je otvoreni poziv na linč,” rezolutna je Ana Marija Berbić Lacko, dok Dunja Jeleč poručuje Ivani Kekin: “Ne osjećam se ‘ucviljenom’, iako nam je Kekin rekla na sastanku da Zagrebu ne treba više djece! Za svoju djecu uvijek ću se znati brinuti i prehraniti ih.”

Zbog teških uvreda i nazivanja njihove djece “okotom”, majke se osjećaju “tužno i ružno” i žao im je što uopće takvi ljudi mogu djelovati u javnom prostoru, a još je gore, kako kažu, što su njihovi portali financirani javnim novcem, dok za djecu novaca nema.

Urbani rasizam usmjeren protiv Hrvata iz Bosne

Dunja Jeleč smatra urbanim rasizmom napade u kojima se govori protiv Hrvata koji su u Zagreb doselili iz Bosne zbog rata, a sada neki od njih koriste mjeru roditelj odgojitelj: – Znam dobro tko sam i šta sam. Onaj tko tako govori, po meni govori više o sebi nego o nama. Dobila sam pravo da budem majka odgojitelj i da živim život sa svojom djecom. To sam prihvatila. A onaj kojemu je karijera, drvo, pas ili nešto drugo važnije od djece, nema pravo govoriti meni što i kako da ja radim. Samo želim odgojiti svoju djecu u poštene i dobre ljude.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, Ana Marija Berbić Lacko, ima oštre zamjerke na središnju, državnu vlast, koja ih je, kako kaže, ostavila na cjedilu i na milost i nemilost samovolji Tomislava Tomaševića: – Loptica se prebacuje s državne na lokalnu vlast, a onda oni kažu – zašto država ne poduzme nešto u situaciji demografskog sloma? Kao da se loptaju s nama i našim sudbinama, a usta su im puna demografije i brige za natalitet.

Ukidanje mjere roditelj odgojitelj dovest će do povećanja nasilja nad ženama: ‘Gdje su sada BaBe? Skrivaju se!’

Gospođa Berbić Lacko u Bujici je upozorila da bi ukidanje mjere roditelj odgojitelj, moglo utjecati i na porast obiteljskog nasilja, posebno nad ženama: – To je istina i to je prestrašno! Ova je mjera omogućila mnogim, prvenstveno ženama, da se oslobode obiteljskog nasilnika. Financijska sigurnost koju su prepoznale u njoj, odvojile su i njih i njihovu djecu od nasilja i napokon su dočekale mir. Ukoliko ukinu mjeru, Tomašević, Dolenec i Kekin moraju znati da mnoge žene na taj način guraju natrag prema nasilniku! A tu su i ucjene kroz alimentacije, kao i mnogi drugi problem…

Dunja Jeleč se nadovezala i ustvrdila da je više od 15 posto korisnica mjere otišlo s djecom od nasilnika, a sada će mnoge biti primorane ponovo riskirati ili će naprosto biti egzistencijalno ugrožene.

Rada Borić iz Možemo, kao ni predstavnici brojnih udruga za ženska prava, poput udruge BaBe, nisu se javile tim ženama niti su iskazale zabrinutost mogućim porastom nasilja nad korisnicama mjere roditelj odgojitelj, nakon ukidanja – ističe gospođa Berbić Lacko: – Skrivaju se! I BaBe i srodne udruge šute, pomalo licemjerno…

Cecelja Martinkec: “Tomaševiću, srami se!“ BERBIĆ LACKO: “Nisi vjerodostojan, odstupi!“ JELEČ: “Ne možete!“

“Rekla bih gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i njegovoj ekipi da ih može biti sram,” poručila je Davorka Cecelja Martinkec: “Sramota je da majke i djeca moraju dolaziti na prosvjed tražiti svoja prava! Tomaševiću, srami se!”

Nevjerodostojan i neka odstupi – poručila je gradonačelniku Ana Marija Berbić Lacko, a Dunja Jeleč je zaključila: – Ne damo svoja stečena prava! Mi možemo, a oni ne mogu!

Dr. Željka Markić: “Možemo je amaterska skupina, ne znaju ni zbrajati!”

Uživo iz Livna, u Bujicu se javila dr. Željka Markić, izvršna direktorica Udruge ‘U ime obitelji’ i podržala zahtjeve majki odgojiteljica: – Postoje snimke iz kojih je potpuno jasno da je gradonačelnik Tomašević prije drugog kruga izbora u Zagrebu, izričito obećao da ovu mjeru neće ukidati ili mijenjati za one koji ju već koriste. To je bilo u skladu sa svim razumnim očekivanjima, budući da je 5.800 obitelji, žena ili muškaraca koji su prihvatili ponudu da postanu roditelji odgojitelji, s gradom sklopilo dogovor ili ugovor, potpuno svejedno i bez obzira na to kako sad gradonačelnik pokušava nazvati odluku. Ugovor je sklopljen. Postavljeni su uvjeti za taj ugovor i svi roditelji odgojitelji i više od 20 tisuća djece o kojima se oni brinu, dio su tog ugovora. Potpuno je neprihvatljivo da danas gradonačelnik jednostrano, lažući o tome da on tako nije rekao iako postoji snimka, mijenja propozicije ugovora s ljudima koji su oko toga organizirali svoj život i svoje obitelji.

Dr. Markić je Možemo nazvala “amaterskom skupinom”: – Gradska zastupnica Možemo, je napravila kalkulacije i izračune potpuno pogrešno, matematički pogrešno i na temelju pogrešnih kalkulacija, objavili su podatak da ta mjera nije učinkovita. Pokazalo se da oni ne znaju zbrajati niti oduzimati i da su krivo zbrojili koliko je treće rođene djece i sve druge djece rođeno u Grada Zagrebu. Na temelju svojih pogrešnih izračuna mjeru su proglasili neučinkovitom!

“Ta populacijska mjera dala je oko 30 postotno povećanje trećerođene i druge djece,” nastalja gopođa Markić: “Postupci gradonačelnika nisu u redu ni s pozicije učinkovitosti mjere, ni spozicije prava, kao ni s pozicije predizbornih obećanja.”

“Pozadina je ideološka, Tomašević ne želi djecu!”

Dr. Željka Markić otvoreno je ukazala na pozadinu ukidanja mjere roditelj odgojitelj: – Radi se o ideološkoj pozadini, gdje jedan dio žena koje su u Možemo, a sebe predstavljaju kao žene koje se bore za žene, već u mnogim prilikama pokazuju da su one žene koje se bore samo za one žene, za koje se one žele boriti. Za sve druge žene, za koje misle da nije dobro ono što su one odabrale u životu, one se uopće ne bore i ne smatraju da su te žene razumne i ravnopravne.

“Zastupnice koje sebe prikazuju kao feministkinje prave se kao da ne čuju i ne vide,” nastavila je: “Krše prava onih žena koje su isto tako samostalne, isto tako moderne, isto tako neovisne i ravnopravne, ali žele imati djecu i žele se brinuti o svojoj djeci, u skladu s ugovorom koji je s njima sklopio Grad Zagreb.”

Prokomentirala je i javne uvrede iznijete na račun majki odgojiteljica: – Ivana Kekin je svojom komunikacijom i govorom o obiteljima s više djece, prva u javnom prostoru izvrijeđala i omalovažila obitelji koje imaju više djece. Način na koji se onda nastavilo govoriti, samo je dio kampanje kojom se htjelo nahuškati naše sugrađane i sugrađanke na skupinu roditelja odgojitelja.

Na pitanje voditelja je su li Tomaševiću važnija djeca ili sadnja drveća po Zagrebu i gradnja azila za životinje, umjesto gradnje vrtića, dr. Markić je odgovorila: – Tomaševiću uopće nisu bitna djeca! Oni su bez kvalitetne analize, isključivo na temelju svoje procjene, koja nije utemeljena u činjenicama, donijeli odluku da mjeru nezakonito ukinu. Istodobno, ukidanje ili smanjivanje te mjere, dovesti će do toga da će naškoditi i drugoj djeci u Zagrebu, zbog toga što će za šest tisuća djece vrtićke dobi o kojima se sada brinu očevi i majke, roditelji odgojitelji, trebati osigurati smještaj u vrtićima. Tko razuman može vjerovati da ova vlast, koja nije bila u stanju riješiti smeće kojim se jedino bavila u životu i na kojem je temeljila kampanju, u roku od slijedećih pet mjeseci riješiti pitanje manjka vrtića u Gradu Zagrebu?

Vodeći hrvatski demografi protiv Možemo – Dr. Stjepan Šterc: “Tomašević nije u pravu! Koliko će ljudi zbog njegove odluke iseliti iz Hrvatske?”

Vodeći hrvatski demograf, dr. Stjepan Šterc u izjavi za Bujicu demantirao je navode gradonačelnika Tomaševića o tome da mjera roditelj odgojitelj nije bila demografski učinkovita: – Tomašević se opravdava pokazateljima koji ne stoje! Zaboravljaju se neke stvari koje su se dogodile u razdoblju između 2016. i danas… U međuvremenu nas je zahvatila pandemijska kriza i da toga nije bilo, trend bi bio uzlazan. Osim toga, ne govore o izravnoj korelaciji mjere s trećim djetetom, s obzirom da je rođeno oko 30 posto više treće djece u obiteljima koje koriste mjeru. Kad se Zagreb usporedi s ostalim velikim gradovima u Hrvatskoj, onda se vidi da je jedino Zagreb od 2016. godine ima porast broja rođenih. Sve to ukazuje na činjenicu da Tomašević naprosto nije u pravu.

“Bilo bi poštenije i korektnije zagrebačkoj i hrvatskoj javnosti reći OK, naš politički pristup je takav da nas ne zanima demografska obnova Hrvatske, a naša ideologija ne stavlja u prvi plan obitelj i djecu,” poručio je profesor Šterc i javno se zapitao: “Što će se dogoditi kad se mjera, sukladno njihovoj odluci, ukine? Koliko će ljudi iseliti iz Hrvatske i koliko ćemo dobiti socijalnih slučajeva u Zagrebu?!”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.