Manipuliranje podacima: Koliki su stvarni troškovi pohađanja djece u zagrebačkim vrtićima i tko izostavlja nule?

Foto: DepositPhotos (Fotomontaža: Narod.hr)

Čitateljica Narod.hr-a koja je željela ostati anonimna (podaci poznati redakciji) osvrnula se na medijske napise o troškovima pohađanja djece u vrtić. Dio medija navodi kako su troškovi za djecu koja pohađaju vrtić znatno niži nego iznos koji se izdvaja za roditelje odgojitelje. Tvrde kako mjera nije urodila ‘baby boomom’ i opisuje je kao neuspješnu, a djecu asocijalnom iz razloga što ne pohađaju kolektiv. Naša čitateljica primijetila je da se podacima vješto manipulira:

“Nažalost, još uvijek nismo navikli propitivati činjenice i brojke koje nam iznose političari pa gotovo nikome, osim ponekim komentatorima, nije palo na pamet uzeti u ruke kalkulator i provjeriti ovaj očito netočan i zlonamjeran podatak.”, napisala je čitateljica Narod.hr-a, a njen osvrt donosimo u cijelosti.

> Obratili su nam se roditelji odgojitelji iz RTL-ovog priloga: ‘Nismo paraziti zato što želimo sudjelovati u odgoju svoje djece!’

Tko je to izračunao da 35.000 djece u vrtićima Grad Zagreb košta samo 100.000.000 kn godišnje?

“Jutarnji list, u članku iz 9. srpnja o ukidanju mjere roditelj odgojitelj, donosi izjavu istaknute članice koalicije Možemo u kojoj tvrdi “da se na vrtiće za 35.000 djece troši oko 100 milijuna kuna, a za majke (korisnice mjere roditelj odgojitelj – op. autora) ovih 4500 – gotovo pola milijarde”. Nažalost, još uvijek nismo navikli propitivati činjenice i brojke koje nam iznose političari pa gotovo nikome, osim ponekim komentatorima, nije palo na pamet uzeti u ruke kalkulator i provjeriti ovaj očito netočan i zlonamjeran podatak.

Krenimo redom, u Obavijesti o pravu na olakšice – sudjelovanje roditelja/skrbnika u cijeni redovitog programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja djece u predškolskim ustanovama Grada Zagreba od 21. siječnja 2021. navodi se da: “Ekonomska cijena za redoviti program u petodnevnom radnom tjednu, planirana na temelju prosječnih troškova programa sukladno odredbama članka 42. Državnoga pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, iznosi za 2021 . godinu:

– za redoviti 10-satni program 1.900,00 kn;

– za redoviti poludnevni program 1.300,00 kn”

Sudjelovanje roditelja u cijeni vrtića kreće se između 150 – 600 kn mjesečno, ovisno o prosječnom mjesečnom prihodu po članu zajedničkog kućanstva ostvarenom u prethodnoj godini (slobodno provjerite, tablica se nalazi u gore navedenoj obavijesti, poveznica ovdje).

S obzirom da nemamo pristup svim podatcima, uzmimo da sva djeca imaju minimalnu subvenciju, dakle, da grad po djetetu u redovitom programu predškolskog obrazovanja izdvaja minimalno 1.300,00 kn. U tom slučaju dolazimo do iznosa od 45.500.000,00 kn za samo jedan mjesec. Budući da godina još uvijek ima dvanaest mjeseci, Grad Zagreb za subvenciju vrtića godišnje troši minimalno 546.000.000,00 kn! Dakle, pet puta više nego što tvrde protivnici mjere!

Na kraju jedna isprika. Postoji mogućnost da gospođa Borić uopće nije bila zlonamjerna. Naime, puno je vjerojatnije da Grad po vrtićkom djetetu odvaja približno 2.000 kuna što bi grubim izračunom činilo jednu milijardu, a ne sto milijuna kuna godišnje, a svakome se može dogoditi da mu prigodno ispadne koja nula.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.