Ministar Horvat: ‘Unutar 45 dana kreće obnova’

Zagreb, 09.04.2020. - Nacionalna sveučilišna knjižnica, redovita sjednica Vlade RH. Dolazak ministara na sjednicu, na fotografiji Darko Horvat.

“Oni koji budno prate što radimo svjesni su činjenice da smo već započeli s obnovom. Ne s organiziranim dijelom obnove, za nju moramo stvoriti pravni okvir i nismo daleko od toga te u idućih 30-40 dana mislim da ćemo upotpuniti sav zakonodavni prostor kojim ćemo jasno definirati prvi početni i prvi sljedeći korak koji je nužno potrebit da bismo započeli s projektiranjem”, rekao je u Dnevniku HRT-a ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine Darko Horvat.

Također će se osigurati revizija projektne dokumentacije, na javnom natječaju odabrati institucije koje će raditi tehničko-financijsku kontrolu i nakon toga će se iskristalizirati troškovnici temeljem kojih će se ugovarati.

“Reći ću danas po prvi puta u javnosti unutar 45 dana svi ti koraci će biti u punoj funkcionalnosti.”

Dodao je kako se nada da će ugovor kojim će definirati u potpunosti u utorak već u srijedu poslati prema gradu Zagrebu, Krapinsko-Zagrebačkoj županiji i Zagrebačkoj županiji.

>Selak Raspudić o Zakonu o obnovi Zagreba: ‘Vratite Sabor kao tijelo koje odlučuje i koje će se pobrinuti za transparentnosti provedbe’

“Ti ugovori moraju biti verificirani na predstavničkim tijelima, dakle skupštinama. Siguran sam da će to biti zadnji korak u stvaranju svih pretpostavki početka organizirane obnove. Prema mojim informacijama zadnja skupština Grada Zagreba bit će 27. listopada i nakon toga na prvoj sjednici Vlade osnovat ćemo fond i on će moći startati sa svojim konkretnim poslovima”, rekao je Horvat.

Na pitanje čije će se zgrade prve obnavljati, arhitekti traže da se prvo počnu obnavljati obiteljske kuće jer bez ljudi, u središtu grada nema ni života, ministar je rekao da imaju dva smjera kojim će se krenuti u organiziranu obnovu.

“Jedan je kontrukcijska obnova, a drugi cjelovita obnova. U fazu projektiranja u cjelovitu obnovu institucije, odnosno javni servisi koji su osnivači, grad županije ili država, su već krenuli, a u prvom članku prijelaznih i završni odredbi jasno stoji da glavni projekt koji je u ovom trenutku već u fazi izrade biti verificiran kao pounopravni dokument.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT