Ministar Josip Aladrović: Godina dana može biti sasvim dovoljna da pokažemo kvalitetne rezultate

Foto: snimka zaslona

U središnjem Dnevniku, gostovao je Josip Aladrović (34), novi ministar rada i mirovinskog sustava. Danas je službeno preuzeo Ministarstvo, jedan od najzahtjevnijih resora, u razgovoru istaknuo je socijalni dijalog, digitalizaciju i mjere uštede kao prioritete.

– Nastavak jačanja mjera zapošljavanja, moramo raditi reviziju mjera za koje vidimo da nisu ostvarile dovoljno dobre rezultate, digitalizacija iz naše domene usluga koje pružaju institucije u okviru ministarstva rada i mirovinskog sustava s posebnim naglaskom na Mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Regos, govori Josip Aladrović, koji je naslijedio ministra Marka Pavića.

Aladrović zagovara nastavak mirovinske reforme, uvođenje nacionalne mirovine u 2020. godini i socijalni dijalog sa svim zainteresiranim skupinama kao i partnerima, sindikatima, sindikatima umirovljenika, s mirovinskim fondovima s hrvatskom udrugom poslodavaca, a kao posljednji cilj je formiranje gospodarskog socijalnog vijeća.

Ističe kako će nastaviti dobre projekte koje je započeo bivši ministar Pavić, vrlo brzo će formirati i svoje ideje.

– Godinu dana možemo promatrati kao kratko razdoblje, ako ćemo biti svjesni naše odgovornosti, ako ćemo, biti svjesni što moramo učiniti u tih godinu dana, ta godina dana može biti sasvim dovoljna da pokažemo kvalitetne rezultate.

Sindikati su za referendum protiv reforme prikupili više od 740 tisuća potpisa, a Aladrović smatra kako je mirovinska reforma imala tri svoja cilja, dugoročna održivost mirovinskog sustava, povećanje mirovina i ispravljanje nepravde koje su među generacijama.

– Mirovinska reforma je riješila sva tri izazova koja su se našla u toj mirovinskoj reformi, mi s tim rezultatom možemo biti zadovoljni. Mi i dalje provodimo mirovinsku reformu u kontekstu nacionalne mirovine, 2020. godine. Što se tiče socijalnog dijaloga, mi smo jasno istaknuli da želimo razgovarati o potpisima i razlozima nezadovoljstva.

Osvrnuo se i na trošak koji će snositi do 2040. g. ako prihvate zahtjeve sindikata, te dodao kako će u budućim razgovorima govoriti o očuvanju proračuna, da sustav dugoročno bude održiv.

Aladrović smatra kako u dijalogu sa sindikatima imaju mnoštvo tema.

– Generalno, sve teme iz tržišta rada i mirovinskog sustava su teme koje ćemo mi staviti na stol, i zbog toga očekujemo i od partnera koji će se pojaviti s druge strane da o tim temama kao odgovorna vlada, i kao odgovorni socijalni partneri, razgovaramo.

Novi ministar rada i mirovinskog sustava smatra kako nezaposlenost u Hrvatskoj konstantno pada, te ističe kako su sigurni da će se svakako nastaviti pozitivne trendove za hrvatsko gospodarstvo, u smislu uštede. Jedan od prioriteta bit će digitalizacija, kao preduvjet za uštede.

Aladrović govori kako su u programu Vlade HDZ-a istaknuli 2020. godinu kao godinu kad će realizirati nacionalnu mirovinu.

– Trenutno smo u fazi formiranja tima stručnjaka, socijalnih partnera, svih zainteresiranih koji trebaju raspravljati o nečemu što je ipak iskorak u mirovinskom sustavu. Definitivno smo odlučili da ćemo nacionalnu mirovinu uspostaviti kao jedan od dijelova nacionalnog sustava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt