Riječ roditelja: osnovno obrazovanje je obavezno, ne želimo kupovati nove knjige!

“Ova najnovija odluka ministra Jovanovića – izdavanje novih udžbenika za sve predmete- predstavlja velik udar na sve obitelji s djecom. U teškoj ekonomskoj situaciji djeca neće moći naslijediti, posuditi, mijenjati udžbenike – svi će morati kupovati nove”, zabrinuto govori Miljenko Marić. Ovaj profesor filozofije i sociologije ima četvero djece – dvoje idu u osnovnu, a dvoje u srednju školu. Uključen je u brojne aktivnosti vezane za osnovnu školu koju pohađaju njegova djeca te je i predsjednik vijeća roditelja OŠ Trilj.

Smatra kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta treba na sebe preuzeti dio tereta koji nose roditelji te osigurati besplatne udžbenike za osnovnu školu. “To jamči hrvatski Ustav. U njemu stoji da je osnovno obrazovanje obvezatno i besplatno”, angažirano tumači Miljenko Marić.

Pojašnjava i kako Ministarstvo primijenjuje loš model prodaje školskih udžbenika od kojeg žive najveći izdavači u Hrvatskoj i način i način izbora školskih knjiga u kojem roditelji daju mišljenje koje nikoga ne obvezuje.

„Odredili su natječajem tko može zadovoljiti osnovne kriterije, tj. koji izdavač, i nakon toga se odlučivanje spustilo na osnovne škole, odnosno  stručne aktive koji se sastoje od nastavnika. Tako za pojedini predmet stručni aktiv onda bira udžbenike iz skupine knjiga koju je prethodno odobrilo Ministarstvo“, pojašnjava Miljenko Marić.

„Nakon toga Vijeća roditelja trebaju dati svoje mišljenje o prihvatljivosti cijena odabranih udžbenika, ali to mišljenje nije obvezujuće za stručni aktiv“, istaknuo je te dodao kako smatra model nakaradnim jer se odlučivanje o udžbenicima spušta na razinu svake osnovne škole – pa tako svaka škola može odabrati druge knjige. Zašto je to potrebno? Ima primjera da u dvije susjedne škole stručni aktivi za neki predmet izaberu potpuno drugačije knjige – zbog toga je teža razmjena i kupovina i prodaja korištenih knjiga.

„Nema regionalnog, županijskog, državnog tijela ili nekog drugog tijela koje će koordinirati ravnatelji, stručni aktivi na razini županije ili regije – nego je odabir knjiga različitih izdavača spušten na razinu svake osnovne škole te svaka donosi svoj popis knjiga“, rekao je Marić.

„Naše je Vijeće roditelja donijelo odluku da se možemo uvijek složiti s određenom cijenom na razini udžbenika, ali problem je što se moraju kupovati sve knjige. Cijeli komplet će stajati oko 1300 kuna za 5. razred, oko 1500 kuna za 8. razred, više od  1500 kuna za 1. i 2. razred srednje škole.  I to su samo knjige, bez bilježnica i pribora. U rujnu će Ministarstvo obrazovanja opet povećati troškove roditelja i djecu, umjesto da ih smanjuje”, naglasio je Miljenko Marić.

„Nedavno se uveden besplatan prijevoz učenika srednjih škola do škole koji putuju više od tri kilometra. To mi je jako drago, i sam imam djecu u srednjoj školi. Važno je da se obitelji potiču da dalje školuju svoju djecu. Ali, isto tako znamo da srednjoškolsko obrazovanje nije obvezno, dok je osnovno-školsko obrazovanje ustavna kategorija. Teško je razumijeti tu logiku trošenja novaca. Kao što sam rekao – barem bi udžbenici za osnovne škole trebali biti besplatni”,  istaknuo je.

Troškovi školovanja djece nisu samo pitanje malog, običnog čovjeka – tiču se cijele zajednice. Sustav koji Ministarstvo danas primijenjuje je  nefunkcionalan i antiobiteljski

Predložio je jedan model koji bi se mogao razraditi za udžbenike – da 70 posto cijene udžbenika snosi MZOS, 20 posto županija, 10 posto jedinica školske uprave.

„Roditelji plaćaju udžbenike dva puta – prvi put kao porezni obveznici – plačajući poreze oni osiguravaju sredstva kojima onda država sufinancira školske knjige. Na takav način u troškovima sudjeluju svi hrvatski građani. A onda roditelji još jednom plaćaju knjige – ovaj puta kad ih kupuju za svoju djecu. To je doista lupanje po zdravom razumu.”, misli Miljenko Marić.

Istaknuo je kako će neke lokalne jedinice financirati udžbenike, djelomično ili u potpunosti. To je jako dobro, ali stvlja u nepovoljan položaj one roditelje koji žive u gradovima ili lokalnim jedinicama koje ne mogu ili ne žele financirati školske knjige za osnovnu školu. Drži kako se tu radi o diskriminiranju i kako nisu svi roditelji i sva djeca isti pred zakonom i Ustavom u Hrvatskoj.

„To je ogroman udar na roditelje, a činjenica je da u Hrvatskoj imamo danas oko 315.000 osoba s blokiranim bankovnim računima, to su sve obično ljudi. Imamo i 324.000 nezaposlenih.  I sada svi ti ljudi moraju na jesen naći novac za nove udžbenike, zato što je Ministar odlučio u ovoj, financijski tako teškoj godini, staviti još jedan teret na one koji su ionako u ovom trenutku najranjiviji – obitelji sa malom djecom. Ma, mi roditelji ćemo opet sve to izdržati, ali  sramotno je da niti ministar, niti Ministarstvo, niti Vlada ne bave bitnim stvarima koje se tiču nas, malih ljudi, već se bave sami sa sobom i odvlače pozornost na neke druge, nebitne stvari“, pojasnio je te dodao kako to nije pitanje samo malog čovjeka – već cijele zajednice i sustava koji je nefunkcionalan i antiobiteljski.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Narod.hr