Ministar Marić: ‘Pregovori o plaćama u zdravstvu se nastavljaju’

Zagreb, 20.08.2019. - Izjave prije početka sastanka pregovaračkog odbora Vlade i zdravstvenih sindikata. Na fotografiji Zdravko Marić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu nastavak pregovora o plaćama u sektoru zdravstva, izrazivši uvjerenje kako će sredstva za najavljeni rast osnovice od dva posto za sve zaposlene u državnim i javnim službama od 1. rujna biti osigurana na vrijeme.

“Pregovori se nastavljaju, mislim da ćemo sutra na sjednici Vlade donijeti novu odluku o imenovanju pregovaračkih odbora i naravno da ćemo o tome voditi brigu”, rekao je Marić novinarima uoči sjednice Vladina užeg kabineta.

“Vodimo brigu i pratimo ukupnu politiku plaća svih zaposlenih u državnoj i javnoj upravi, pratimo i što se događa s plaćama na razini cijelog gospodarstva. Znate i sami da smo i sami doprinijeli porastu plaća kroz određene porezne izmjene”, rekao je Marić.

No, dok je u određenim segmentima gospodarstva zdrav rast plaća vezan uz rast produktivnosti, negdje postoji i rast plaća najvećim dijelom vođen nedostatkom radne snage, napomenuo je.

Na pitanje je li znao da će ministar zdravstva Milan Kujundžić na svoju ruku parafirati ugovor o povišicama u zdravstvenom sustavu odgovorio je kako ne bi htio ulaziti u analize, a s Kujundžićem ima “odnos profesionalne suradnje u kojemu nema mjesta za emocije”.

“Pustimo emocije, nema tu ljutnje, nema ničega. Mi imamo jako dobar odnos. On je ministar zdravstva, ja sam ministar financija. Logično je i normalno da se u određenim stvarima ne možemo i nećemo u potpunosti složiti, ali najvažnije je da funkcioniramo kao kolege i da općenito, kao dva ministra u važnim resorima, pronađemo nekakva najbolja rješenja“, kaže Marić.

Plaće u zdravstvu idu kroz HZZO

Kad je riječ o plaćama u zdravstvu, s obzirom da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 2015. godine “izvan sustava riznice”, pa tako sve plaće i troškovi u zdravstvu idu kroz HZZO, Ministarstvo financija nije ovlašteno po tome pitanju. “Ali svakako da se i nas nešto treba pitati, u konačnici ćemo kao Vlada o tome zauzeti određeni stav. Ali razgovori i pregovori će se nastaviti”, rekao je.

Smatra kako hrvatski građani mogu biti zadovoljni kvalitetom usluge i stručnosti u zdravstvu, no u isto vrijeme ne može se zanemariti činjenicu “da je financijski sustav u poprilično izazovnoj situaciji i da se moraju tražiti određena rješenja”. Upozorio je pritom da “mjere isključivo na prihodnoj strani nisu dovoljne”.

Marić je izrazio uvjerenje da će sredstva za najavljeno povećanje osnovice za državne i javne službe od 1. rujna biti osigurana. “Moramo mudro promatrati cijelu problematiku i u skladu s našim mogućnostima djelovati”, rekao je.

Na pitanje kakvu sudbinu čeka brodogradilište 3. maj uoči sutrašnje odluke na Vladi rekao je kako će o tome moći govoriti tek nakon sjednice.

“Ja se suzdržavam prije nego što to bude formalno stavljeno na Vladu, nakon toga ćemo komunicirati”, kazao je Marić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina