Ministarstvo zdravstva potpisalo ugovori o nabavi opreme vrijedne 152 milijuna kuna

Foto: Fah

U Ministarstvu zdravstva u srijedu su potpisani ugovori o nabavi opreme za dnevne bolnice i kirurgije u devet zdravstvenih ustanova, ukupne vrijednosti 152 milijuna kuna, a novac je osiguran iz bespovratnih sredstava Europske unije.

Nakon provedene objedinjene javne nabave, ugovore s proizvođačima opreme potpisali su ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelji KBC-a Zagreb, Osijek, Rijeka i Split, te KBC-a Sestara milosrdnica, kliničkih bolnica Dubrava i Sveti Duh, te općih bolnica Varaždin i Zadar.

Za KBC Zagreb nabavljen je uređaj za intra-kranijalnu radiokirurgiju najnovije generacije, koji omogućava uništenje tumora u mozgu bez rizika od krvarenja i infekcija, a istodobno ne oštećuje druge strukture u mozgu. Nabavljeno je i sedam uređaja za magnetsku rezonancu (MR), koji se koriste pri obradi onkoloških bolesnika, a ta je pretraga preduvjet za optimalno izvođenje operacija.

Potpisan je i ugovor za nabavku četiri angiosale za intervencijsku radiologiju, čime se pacijentima pruža veća sigurnosti tijekom izvođenja zahvata uz manje doze zračenja i kraće vrijeme zahvata, a uređaji idu u KBC Zagreb, Osijek, Rijeka, Sestre milosrdnice i KB Dubrava. Također je kupljeno i pet angiografskih RTG aparata za intervencijsku kardiologiju za KBC Sestre milosrdnice, Rijeka i Split, te KB Dubrava i Sveti Duh, kojima se skraćuje trajanje hospitalizacija i liste čekanja na kardiološkim odjelima.

“Ovo je uistinu značajan i lijepi dan za hrvatski zdravstveni sustav, hrvatsku medicinu i nadasve za hrvatske pacijente”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić ocjenivši kako će se zahvaljujući toj opremi dogoditi ozbiljni pozitivni pomaci u vrhunskoj medicini.

Vrhunska oprema za vrhunsku medicinu

S obzirom da će vrhunsku opremu dobiti i opće bolnice u Zadru i Varaždinu, Kujundžić je naglasio kako se time na vrhunsku medicinu želi poticati i županijske bolnice, koje imaju ljudske resurse i potrebu da se takva oprema instalira.

S novim aparatima za koronarografiju dodatno se osnažuje mreža intervencijske kardiologije koja je na zavidnoj razini, gdje svi pacijenti s infarktom bivaju zbrinuti unutar dva sata te se nakon postavljenih stentova vraćaju u normalan život.

Također se omogućava da s novim angiografijama bolesnici s moždanim udarom budu zbrinuti unutar dva do četiri sata u centrima gdje će im biti izvađen ugrušak iz krvne žile u mozgu, te će se moći vratiti normalnom životu.

Predsjednik Povjerenstva za radiologiju Boris Brkljačić istaknuo je da je javna nabava radiološke opreme bila izuzetno transparentna, a stajala je barem 10 milijuna kuna manje u odnosu na očekivanu cijenu.

“Prije samo tri-četiri godine Hrvatska je bila na katastrofalno lošem mjestu u Europi, trećem od kraja liste, po broju i starosti radioloških uređaja, pogotovo CT-a. Drago mi je da smo uvjerili sadašnjeg i dva prethodna ministra da se treba pridržavati EU-ovih preporuka o redovitom zanavljanju radiološke opreme”, kazao je Brkljačić.

Kad je riječ o listama čekanja na radiološke pretrage, Brkljačić ističe kako je dokazano da je danas 30 posto tih pretraga krivo indicirano ili nepotrebno, a Hrvatska prihvaća europske kriterije i provodi sustav naručivanja koji je izradilo Europsko društvo radiologa

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/nb