Ministri obrane Hrvatske i Srbije dogovorili predaju dokumentacije nekretnina JNA u RH

Ministar obrane Republike Hrvatske Ante Kotromanović i ministar obrane Republike Srbije Nebojša Rodić postigli su dogovor oko predaje imovinsko-pravne dokumentacije vojnih nekretnina bivše JNA na području Republike Hrvatske, priopćeno je iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Tijekom dvodnevnog posjeta ministra Rodića i izaslanstva Republici Hrvatskoj dogovoreni su modalitet i dinamika predaje navedene dokumentacije, prvenstveno vezane uz objekte ratnog zrakoplovstva i mornarice bivše JNA (zračne i pomorske luke).

Pitanju predaje imovinsko-pravne i tehničke dokumentacije vojnih nekretnina na području Republike Hrvatske koje su spadale pod nadležnost bivše JNA i Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO), posvećen je značajan dio razgovora dvojice ministara, stoji u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću.

Ministar Kotromanović zahvalio je ministru Rodiću za snimke teritorija Hrvatske iz 1968. godine, koje su vraćene prilikom susreta prve potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Vesne Pusić i prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića. Ministrica Pusić rekla je da su zračne snimke neophodne da bi se projekt legalizacije mogao legalizirati, a ministar Kotromanović smatra da će materijal olakšati postupak legalizacije svih objekata u Republici Hrvatskoj koji je u tijeku.

Kotromanović i Rodić složili su se da je obrambena suradnja dviju država u uzlaznoj putanji, a održavanje bilateralne vojne vježbe „Zajednički odgovor 14“ koja će biti prvi put održana tijekom ove godine navedeno je kao primjer intenzivirane suradnje.

Razmjena polaznika na najvišoj razini školovanja časnika i ispitivanje mogućnosti suradnje na području vojno-medicinske edukacije bit će nastavljeni. Prisutni na održanim sastancima potaknuli su ispitivanje mogućnosti suradnje na području snaga za specijalna djelovanja i nastavak razmjene iskustava iz sudjelovanja u međunarodnim operacijama.

„Obje strane usuglasile su se da kontinuirani dijalog na visokim razinama, bilateralnoj i multilateralnoj, predstavlja konkretan doprinos stabilnosti, dobroj suradnji zemalja u regiji i razvoju ukupnih bilateralih odnosa dviju zemalja“, napisano je u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr