Mlade nade Hrvatske: Antonija Jonjić, Tvrtko Krpina i Luka Mlinarić progovorili o sebi i svojim motivima za društvenu angažiranost

Foto: fah

Mladi sudionici inicijative Narod odlučuje: Antonija Jonjić, Tvrtko Krpina i Luka Mlinarić za Slobodnu Dalmaciju govorili su o sebi i svojim motivima da se društveno angažiraju.

Mlinarić: “Hrvatska za koju su se generacije prije nas teškom mukom izborile, ne ostvaruje sve svoje potencijale”

Luka Mlinarić pri kraju je studija prava, rođeni je Zagrepčanin, živi u Dubravi, a u slobodno vrijeme rado se bavi sportom, navodi tiskano izdanje Slobodne Dalmacije.

„Najviše volim biciklirati. Kad se okupi društvo, zasviram i gitaru“ – otkriva Mlinarić, koji se u građansku inicijativu „Narod odlučuje“ uključio jer smatra da demokracija u Hrvatskoj ne smije živjeti samo jednom u četiri godine, kada se održavaju izbori.

„To bi političke elite voljele, no mi smo kao građani pozvani i dužni koristiti demokratske alate koji nam stoje na raspolaganju kako bismo utjecali na važna društvena pitanja i sudjelovali u izgradnji društva nabolje“ – uvjerava Mlinarić. Osobno ga, priznaje, boli što Hrvatska ne napreduje.

„Hrvatska, za koju su se generacije prije nas teškom mukom izborile, ne ostvaruje sve svoje potencijale. Toliko mojih vršnjaka napušta domovinu. Mislim da je jedan od glavnih razloga nepravedan politički sustav koji pogoduje političkom karijerizmu, osobnim interesima i političkoj trgovini. Korupcija i nepotiza, koji provode političke stranke i interesne grupe je glavni razlog stagniranja Hrvatske“ – poručuje Mlinarić, koji je uvjeren da priča s referendumom i odbijenicom Ustavnog suda nije završila. To bi, prema njegovim riječima, značilo da su „vladajući uspjeli u ušutkavanju naroda koji jasno i glasno izražava svoju volju, kako bi zaštitili svoje interese“.

„Smatram ovo nastavkom sazrijevanja svijesti nas, hrvatskih građana, da itekako imamo pravo glasa i u razdoblju između izbora. Potrebno je kontinuirano raditi i boriti se za dobro našeg društva te koristiti sve alate neposredne demokracije kako bi upravo narod koji daje mandat političkim predstavnicima bio i njihov korektiv“ – zaključuje na kraju Mlinarić.

Inženjerka agronomije Antonija Jonjić: „Želim živjeti u državi u kojoj političari rade u interesu svih nas”

Zagrepčanka Antonija Jonjić ima 25 godina i diplomirana je inženjerka agronomije, smjer Ekološka poljoprivreda i agroturizam. Završila je stručni staž i sada traži posao. Bila je županijska koordinatorica inicijative „Narod odlučuje“ tijekom prikupljanja potpisa, aktivna je i sad… Sljedeći mjesec je na stažu u Europskom parlamentu, a onda će se opet, kad se vrati, uključiti u aktivnosti inicijative.

„Želim živjeti u državi u kojoj političari rade u interesu svih nas, a ne u svom osobnom interesu. Svi moji prijatelji iz inozemstva mi govore da je Hrvatska prekrasna i da je ovdje zasigurno divno živjeti. I to je istina. Hrvatska je prekrasna, ali nije prekrasno da ti za dobivanje posla treba veza- bilo stranačka, bilo neka druga. I to je zapravo ono što demotivira mlade za ostanak u Hrvatskoj” – uvjerena je ona. Ne slaže se kada joj dio prijatelja kaže da nema smisla uključivati se u aktivnosti civilnog društva, jer će „političari ionako sve napraviti po svom“.

Tvrtko Krpina: “Moj angažman u GI Narod odlučuje je moj način iskazivanja ljubavi prema domovini”

Na referendumski angažman Tvrtka Krpinu, rođenog Zagrepčanina dalmatinskih korijena, potaknulo je loše stanje u hrvatskoj poljoprivredi, ali i društvu. On je, naime, diplomirani agronom, zaposlen je na vlastitom OPG-u, a bavi se poljoprivredom i turizmom. Oženjen je i uskoro će postati otac svog prvog djeteta.

„Deprimirano stanje u društvu potiče me na društveni angažman kako bih pridonio nužnim promjenama. Također, iz odgovornosti i zahvalnosti prema žrtvi hrvatskih branitelja koji su za našu slobodu položili svoje živote, smatram da je moja dužnost biti uključen u aktivnosti za koje smatram da pridonose razvoju i općem dobru našega društva” – ističe on.

Građansku inicijativu „Narod odlučuje“ prepoznao je kao okupljanje građana koji doprinose pozitivnim društvenim promjenama. Način na koji političari upravljaju Hrvatskom, kaže  Krpina, je loš, a korupcija i nesposobnost koče gospodarski oporavak.

„Moj angažman ovdje je moj način iskazivanja ljubavi prema domovini. Moje je očekivanje da svi zajedno Hrvatsku promijenimo nabolje – a prvi korak je promjena lošeg izbornog sustava: upravo on omogućuje političku trgovinu i vladavinu nesposobnih političkih struktura koje zastupaju svoje osobne interese umjesto volje svojih birača“ – zaključuje ovaj aktivist.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.