Most: ‘U listopadu prijeti ovršna kriza; već 2 mjeseca nakon izbora HDZ je odustao od ukidanja javnobilježničkih ovrha’

Zagreb, 20.08.2020 - Konferencija za medije Mosta o temi "Mostov zakon o regionalnoj i lokalnoj samoupravi". Na fotografiji Božo Petrov. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Most je danas upozorio da za nešto više od mjesec dana ističe moratorij na ovrhe uveden zbog korona krize, te u listopadu prijeti ovršna kriza, budući je HDZ već dva mjeseca nakon izbora odustao od vraćanja ovrha na sudove, odnosno ukidanje javnobilježničkih ovrha.

Saborski zastupnici, Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić, istaknuli su kako se Most zauzima da se ovrhe vrate na sudove, a ovršni postupci budu efikasniji i pravedniji.

“Ministar pravosuđa i javne uprave Ivan Malenica, prema najavama, odustaje od novog ovršnog zakona i najavljuje tek kozmetičke izmjene prema kojima se i dalje namjerava zadržati javne bilježnike u ovršnom postupku”, rekao je Grmoja.

“Most se zalaže da se ovrhe vrate na sudove, jer sudovi mogu procijeniti o razmjernosti ovrhe, odnosno treba li zbog duga od par stotinu kuna u pitanje doći kuća. Promjenom ovršnog zakona treba uvesti elektronički ovršni sustav gdje bi ovrhe provodili suci I ovršni službenici, što bi bilo efikasnije I jeftinije”, rekao je Petrov.

Marin Miletić je istaknuo primjere Slovenije, Poljske, Estonije koje ovrhe provode puno učinkovitije i ne treba im vojska ljudi službenika i javnih bilježnika.

“Trošak treba svesti na najmanju moguću mjeru, a tu ne treba izmišljati toplu vodu, jer postoje primjeri zemalja u kojima to funkcionira. Ako se uzme da je javnobilježnička tarifa oko 250 kuna po jednom rješenju za 300 000 kuna ovrha, dolazi se do iznosa od 75 milijuna kuna za troškove javnih bilježnika, a državi je ta koja im je dala da obavljaju taj posao”, rekao je Miletić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr