MUP o suspendiranom policajcu kojeg je pokušala mobilizirati Srbija: Ostvario je kontakt s pripadnicima strane vojske

prijevare
Foto: sisacko-moslavacka-policija.gov.hr

Slučaj 21-godišnjeg hrvatskog policajca M. Č. iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, dvojnog državljanstva, koji je još 7. studenoga udaljen iz službe, jer je preuzeo poziv Vojske Srbije, a da nije o tome obavijestio nadređenog rukovoditelja, jedini je takav slučaj u MUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđeno je to u ponedjeljak iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

> Skandalozno ponašanje: Policajci u Srbiji novu godinu dočekali uz četničke pjesme o Vukovaru i Srebrenici

Njegovo udaljavanje iz službe bilo je nužno jer su povreda dužnosti i posljedica povrede nespojivi s službom koju obavlja dok traje postupak, rekao je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske te dodao da je to jedini takav slučaj na razini MUP-a.

MUP RH o slučaju

“Slučaj datira iz mjeseca studenog 2022. godine, a činjenica da je Ministarstvo unutarnjih poslova raspolagalo tom informacijom prije i negoli se navedeni policijski službenik vratio u Republiku Hrvatsku, potvrđuje promptnu reakciju sigurnosnog sustava u Republici Hrvatskoj”, stoji u odgovoru MUP-a Večernjem listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju i kako je PU vukovarsko-srijemska odmah reagirala i na temelju Zakona o policiji 7. studenoga 2022. godine rješenjem udaljila iz službe navedenog policijskog službenika te je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti, odnosno nedolično se ponašao izvan službe, čime je teško naštetio ugledu službe. Objašnjavaju kako je trenutačno udaljenje iz službe bilo nužno jer su povreda dužnosti i posljedice povrede koja mu se stavlja na teret, nespojivi sa službom koju obavlja dok traje postupak.

> Kajkić: Dokazao sam i dokumentirao da su četnički spomenici u Borovu selu nezakonito sagrađeni
> Tomislav Josić o broju Srba u Vukovaru i Pupovcu: Nije problem on, nego oni koji s njim trguju i stupaju u koalicije

“Naime, navedeni policijski službenik je na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s pripadnicima vojske te strane zemlje, radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, bez da je o tome obavijestio svog neposredno nadređenog rukovoditelja”, stoji u odgovoru MUP-a.

S ciljem razjašnjenja cijeloga slučaja donose i objašnjenje oko posjedovanja dvojnog državljanstva u odnosu na prijam u policiju navodeći kako je sukladno Zakonu o policiji jedan od uvjeta za prijam u policiju hrvatsko državljanstvo te da nije prepreka ako osoba pored hrvatskog državljanstva  ima i državljanstvo neke druge države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odgovoru stoji i da MUP RH ne vodi evidenciju svojih zaposlenika koji imaju dvojno državljanstvo, ponajprije zato što se državljanin Republike Hrvatske koji ima i strano državljanstvo smatra pred tijelima državne vlasti Republike Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom, sukladno Zakonu o hrvatskom državljanstvu.

“Osoba koja ima dvojno državljanstvo može biti zaposlenik Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno može proći sigurnosnu provjeru koja je nužna za obavljanje policijskog posla, naravno, ako su za isto ispunjeni svi drugi zakonski uvjeti”, zaključuju iz MUP-a.

Penava poručio: “Bi li hrvatski policajac bio u službi napada na Hrvatsku?”

“On ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo. On je dobio poziv i u Republici Srbiji se odaziva na tu vojnu mobilizaciju. Još početkom kolovoza je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, javno obznanio poziv za mobilizaciju i sam je, ne krijući, rekao da je to za potrebe eventualnog rata na Kosovu”, rekao je Nikola Kajkić, županijski vijećnik Vukovarsko-srijemske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarci ne kriju razočaranje radom Ministarstva.

“Apsolutno je nevjerojatna situacija da se čovjek unutar sustava Ministarstva unutarnjih poslova nađe i odazove pozivu za mobilizaciju druge države. Da, recimo, nije u pitanju potencijalni rat i sukob na Kosovu, nego u Hrvatskoj, što bi taj čovjek u tom slučaju napravio? Bi li hrvatski policajac bio u službi napada na Hrvatsku?”, upozorio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i predsjednik Domovinskog pokreta za dnevnik.hr.

“Ja vjerujem da se i za neke poslove čistačice mora proći sigurnosna provjera pa mi nije jasno kako je moguće da se sigurnosna provjera za policajce nije mogla odraditi kako Bog zapovijeda”, rekao je Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Vukovara.

Policajac je teško naštetio interesima službe i njezinom ugledu, govore u policiji, te su ga udaljili iz službe. Radio je na graničnom prijelazu Tovarnik, zadnjoj liniji obrane šengenske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.