MUP: Slovenija nije vraćala migrante u Hrvatsku

Slavonski Brod, 16.11.2015 - Ministar zdravlja Siniša Varga za današenjeg posjeta zimskome tranzitnom centru za izbjeglice u Slavonskome Brodu, gdje je bilo organizirano cijepljenje medicinskih djelatnika protiv gripe, pozvao je graðane da se cijepe. foto HINA/ ua

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je da najavljenog povratka izbjeglica iz Slovenije nije bilo.

“Vraćanja migranata od strane Republike Slovenije nije bilo, a trenutačno se u prihvatnom centru u Zagrebu nalazi 41 migrant. Migranti imaju pravo boraviti u prihvatnom centru dok im se ne omogući nastavak putovanja u željenu državu ili povratak u matičnu zemlju. Sigurnost Republike Hrvatske i njenih građana nije ni najmanje upitna”, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama na kojima se više ne objavljuju dnevne obavijesti o broju migranata koji su ušli u Hrvatsku.

Dodaju i da se s obzirom na smanjeni priljev migranata u zadnjih nekoliko tjedana i vodeći računa o operacionalizaciji, rad zimsko tranzitno-prihvatnog centra u Slavonskom Brodu organizira “u skladu s popunjenosti kapaciteta”.

“Cilj nam je funkcionirati maksimalno brzo, učinkovito, te u skladu s realnim potrebama”, kažu u MUP-u.

Osvrnuli su se i na medijske tvrdnje da je država srezala troškove rada zimskog tranzitnog centra u Slavonskom Brodu i ukinula ručak i večeru volonterima i zaposlenima u javnim radovima.

Ističu i da je od početka rada prihvatnog centra, topli obrok (ručak) osiguran za djelatnike službi koji rade u smjenama po 12 sati odnosno za policiju, vojsku, DUZS, Centar za socijalnu skrb, Crveni križ i medicinsko osoblje, dok se racionalizacija troškova odnosi na “angažman osoba koje rade na održavanju prihvatnog centra u smjenama od 8 sati i koje su angažirane putem tzv. ‘javnih radova'”.

“Upravo po pitanju aktualne migracijske krize, jučer je u Makedoniji održan sastanak direktora policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Zaključak ovog sastanka je kako će zajedničkim snagama raditi na što boljem riješenju migracijske krize”, navodi MUP u priopćenju.

Iako se ministarstvo službeno nije očitovalo o teškim optužbama inicijative “Dobro došli” neslužbeno se doznaje da mnogi policajci i volonteri koji su s migrantima bili “na terenu” ističu kako su od izbjeglica dobivali pozitivne povratne informacije.

No, inicijativa “Dobro došli”, koja je u srijedu predstavila izvješće izrađeno na temelju izbjegličkih priča, tvrdi da se MUP-u još 8. siječnja obratila dopisom u kojem navodi kako su se neke izbjeglice žalile da je hrvatska policija u više navrata bila nasilna. Tadašnji ministar Ranko Ostojić tada je javno demantirao sve optužbe na račun policije, podsjetivši kako je to učinio i mjesec dana ranije kada su se takve informacije prvi put pojavile.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah