Murganić najavila “ograde” na dijelove Istanbulske, iako Istanbulska ne dopušta ograde o “rodu”

Foto: fah, thinkstock Montaža: narod.hr

Premijer Andrej Plenković danas je najavio proceduru za ratifikaciju Istanbulske konvencije u idućih tjedan ili dva, a već stižu reakcije koalicijskih partnera kako ratifikaciju ne će podržati niti za nju glasovati.

Povodom toga, ministrica Murganić čiji je državni tajnik Strmota uživo i pred njom dao ostavku, smiruje situaciju i najavljuje “ograde” od spornih točaka Istanbulske konvencije.

“Iz toga razloga smo obazrivi i iz toga razloga radimo na jednom dokumentu u kojem ćemo biti jasno opredijeljeni. Usvojit ćemo, odnosno predložiti zakon u kojem će se određene ograde moći ugraditi. Isto tako, i posebne izjave u kojima ćemo poštivati one vrednote za koje se RH, sa svojim Ustavom, opredijelila. S druge strane, ostat ćemo na čvrstom stajalištu da od nasilja štitimo sve naše građane”, kazala je Murganić nakon predstavljanja natječaja Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Murganić nije pojasnila o kojim se “ogradama” radi.

Rekla je kako su u javnoj raspravi dobili dosta različitih tumačenja pojedinih članaka Konvencije, kao i različitih tumačenja vezanih uz rod i rodnu ideologiju, koji su, kako je rekla, u tekstu konvencije spomenuti u dva članka.

“Mi ćemo inzistirati da se usvoji dokument koji neće biti suprotan našim ustavnim vrednotama”, rekla je.

“Ograda” ili “rezerva” u međunarodnom pravu znači mogućnost da pojedina država, kada se pristaje obvezati međunarodnim ugovorom (konvencijom), traži da je ne obvezuju pojedini članci tog ugovora, odnosno da se ona izuzima iz obveze primjene odredbi na koju je stavila “ogradu”.

Međutim Istanbulska konvencija u čl. 78. izričito zabranjuje bilo kakve “ograde”, “rezerve” ili “izuzimanja” od primjene odredbi o “rodu”: “Nikakve rezerve ne mogu se staviti u pogledu bilo koje odredbe ove Konvencije” (osim nekoliko onih koje se ne odnose na “rod”).

Dakle, ako se Konvencija ratificira, odredbe o “rodu” će se morati primjenjivati, poput unošenja “rodne” teorije na sve razine obrazovanja (čl. 14.).

Nadalje, prema pisanju Novog lista, ministrica Murganić je izjavila da će se pripaziti da se poštuje sve ono što je propisao hrvatski Ustav. To bi moglo značiti da će Vlada na kraj Konvencije dodati i “izjavu” ili “deklaraciju”, kojom izjavljuje da će Republika Hrvatska odredbe IK trebaju tumačiti u skladu s Ustavom RH ili da će odredbe o “rodu” tumačiti na određeni način.

Međutim, kako pokazuje primjer Poljske, ta bi jednostrana izjava o tumačenju Konvencije imala samo simboličnu ulogu koja nikoga ne obvezuje. Ako Hrvatska ratificira Istanbulsku konvenciju, to znači da je sklopila ugovor s drugim državama i da nju obvezuju sve odredbe tog ugovora, uključujući i one o “rodu”. Ponavljamo, sama Istanbulska konvencija u čl. 78. izričito zabranjuje bilo kave “ograde” na odredbe o “rodu”, što se odnosi i na izjave i deklaracije koje bi mijenjale značenje pojedinih odredbi.

Lijeva poljska vlada je u 2015. ratificirala Istanbulsku konvenciju i donijela deklaraciju koja je glasila: “Republika Poljska izjavljuje da će primjenjivati Konvenciju u skladu s načelima i odredbama Ustava Republike Poljske.”

Na tu deklaraciju su se žalile Austrija (bivša vlada), Finska, Nizozemska, Norveška, Švedska i Švicarska i istaknule da takva deklaracija nije važeća.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.