Mustaču umanjena težina djela u Njemačkoj – sad je pomaganje u ubojstvu Đurekovića

Nekoliko dana prije no što je Zdravko Mustač izručen Njemačkoj, izmijenjen je europski uhidbeni nalog, po kojemu mu se sada stavlja na teret manje nego što mu se stavljalo 2009. godine, izjavila je za narod.hr. Mustačeva odvjetnica, Lidija Horvat.

Više mu se ne stavlja na teret poticanje i pomaganje ubojstvu, nego mu je stavljena blaža kvalifikacija-pomaganje u ubojstvu te je jedan dobar dio skinut iz uhidbenog naloga, kazala je Horvat.

Izmijenjeni Europski uhidbeni nalog uručen mu je dolaskom je u Njemačku, a odvjetnica se s tim upoznala posjetivši ga u istražnom zatvoru po prvi put u petak, nakon što je u srijedu dobila odobrenje o zastupanju Mustača od njemačkog suda.

U Mustačevom europskom uhidbenom nalogu iz 2009.godine koji nije dio sadašnjeg uhidbenog naloga, stoji da pod teškom sumnjom da je, u do sada nepoznatom trenutku, dao nalog svom podčinjenom Blagoju Zeliću, pronaći osobu koja će izvršiti ubojstvo te da je inicijator bio Mika Špiljak tadašnji politički funkcioner komunističke partije, pojasnila je Horvat.

“Ostao mu je prvi dio naloga koji kaže da je dao nalog Perkoviću da pronađe osobu koja bi izvršila ubojstvo”, rekla je Horvat.

U petak je i odvjetnik Anto Nobilo posjetio Josipa Perkovića kojem je najavljeno podizanje optužnice za dva do tri tjedna, no što ne znači početak postupka, za koji se čini da bi mogao početi na jesen.

S obzirom da je Mustač kasnije izručen Njemačkoj, pa se kasnije počelo raditi na predmetu, ne zna se kada će biti podignuta optužnica protiv njega, rekla je Horvat.

“S tim smanjivanjem optužbe, iako to nije optužnica, nego razlozi za inkriminacija iz europskog uhidbenog naloga, pokazuje se da njemačko tužiteljstvo nema tako velik materijal dokaza u odnosu na Mustača”, smatra Horvat i dodaje da se “ovime pokazuje kako ovaj predmet nije tako čvrst kao što se željelo prikazati od strane naših sudova u pogledu osnovane sumnje.”

Bivši čelnik Udbe Zdravko Mustač, Njemačkoj je izručen prije mjesec dana, nakon što je Njemačko savezno državno odvjetništvo, nakon što je Hrvatske primljena u članstvo EU 1. srpnja 2013., poslalo nalog za uhićenje bivših dužnosnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u vezi sa slučajem organiziranja ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. On je brutalno ubijen 1983. godine pokraj Muenchena s pet pucnjeva i udarcima sjekirom u glavu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah