Na Banovini se i dalje otvaraju rupe i ogromni rasjedi: Desetci geologa na terenu

Foto: Snimka zaslona

Veliki potres i tisuće manjih izazvali su pravi kaos u tlu. 44 dana je od potresa na Banovini, a ljudi se svaki dan bude s novim problemima. Tako su stanovnici Toplovca neki dan shvatili da u polju imaju ogromne rasjede, duge 150 metara. Doslovno se otvorila zemlja, i to ne samo na jednom mjestu.

Snimke iz zraka pokazuju što priroda radi kada poludi. Rasjedi se nalaze na 80 hekatara zemlje, dugi su oko 150 metara, javlja RTL.

Pukotina nema gdje nema

Pukotina nema gdje nema. Zbog kiše i loših vremenskih uvjeta do rasjeda je moguće samo s traktorom.

Teren je nepristupačan, posebno kada pada kiša kao i danas. Potrebno je oko 10 minuta vožnje s ovim taksijem kojeg vozi gospodin Ivan na čijem zemljištu se nalaze rasjedi. I ne samo oni, ima još problema.

”Onaj dio nastao je rasjed i izašla je voda van i sad se ta voda već danima ne povlači”, rekao je poljoprivrednik Ivan Sonički.

Sve što je do sada u polju napravio doslovno bi moglo pasti u vodu i propasti u zemlju. Umjesto pšenice koja je posijana u rujnu na ovoj njivi niknuli su rasjedi. Tako da se čini da od žetve u srpnju neće biti ništa.

Rasjedi su se pojavili odmah nakon prvog potresa, a poljoprivrednici su ih uočili kada se voda povukla.

”Bili smo u šoku, za vrijeme potresa sam bio na njivi i vidio sam rasjede, ali su bili sićušni, skoro i nezamjetno, onda kada smo vidjeli ove koji su u pravilu dugi 150 metara dužine, ostali smo zatečeni”, kazao je Sonički.

Što kažu geotehničari?

Na njivu Ivan dolazi jedino pokazati novinarima i geolozima ovo čudo. Da nije pukotina sada bi radio prihranu pšenice.

”Kroz nekih 20 dana bi trebali imati odgovor hoće li ovo biti uporabljivo i koja je sada kvaliteta ovog tla, a do tada se iskreno ne usudimo s velikim strojevima upuštati u nekakve radove”, rekao je.

Od prvih rasjeda kuće su udaljene manje od pola kilometra. Najbliže živi obitelj Stanić.

”Čujte nije svejedno, popucala je zemlja, izbacila pjesak, voda se sad povukla, ali što može biti dalje, nikad ne znaš”, rekao je Mirko Stanić.

”Kažem da nije dobro, ne smije se približavati, i za poljoprivrednike je to jako teško, ne mogu prihraniti, odraditi svoj posao, to je već minus”, kazala je Milka Stanić, dodavši da ju je strah.

Geotehničari kažu da su kuće sigurne. Isti takvi rasjedi pojavili su se u Zagrebu na desetak mjesta nakon potresa prije 140 godina.

”Može se očekivati njihovo naknadno proširenje, ali bez neke značajne ugroze za samu lokaciju. Radi se o pukotinama koje su se mogle i očekivati odmah nakon potresa i u ovom post potresnom razdoblju, tako da možemo reći da nije iznenađujuće”, rekao je Mario Bačić iz Zavoda za geotehniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Veliki potres i tisuće manjih izazvali su pravi kaos u tlu. Aktivirala su se brojna klizišta, rupa u zemlji u selu Mečečani je već 91 i nakon svakog potresa sve su veće. Desetci geologa su na terenu i već danima pokušavaju otkriti što se sve događa. Njihovo mišljenje čeka i Ivan koji se nada da će uspjeti spasiti pšenicu.

”Iskreno, ne znam, teško, ako se prihrana ne napravi na vrijeme, pšenica ne napreduje kako treba”, rekao je Sonički.

Samo da ne napreduju rasjedi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl