Na T-portalu Selak Raspudić nazvana ‘hercegovačkom snajkom’ – evo što je odgovorila!

Foto: fah

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić oštro je reagirala na medijski primitivizam koji se očitovao u modnom komentaru tzv. “fashion gurua” na T-portalu.

Odgovor Marije Selak Raspudić donosimo u nastavku.

“DVIJE LJEVIČARKE I HERCEGOVAČKA SNAJKA

U koje je sve društvene pore prodrla ideološka ostrašćenost zorno pokazuje primjer najnovije „modne“ kolumne tzv. Fashion Gurua u kojoj se taj modni kritičar bavi odjevnim kombinacijama triju saborskih zastupnica, Rade Borić, Sabine Glasovac i mene.

Naime mi smo prošlu srijedu nadstranački istupile u ime Odbora za ravnopravnost spolova kako bismo pokazale jedinstvo u borbi protiv rastućeg nasilja nad ženama.

Svoju kolumnu navedeni je Guru naslovio: Tri žene, crno-bijela slika: Ljevičarke Rada Borić i Sabina Glasovac u crnom, a hercegovačka snajka Selak Raspudić u bukle kostimu.

Dakle, s jedne strane imamo dvije žene, političarke, etiketirane u skladu s njihovom političkom profilacijom, a s druge ženu, također političarku, koja nema vlastiti identitet, nego je tek nečija žena.

No da postoje podobne žene, koje imaju pravo biti političarke, i one koje su, unatoč svojoj biografiji, osuđene da budu javno tretirane tek kao nečije žene, nije jedina diskriminirajuća „modna“ poruka koju je Guru poslao svojim sljedbenicima.

Jeste li ikada čuli da se nekoga karakterizira kao zagorsku ili istarsku snajku? Ili se pripadnost određenom svjetonazoru signalizira jedino isticanjem „hercegovačkih snajki“?

Da stvar bude apsurdnija, a ideološko sljepilo bjelodanije, na kraju kolumne Guru se nominalno zalaže ni više ni manje nego za prava žena u „ovoj našoj nazadnoj zemlji“. No primitivizam nije tamo gdje on misli da ga nalazi kada se nad njime salonski zgraža neopravdano generalizirajući, nego se on krije upravo u njegovim „modnim“ recima.

Primitivizam je pojednostavljivanje stvarnosti na crno-bijelu sliku, u kojoj su s jedne strane osobe, a s druge ideološki neistomišljenici bez prava na vlastiti identitet, svrstani ispod granice ljudskog dostojanstva da bi se s njima moglo šovinistički i seksistički izrugivati čak i u modnim kolumnama.

Budući da je završio vapajem da žene u svojoj borbi budu još glasnije, kao prava snajka poslušno ću ga zaključno parafrazirati: sramotno je da se u 21. stoljeću još uvijek piše na ovakav način.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr