Nada Murganić: Planiramo delimitiranje porodiljnih naknada

Foto: Fah

S negativnim prirodnim prirastom u Hrvatskoj, odumiranjem cijelih regija bez gospodarske perspektive, te iseljavanja, neće se moći održati postojeći društveno-socijalni, zdravstveni, mirovinski sustav.

Nova je vlada stoga poslušala demografe koji odavno zahtijevaju posebno ministarstvo.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u središnjem HRT-ovom Dnevniku da je demografska situacija u Hrvatskoj složena i zato je formirano ministarstvo za demografiju.

Demografska revitalizacija zahtijeva niz mjera. Jedna od njih su svakako one koje potiču natalitet, koje će poticati rodnost. Važno je imati u društvu ozračje koje će poticati sigurnost, kazala je Murganić te spomenula delimitiranje roditeljskih naknada napomenuvši da je to već u planu.

Ova uprava za demografiju imat će na čelu stručnjake koja će planirati i upućivati vrlo smisleno na ostale državne resore sve mjere koje će voditi demografskoj revitalizaciji. Ovo ministarstvo neće biti ono koje će donositi mjere i koje će za njih biti odgovorno. Bit ćemo zajedno svi, cijela Vlada RH, odgovorni za mjere koje trebamo predložiti i koje ćemo provoditi, istaknula je ministrica Murganić.

Osim delimitiranja roditeljskih naknada Murganić je istaknula i da je u Zagrebu vrlo pozitivno odjeknuo model o odgajateljicama majkama, roditelji odgajatelji. To je jako dobar model i poticajan. On će stvoriti jedno ozračje slobodnog stvaranja obitelji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt