Nakon objave teksta da je Hrvatska izvozila hrvatsku naftu Mađarima, Ćorić napao novinara: ‘Znam što pišete u novinarskim grupama’

Tomislav Ćorić
Foto: snimka zaslona

Tjednik Nacional je u utorak na naslovnici objavio vijest “Plenković dopustio izvoz hrvatske nafte Mađarima i nastavio agendu zbog koje je Karamarko morao napustiti politiku, a Sanader završio u zatvoru”.

U članku se između ostaloga spominje kako je Nacional došao do tajnog memoranduma između Ine i JANAF-a koji prema njima otkriva najmračniji manevar hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji dopušta izvoz hrvatske nafte Mađarima pa je samo od početka 2020. iz Siska u Mađarsku umjesto u Rijeku prebačeno 247 tisuća tona nafte.

Sve je potpisao Plenkovićev ministar energetike Tomislav Ćorić, a u ime INA-e memorandum su potpisali predsjednik Uprave Sandro Fasimon i član Uprave Niko Dalić, suprug bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić, a u ime JANAF-a potpis je stavio predsjednik Uprave Dragan Kovačević.

“Sadržaj memoranduma pokazuje da se svakako radilo o kontinuitetu slabosti, po svemu sudeći i o manjku brige za nacionalne interese, a možda i o nečemu puno zlokobnijem”, piše Nacional koji dodaje kako se smatralo da je memorandumom utvrđeno da nafta JANAF-ovim naftovodom ide prema Rijeci. No sad su otkrili kako ide za Mađarsku.

Ministar Tomislav Ćorić novinaru N1 Televizije, Hrvoju Krešiću, nije davao odgovore na pitanja o memorandumu i INA-i, a kako je Krešić inzistirao na odgovorima, Ćorić ga je prozvao za pisanje u zatvorenim grupama na društvenim mrežama, rekao mu je da se iz njegovog rada, ali i iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave INA-e.

“U jednoj novinarskoj grupi u kojoj komunicirate jasno ste izrazili svoje nezadovoljstvo… Pogledajte svoje poruke u grupama, što pišete”, rekao je Ćorić.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/ministar-coric-napao-novinara-zbog-upita-o-in-znam-sto-pisete-u-svojim-novinarskim-grupama-1405222 – www.vecernji.hr

Na Mostovoj konferenciji za medije o ovom slučaju oglasio se Nikola Grmoja.

“Ovo je skandalozno, ozbiljno ćemo se konzultirati kakve poteze povuči, ovo je tehnička Vlada, nema puno izbora. Poslat ćemo poruku građanima da, oni koji se ovakvim metodama koriste, ne zaslužuju njihovo povjerenje”, rekao je.

“Uvid u bilo čiju komunikaciju, pogotovo novinarsku, nitko iz Vlade ne može i ne smije imati. Siguran sam da to nije istina, nema nikakvog slušanja bilo koga”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Škoro: ‘Naši članovi uprave tamo su statisti’

“Sve ovo skupa je ustvari žalosno”, rekao je Miroslav Škoro za cijelu priču oko INA-e i MOL-a, a za N1 dodao je i da se iznenadio kad je čuo da je ministar Tomislav Ćorić profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

“Čudi me da nije upotrijebio termine da je INA horizontalno i vertikalno diverzificirana u vlasničkom smislu. Trenutno ne upravljamo tom INA-om, ona je prodana MOL-u, odluke se donose u Mađarskoj, naši članovi uprave tamo su statisti. Osim toga, sad je sasvim OK da INA našu naftu koje je sve manje i manje, izvozi kao sirovinu, kazao je sarkastično Škoro. Umjesto da finaliziramo proizvod. Po kojoj cijeni i zašto, a nemamo je dovoljno?”, upitao je Škoro.

Dodao je da je stanje s INA-om baština i HDZ-a i SDP-a. “Ne može se nijedna vlada od toga ograditi, svi gledaju samo svoj interes, ne gledaju interes hrvatske države i hrvatskog naroda”, rekao je Škoro.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1