Nalazi obdukcije Kristiana Vukasovića otkrili brojne ozljede na tijelu, odvjetnik obitelji najavio: ‘Uputit ćemo tužbu protiv RH’

Foto: Snimka zaslona

Kristian Vukasović umro je od zatajenja srca, pokazala je obdukcija.

U nalazu su nabrojene i mnogobrojne ozljede koje su uočene vanjskim i unutarnjim pregledom tijela: krvni podljevi trbušne stijenke, natkoljenice, potkoljenice te mekog oglavka tjemena. Kako je naveo patolog, ozljede se ne mogu sa sigurnošću dovesti u vezu sa smrtnim ishodom, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, ostaje vidjeti hoće li tužiteljstvo provesti dodatne izvide vezano za modrice na nogama za koje je navedeno kako su mogle nastati udarcima tupo tvrdim sredstvom ili udarcem nogu te za podljev na tjemenu.

Podsjetimo, mladić s teškoćama u razvoju bio je u zatvoru zbog podmetanja požara. Iako pravosudni sustav tvrdi da u njihovu postupanju nije bilo propusta – njegova obitelj vjeruje drugačije, podsjeća Dnevnik.hr.

(VIDEO) Otac preminulog Kristiana Vukasovića u suzama: Želim da krivci odgovaraju!

Otkriveni detalji o tragičnoj smrti 18-godišnjeg mladića s posebnim potrebama koji je bio u zatvoru s najvećim kriminalcima

(VIDEO) Šokantan slučaj: Zašto je unatoč bolesti i invaliditetu Kristian Vukasović bio smješten u istražni zatvor?

Tko će odgovarati za smrt zatvorenika s Bilica koji je preminuo – od straha?

Odvjetnik Vinko Ljubičić najavio je kako pravna borba ide dalje.

“Došlo je do zatajenja srca i vjerojatno uslijed jednog psihičkog stanja, koje je, kako ja smatram izazvano boravkom u određenim uvjerima neposredno prije dobivanja ozljeda.

Pored toga postoje još neke fizičke ozljede koje ja ne bih mogao u ovom trenutku dovoditi u uzročno posljedičnu vezu sa smrtnom posljedicom”, rekao je odvjetnik Ljubičić.

Najavio je i daljnje poteze: “Svakako smatram da je odgovornost RH za svoja tijela koja su uslijed propusta na neki način dovela do posljedice koja je nastala”, rekao je.

Izvidi o slučaju se provode od 16. kolovoza kada je državno odvjetništvo zaprimilo posebno izvješće policije o prijavi Stipana Vukasovića, koji je na sinu Kristianu koji je doveden u KBC Split iz zatvora na Bilicama vidio modrice koje su nastale dok je bio u istražnom zatvoru.

Podljevi su nastali ili dok je Kristian boravio na splitskim Bilicama ili u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu gdje je proveo veliki dio perioda od uhićenja krajem ožujka ove godine.

Javnost do sada nije upoznata jesu li izvidi donijeli kakve rezultate jer kako su nam kazali iz DORH-a: “o sadržaju izvida ne možemo Vas izvijestiti jer su izvidi, sukladno čl. 206.f. st.1. Zakona o kaznenom postupku, tajni.”

Saznali smo samo da je nakon smrti mladića 24. kolovoza Općinsko državno odvjetništvo u Splitu naložilo obdukciju i pregled tijela. Sada su dobili zapisnik o obdukciji dr. Antonia Alujevića, stalnog sudskog vještaka specijalista patološke anatomije i sudske medicine te će sukladno tome dalje postupati.

Vještak je u svom mišljenju kao uzrok smrti naveo prirodnu smrt, najvjerojatnije zbog zatajenje srca radi iznenadnog zastoja tj. zloćudne aritmije – poremećaja ritma rada srca.

Vanjskim pregledom tijela vještak je utvrdio brojne manje krvne podljeve prednje trbušne stijenke. Za njih je zaključio da se radi o lakšoj tjelesnoj ozljedi koja je mogla nastati samoozljeđivanjem, primjerice štipanjem. Više krvnih podljeva je uočio na prednjoj strani desne natkoljenice i obje potkoljenice koje predstavljaju laku tjelesnu ozljedu, a mogla je nastati udarcima tupo tvrdim sredstvom silom srednjeg intenziteta ili udarcem nogu ili zapinjanjem ili posrtanjem o tupo tvrdo sredstvo.

Unutrašnjim pregledom našao je podljev mekog oglavka tjemeno lijevo i znakove smrti mozga te edem i početnu upalu pluća. Na kraju je zaključio da se navedene ozljede ne mogu dovesti sa sigurnošću u uzročno posljedičnu vezu sa smrtnim ishodom.

Kako su navedeni podljevi nogu i tjemena nastali u vrijeme dok je Kristian Vukasović bio u istražnom zatvoru, koji mu je ukinut tek par dana prije smrti, otvara se pitanje njihovog nastanka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr/dnevnik.hr