U Skupštini izglasane i tzv. ‘kompenzacijske mjere’ za roditelje odgojitelje: Puno praznih obećanja

dnevnom
Fah

Danas je održana sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Na dnevnom redu u ponedjeljak su bile točke koje se tiču financijskih izvješća Zagrebačkog holdinga, ali i mega zaduživanje Zagrebačkog holdinga. Na na dnevnom redu je i izglasavanje dodjeli potpora za samozapošljavanje korisnicima mjere roditelj odgojitelj nakon što je prošlog tjedna skupštinska većina predvođena strankama Možemo i SDP izglasala drastično rezanje i u konačnici ukidanje ove demografske mjere. No, od ranog jutra reda se stanka za stankom zbog pitanja legitimiteta predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Joška Klisovića (SDP)  nakon što je zagrebački SDP raskinuo koaliciju s Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
20.00

Na red je došao i Prijedlog zaključka o dodjeli potpora za samozapošljavanje korisnicima novčane pomoći Grada Zagreba za roditelja odgojitelja.

“Odlukom suda grad je krenuo u uspostavu kompenzacijskih mjera”, počela je Galić i iznijela mjere koje su praktički prepisane od HZZ-a.

Nitko se nije javio za raspravu. Glasalo je 25 zastupnika, svi prisutni glasovali su ZA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
18.30

Zaključena je točka Dnevnog reda o raspravi o kreditu Holdinga zbog kojeg se, između ostaloga, navodno, raspala koalicija SDP-a i Možemo u Skupštini. Prijedlog o kreditu je prihvaćen!

Nakon toga uslijedilo je prihvaćanje prijedloga o sponzorstvu za nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost, a i rasprava o prihvaćanju Ugovora o dodjeli besporvatnih sredstava za pomoćnike u nastavi koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

> HURO: Što je sporno u očito ishitreno kreiranoj kompenzacijskoj mjeri za roditelje odgojitelje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15.20 Nakon što je oporba napustila sjednicu, većina koja je ostala usvojila je Integrirano godišnje izvješće društva Zagrebački holding d.o.o. za 2021. koje uključuje nekonsolidirane i konsolidirane godišnje financijske izvještaje Društva za godinu koja je završila 31.12.2021. zajedno sa Izvješćem neovisnih revizora.

Glasalo je 27 zastupnika, 26 ih je bilo za, a jedan je bio suzdržan.

14.35

Klisović je stavio na glasanje prijedlog o zahtjevu za prekidom sjednice. Od 37 zastupnika, 11 glasalo ZA 27 protiv  i sjednica se nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Župan u ime Kluba HDZ-a i HSLS-a zatražio je opet stanku od 10 minuta i najavio napuštanje sjednice Skupštine oporbenih zastupnika.

13.05

Mislav Herman u ime kluba HDZ-a kazao je da traži da će napustiti sjednicu ukoliko im Viktor Gotovac ne kaže imaju li SDP i Možemo većinu i je li Klisović predsjednik Skupštine.

12.35

Igor Peternel (Domovinski pokret/Zelena list) opet je tražio prekid sjednice i novu stanku.

11.45

U ime Kluba SDP-a zastupnik Renato Petek tražio je stanku vezano ‘za ostavke u stručnoj službi koje se upravo podnose’.

11.30

Renato Petek SDP-ov vijećnik u gradskoj skupštini gostujući u emisiji Studio 4, rekao je da je odluka donesena u petak navečer velikom većinom glasova gradskog odbor i da tu odluku nitko ne može poništiti.

”Ona je konačna. Radi se o raskidanju sporazuma koji je regulirao većinu u gradskoj skupštini Grada Zagreba. To ne mora nužno značiti da će biti izazvana kriza ili izbori. Vidjet ćemo kako će danas proći nastavak sjednice i hoće li doći do nekog pretrčavanja. Ja se nadam da neće biti novih žetona, jer to za demokraciju, pogotovo ovako krhku kakva je kod nas, to ne bi bila dobra poruka”, rekao je.

Na pitanje koji su ključni razlozi zašto raskidaju koaliciju, Petek je rekao da su oni taj proces započeli prije 8-9 mjeseci.

Je li kap koja je prelila čašu projekt Mate Rimca – robotaksija?

”To nije kap, bilo je puno kapljica koje su se prelile. Što se tiče projekta radi se o zemljištu na Jarunskoj cesti i klub je obvezan slijediti upute gradskog odbora, koji je odlučio da ovu točku SDP ne može podržati. Radi se o zemljištu koje je zelena oaza sa drvećem uz most, uz studentski dom Stjepan Radić. Smatramo da za tu dokumentaciju nedostaje puno ključnih stvari. To je još jedan od projekata koje je Tomislav Tomašević naslijedio od Milana Bandića koji je to dogovorio s HDZ-om i sada se nastavlja. Problem je da se o takvom projektu treba raspravljati na razini mjesnih odbora i gradskih četvrti pa ček konzultirati i građane. To je potpuno izostalo”, odgovorio je Petek.

11.15

Goluža je predložio zastupnicima izlazak iz Skupštine. ”Bilo bi lijepo da mirno prihvatite da ste izgubili legitimitet’, poručio je Goluža Klisoviću. ”Iznađite snage da se odlijepite od ove stolice’”, dodao je i poručio Klisoviću da je razvrgavanjem koalicije SDP-a i Možemo, prešao u oporbu I SDP time nema pravo na predsjednika Skupštine.

Mario Župan (Klub zastupnika HDZ, HSLS) kazao je da je Klisović i dalje predsjednik Skupštine, da se ne žele petljati u unutarnja pitanja u SDP-u i Možemo i tražio da se pojavi predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca i obrati se zastupnicima.

Odobrena je nova stanka.

11.08

Zastupnica Gordana Rusak (BM 365) kazala je da je ekipa iz Možemo prije dolaska na vlast dobro komunicirala s građanima, da jesno stablo nije moglo biti srušeno bez da javnost to zna. No to se dolaskom na vlast promijenilo. Tražila je prekid sjednice dok Možemo ne da odgovor o skupštinskoj većini.

10.28

I Klub zastupnika stranke Bandić Milan 365 zatražio je stanku kako bi se konzultirali o novonastaloj situaciji.

10.25

Goluža je u nastavku kazao kako Klisović ne funkcionira kao član SDP-a, već član stranke Možemo. Dodao je da je predsjednikom Skupštine postao jer je bio na listi SDP-a. Kada se dogovor između koalicijskih partnera razvrgne, moralna obveza je vratiti taj mandat.

10.00

Na sjednici se nisu pojavili predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, Renato Petek niti Dina Vasić.
9.50

Dr. Trpimir Goluža zatražio je stanku u ime Mosta. ”Odlučili ste da gradska Skupština bude taoc vašeg ega”, poručio je Klisoviću Goluža. Stanka je odobrena.

09.45

”Pred nama je ozbiljan dnevni red, a ne znamo tko je vladajuća većina”, kazao je Peternel nakon stanke. Podsjetio je da su pozdravili kada je gradonačelnik Tomašević rekao da neće vladati kao Milan Bandić. Očekuje da se tako i ponaša. ‘SDP je javno zatražio povlačenje gospodina Klisovića. Treba vidjeti kako izaći iz ove situacije. Ili da odstupi s mjesta predsjednika Skupštine. Bitno je da imamo predsjednika Skupštine koji nema legitimitet”, poručio je.

09.10

Igor Peternel je u ime Kluba Domovinskog pokreta zatražio stanku zbog pucanja skupštinske većine između SDP-a i stranke Možemo.

Što je na dnevnom redu?

Na dnevnom redu je među ostalim Integrirano godišnje izvješće društva Zagrebački holding d.o.o. za 2021. koje uključuje nekonsolidirane i konsolidirane godišnje financijske izvještaje Društva za godinu koja je završila 31.12.2021. zajedno s Izvješćem neovisnih revizora.

>U Skupštini izglasano rezanje i ukidanje demografske mjere roditelj odgojitelj!
>Tomašević i ekipa uveli Zagreb u ‘mrežu balkanskih gradova’; Lederer ih ‘oprala’

Među točkama je i izvješće Uprave trgovačkog društva Zagrebački električni tramvaj d.o.o. za 2021. s financijskim izvještajima te izvješće Zagrebačkog velesajma, Zagrebačkog inovacijskog centra, Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom…

Raspravljat će se i glasati o zaduženju od čak 240 milijuna eura Zagrebačkog holdinga, ali i o konsolidaciji i financijskim problemima društva Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o. (prijedlog Mosta)

Klub gradskih zastupnika Mosta na dnevni red je ugurao i izvješće izgradnji stadiona Maksimir.

Cijeli dnevni red 15. sjednice zajedno s točkama koje su prošlog tjedna izglasane možete pogledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.