U Skupštini izglasano rezanje i ukidanje demografske mjere roditelj odgojitelj!

FAH

Zagreb je u četvrtak ušao u vruću političku jesen povratničkom sjednicom Gradske skupštine nakon ljetne stanke. Na dnevnom redu sjednice izmjene su odluke o demografskoj mjeri roditelj odgojitelj koju ova gradska vlast (Možemo) želi ugasiti, izmjene izvršenja gradskog proračuna, novi sustav odvoza i razvrstavanja otpada za kućanstva, izvješće Zagrebačkog holdinga za 2021….

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Dr. Markić: Ruglo koje je danas iznijela Dolenec nema veze s kompenzacijskim mjerama Suda
> Puno praznih obećanja, bez ikakvih konkretnih mjera za roditelje 20 tisuća djece u Zagrebu

> HURO: ‘Grad pod lažnom brigom za ravnopravnost i dostupnost vrtića svima, roditelje odgojitelje tjera u siromaštvo’

Pratite uživo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16.10 Nakon što je dogradonačelnica Danijela Dolenec obrazlagala rezanje mjere roditelj odgojitelj, zastupnik Domovinskog pokreta Slaven Dobrović kazao je da nigdje nije čuo da se bavi demografskim aspektom ove mjere. ‘Možemo li zaključiti da se odričete toga i da sve vidite kao socijalnu horizontalu gdje ćete socijalno preraspodijeliti po svim skupinama, za demografiju, koga briga’, kazao je Dobrović.

Dolenec je kazala su u izvješću vodili podacima Središnjeg državnog ureda za demografiju gdje su popisane demografske mjere. Kazala je da smatra da su ispoštovali primjedbe Visokog upravnog suda.

Glasovalo je 40 zastupnika, 27 za, 13 protiv. Donesena je odluka o izmjenama mjere roditelj odgojitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
14.15

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec replicirala je zastupnika Goluži i kazala “da su kolege iz Mosta predlagali ono što je trenutačno i na stolu”.

“Ono što mi je važno da rasprava ne ide na neutemeljenim činjenicama. Trenutno je u obiteljima iz mjere preko 13 tisuća djece, od čega je preko tri tisuće djece punoljetno, a oko 8 i pol tisuće je osnovnoškolske dobi, a oko tri tisuće djece vrtićke dobi”, rekla je.

Na njetino izlaganje repliku je imao Mostov Lovro Marković i rekao da se Klub zastupnika Mosta nikada nije rekao da iti jedan prijedlog gradske vlasti nije bio dobar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goluža je imao repliku na izlaganje Dolenec, pa kaže da “niti zamjenica gradonačelnika ne stigne čitati dokumente”.

“Građenje vrtića ne može biti kompenzacijska mjera”, ustvrdio je, a nakon toga repliku je imao Viktor Gotovac iz SDP-a.

“Mogu reći da mi se čini da je proces koji se vodi ovaj puta bio produktivniji”, rekao je i najavio da će SDP podržati taj prijedlog.

“U roku dvije godine ćemo napraviti vrtića koliko vi niste u dvadeset godina”, poručila je zamjenica Danijela Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
14.00

“Ova odluka o kojoj se raspravlja u svojoj biti se ne razlikuje od one koju je osporio Visoki upravni sud, a kompenzacijske mjere su problem koje na prvi pogled nisu dovoljno jake i da će i one pasti na VUS-u”, rekao je Nenad Predovan iz BM 365 i poručio da grad mora iskoristiti potecijal zapošljavanja grada spram korisnicima mjere roditelj odgojitelj.

13.50

“Ipak ste me uspjeli iznenaditi, predstavili ste kompenzacijske mjere koje to nisu”, poručio je Goluža.

“Kompenzacija je naknada za neki gubitak, dakle ne može biti naknada za gubitak nešto što već postoji. Mjera HZZ-a nije kompenzacijska mjera. Izgradnja vrtića za vas je kompenzacijska mjera? Kompenzacijska mjera može biti samo da ljudima koje ste uskratili odmah date da njihovo dijete koristi mjesto u vrtiću”, rekao je zastupnik Mosta Goluža.

Rekao je i da se gradska vlast ponovno izlaže blamaži jer će se “vrlo vjerojatno dogoditi da će se pokrenuti novi sudski postupci u kojem će proći isto ili gore nego na Visokom upravnom sudu”.

Goluža je za kraj poručio da te mjere nisu kompenzacija i da neće podržati taj prijedlog.

13.40

“Potpisujem sve što je rekao kolega Herman”, poručio je Peternel i dodao da nije uspostavljen dijalog, prema kompromisu.

“Vrtićkih kapaciteta nemate, razloga nemate, imate odluku suda koju želite na balkanski način izigrati preko Skupštine, misleći da ćete iscrpljivanjem doći do onoga što želite. Ali bojim se da će svi ti ljudi ići ponovno u tužbe te ćete ponovno izgubiti”, poručio je Igor Peternel iz Domovinskog pokreta i rekao kako će biti protiv izmjena.

13.20

Počela je rasprava o izmjenama odluke o demografskoj mjeri roditelj odgojitelj koju ova gradska vlast (Možemo) želi ugasiti.

“Vjerujem da raspravljamo o najzasutpljenijh odluka, o kojima je odluka dobro upoznata”, uvodno je rekla pročelnica Romana Galić.

“Podsjetila bi vas da je prva odluka o mjeri donesena 2016. i 2018. odluke, a ova gradska vlast je zaustavila priljev novih korisnika te su donesene odluke o vremenu trajanja mjere i naknadama”, podsjetila je pročelnica Galić i napomenula na odluku Visokog upravnog suda koji je 5. srpnja ukinuo tu odluku.

“Ono što je važno za naglasiti da je VUS naveo zamjerke što se tiče uspostave ravnoteže javnog interesa i očekivanja korisnika, pa ja zato Grad pristupio izmjenama, a tiču se prvenstveno dužeg vremena za izlazak iz mjere”, rekla je i napomenula da je u iznosu 654 bruto plaće za ovu godinu.

Ono što je izuzetno važno je da djeca mogu sudjelovati u vrtićima i da korisnici mogu sudjelovati u tržištu rada, a naročito se to odnosi na žene, rekla je Galić.

“Prema novom prijedlogu, kao loš pokušaj prilagodbe, cijela revizija odluke može se sažeti – ako se nešto mora, dat ćemo im da ih se što prije rješimo”, rekao je Herman.

Podsjetio je i da se na mjeru roditelj – odgojitelj iz Proračuna izdavaja tek tri posto sredstava.

“Ideologija vam je i dalje najvažnija, a interes zagrebačkih obitelji vjerojatno na zadnjem mjestu”, poručio je Miroslav Herman iz HDZ-a.

12.10

“23. kolovoza na pressici ste izjavili da je GPZ Opskrba imali oko 400 milijuna kuna duga zbog štetnih ugovora, a mene zanima otkuda je podmiren taj dug”, poručio je Goluža.

“Volio bi da kalibrirate te brojke, a znate da kad se saznalo što se događalo da je smijenjena Uprava, a kredit je jedan dio iz baka”, odgovorio je je gradonačelnik.

“Ovo je još jedna potvrda da ne laže, ali je loše informiran”, rekao je Goluža i poručio da nije pročitao Izvješće.

“Ono što vi ne znate ili obmanjujete javnost, a to je da ste mogli u bilo kojem trenutku dati obvezujući naputak direktoru GPZ-a da nabavlja plin po fiksiranoj cijeni”, dodao je Goluža.

Tomašević je poručio da Goluža radi lakrdiju i da “prouči Kazneni zakon”.

Nakon toga izbio je sukob kada je Goluža počeo dobacivati iz zastupničke klupa, a Tomašević mu je odgovorio da “se ovako više nećemo razgovarati”.

12.00

Zastupnik Sladoljev pročitao je pismo jednog roditelja u kojem očajnički traži asistenta u nastavi te najavio kako će MOST predložiti u idućem rebalansu proračuna veću naknadu na razini grada za asistente u nastavi.

Gradonačelnik je poručio da se povećao broj asistenata, “tako da ćemo razmotriti taj amandman”, a podsjetio i da su prihvatili amandman Mosta za veću satnicu.

11.30

U tijeku je aktualni sat

11.20

Zastupnici glasuju o izostavljanju točke o prijedlogu kompenzacijskih mjera roditeljima  odgojiteljima. Glasali su da se Prijedlog zadrži na Dnevnom redu.

Isto je bilo i s raspravom o samozapošljavanju roditelja – odgojitelja.

Nakon toga zastupnici su glasali o izbacivanju s dnevnog reda za novo zaduživanje Holdinga, a to su zastupnici odbili tako da će se o tome danas odnosno u ponedjeljak raspravljati.

O obnovi stadiona na Maksimiru zastupnici su glasovali da se taj Prijedlog zadrži na Dnevnom redu.

11.10

“Ovo nije bilo po hitnom postupku nego je bila brzina svjetlosti, devet minuta prije početka sjednice Skupštine”, rekao je zastupnik HDZ-a Mislav Herman.

“Ako gledamo ukupna zaduženja Holdinga i Zagreba, do sada je zadužen u ovome mandatu oko tri milijarde kuna, oko 20 posto važećeg sporazuma”, rekao je Herman i upozorio da ovako “važnu odluku stavljaju devet minuta prije početka Sjednice”.

Lovro Marković iz MOST-a smatra da je potrebno za izradu Prijedloga i dopuna o novčanoj odluci za roditelje  odgojitelje, osnovati povjerenstvo.

“Imamo povjerenstvo za sve ali ne za ovo!”, poručio jeMarković.

“Također, rasprava da o zaduženju Holdinga za drugi put jer ne postoji niti jedno pravo obrazloženje o hitnosti te oduke”, poručio je Marković.

“Molim da se rasprava odgodi za idući sjednicu!”, rekao je Marković.

Povlačimo treću točku Dnevnog reda o Informacijama o aktivnostima koje Grad Zagreb namjerava poduzeti nakon ukidanja Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, najavio je zastupnik Goluža.

11.00

Zaključak o dugoročnom zaduživanju Holdinga i refinanciranje jamstva predložila je pročelnica Tatjana Operta, a Tomašević je pravdao hitnost tog postupka:

“Što se tiče manipulacija zastupnika Goluže o milijardi kuna zaduživanja, radi se o refinanciranju postojećeg duga koji je naslijeđen”, rekao je Tomašević. Novo zaduženje je manje od 140 milijuna kuna, rekao je Tomašević.

Trpimir Goluža objasnio je mjeru hitnosti za zaduženje Holdinga i obnovi stadiona.

“Vjerojatno, gotovo nitko u Zagrebu ne zna da je iz GPZ Opskrba nestalo 560 milijuna kuna”, rekao je Goluža i dodao da se gradu nameću nova zaduženja, pa traže da se ta točka uvrsti u Dnevni red.

“Pred Zagrepčanima je energetska kriza”, poručio je Goluža.

Što se pak tiče druge točke o maksimirskom stadionu, Goluža je objasnio da stadion predstavlja sigurnosni problem, ali i “reputacijsku blamažu za grad”.

“Želimo poboljšati dinamiku rješavanja tog problema, a želimo gradonačelnika obavezati da na svakoj sjednici podnese izvješće o napretku stadiona”, poručio je Goluža.

10.50

Klisović je obavijestio da će se Sjednica trajati do otprilike 20 sati, nakon čega će se nastaviti u ponedjeljak.

10.45

Gotovac je predložio da se rasprava o kompenzacijskim mjerama odgodio za kraj sjednice, na redni broj 39. što je predsjednik Skupštine Klisović i prihvatio.

10.15

Romana Galić, pročelnica za Socijalni zaštitu govorila je o dodjeli potpora za samozapošljavanje za korisnike mjere roditelj odgojitelj.

“Korisnicima bi se omogućilo da u što kraćem roku poduzmu radnje potrebne za samozapošljavanje”, ustvrdila je, a onda je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec objasnila hitnost postupka zato jer su jučer predstavili dodatne mjere.

“Jedino ova mjera za potporu za samozapošljavanje odnosi se na gradske ustanove i htjeli smo da se i ova mjera, u kompletu s ostalima, se danas usvoji”, istaknula je Dolenec.

Nakon toga predsjednik Kluba SDP-a Viktor Gotovac tražio je stanku od 30 minuta, što je i odobreno.

10.00

“Obavili smo konzultacije i zaključili smo da bi bilo neodgovorno i štetno da u roku od 20 minuta donesemo odluku da rgrađane zadužimo za milijardu i 800 milijuna kuna”, rekao je zastupnik Goluža i nastavio o Dinamovom stadionu.

“Bilo je u utorak lijepo biti građanin Zagreba, ali i ružno. Grad je pokazao dva lica, jedno gradsko i jedno sportsko lice”, dodao je.

9.30

Prvo će se raspravljati o točkama Dnevnog reda koje su donesene po hitnom postupku. Zastupnik Goluža je tražio hitnu stanku zato što su sedam minuta prije Sjednice dobili materijale za novo zaduživanje Grada od 280 milijuna eura.

“Po tom pitanju se trebamo konzultirati, te molimo da odobrite stanku od 30 minuta”, rekao je Goluža što je Klisović odobrio.

9.25

Goluža je podnio prvu primjedbu na Zapisnik prošle sjednice jer je “slučajno ili namjerno sjednica prekinuta na petoj točki zbog neprimjerenog ispada Teodora Celakoskog”.

Riječ je o slučaju kada je Celakoski, navodno opsovao, zastupnicu SDP-a Dinu Vasić, rekavši “idi u tri p*** ma*****”.

9.15

Počela je sjednica. na početku predsjednik Skupštine Joško Klisović čestitao je zastupniku Trpimiru Goluži rođendan i poručio da mu želi lijepi rođendan, bez nervoze i grubih riječi, na što mu se Goluža i zahvalio.

Danas se 48 zagrebačkih gradskih zastupnika vraćaju u svoje klupe u Ćirilometodskoj sjednicom nakon ljetne stanke. Na dnevnom redu je niz gorućih, aktualnih pitanja.
Nakon prve točke dnevnog reda o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Zagreba za 2022., na tapeti je Tomaševićevo izlaganje o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

Riječ je o gorućoj temi gotovo kompletnog ukidanja demografske mjere roditelj odgojitelj. Naime, nakon što je Visoki upravni sud u srpnju poništio u Skupštini izglasanu odluku o ukidanju mjere roditelj odgojitelj, lijeva gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem izašla je tijekom ljeta s novim prijedlogom koji podrazumijeva postupno gašenje mjere kroz godinu dana.

Podsjetimo samo da je Grad Zagreb prema novoj odluci predvidio da odluka u rujnu stupi na snagu, da se od 31. ožujka 2023. naknada za roditelje odgojitelje snizi na razinu minimalne plaće, a od 20. lipnja 2023. ponovno se reže na pola minimalne plaće. Od 30. rujna sljedeće godine, mjeru će gubiti svi oni kojima najmlađe dijete navrši sedam godina, a novih korisnika neće biti.

>U ime obitelji u javnoj raspravi oko mjere Roditelj odgojitelj: Tomaševićeva vlast nije provela nikakvu analizu niti istraživanje, evo što predlažemo
> Dolenec objavila plan Možemo za ukidanje mjere roditelj odgojitelj: Prvo će smanjivati iznos naknade, a zatim…
> U ime obitelji: Tomašević ignorira Odluku Suda praznim obećanjima o izgradnji vrtića
> Dr. sc. Palić: ‘Tomaševiću je mjera roditelj odgojitelj atraktivna meta, uzrok je svjetonazorski – nepodnošenje obitelji s više djece’
> GI ‘U djeci je budućnost’ prijavila prijetnje i vrijeđanje; Lovrić o presudi: ‘Tomašević zamagljuje istinu’

Nakon toga će Klub gradskih zastupnika Mosta predvođen s dr. Trpimirom Golužom od gradonačelnika tražiti da ih po hitnom postupku izvijesti o posljedicama ukidanja navedene odluke na Proračun Grada Zagreba za 2022. te aktivnostima koje namjerava poduzeti.

Odvoz otpada na dnevnom redu

Na dnevnom redu je na prijedlog Kluba gradskih zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste predvođen dr. sc. Slavenom Dobrovićem o izmjenama Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba.

Naime, Tomašević je prije nekoliko dana predstavio nov način prikupljanja otpada za kućanstva što je također izazvalo veliku pažnju javnosti i mnogo kritika. Podsjetimo, Tomašević je predstavio novi model prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Novosti kreću od 1. listopada, cilj novog modela je plaćanje odvoza komunalnog otpada onoliko koliko kućanstvo otpada proizvede. Koristit će se dodatne vrećice za otpad od 10, 20 i 40 litara. Fiksni dio cijene za građanstvo bit će 45 kuna, a ostalo će građani plaćati putem vrećica. Cijena vrećice od 10 litara bit će dvije kune, 20 litara četiri kune, a 40 litara 8 kuna.

>Peternel: Tomaševićevom modelu odvoza otpada prijeti apsolutni fijasko
> Tomašević: ‘Ako treba pregledavat ćemo vrećice sa smećem, utvrditi identitet onoga koji je krivo odložio i razrezati mu kaznu’
> Odvjetnik Novosel o najavama Možemo za kažnjavanje Zagrepčana: Kazne se ne mogu nametati ako se ne utvrdi tko je kriv
> Dobrović (DP): Zagreb je u kaotičnom stanju – što je sa sortirnicama i kompostiranjem?

“Prema najavama, gradska uprava i dalje namjerava od 1. listopada krenuti s novim načinom prikupljanja i naplate usluge odvoza otpada, međutim cijeli gradski sustav je vrlo daleko od spremnosti za takvu promjenu”, istaknuo je krajem kolovoza za Narod.hr Slaven Dobrović.

U Ćirilometodskoj će u četvrtak biti zanimljivo tijekom i nakon točke 16. dnevnog reda u kojoj će Tomašević dati izvješće o svome radu u prvih šest mjeseci 2022. godine.
Slijedi zanimljiva 17. točka dnevnog reda a to je Integrirano godišnje izvješće društva Zagrebački holding d.o.o. za 2021. koje uključuje nekonsolidirane i konsolidirane godišnje financijske izvještaje Društva za godinu koja je završila 31.12.2021. zajedno sa Izvješćem neovisnih revizora.

Cijeli dnevni red Gradske skupštine grada Zagreba možete pogledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.