Odvjetnik Novosel o najavama Možemo za kažnjavanje Zagrepčana: Kazne se ne mogu nametati ako se ne utvrdi tko je kriv

novosel tomašević
Foto: Fah, Depositphotos; fotomontaža: Narod.hr

“Ne može se nikada naplatiti bilo što – kazna, ugovorna kazna ili prekršajna kazna – na način da se ne utvrdi tko je zapravo kriv za nešto. Ne možete sve stanare teretiti jer ne postoji zakonska i ustavna osnova za to. To je nemoguće”, ističe u razgovoru za Narod.hr ugledni zagrebački odvjetnik Karlo Novosel na najavu ekstremno lijeve zagrebačke vlasti da će kažnjavati cijele zgrade ako utvrde nepravilno odlaganje otpada po novom modelu koji su osmislili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunalci će kopati po smeću i tražiti dokaze?

Zagrebačka gradska vlast najavila je uvođenje novog sustava odvajanja i naplate odvoza otpada. Šef zagrebačke “Čistoće” Davor Vić u srijedu je u RTL Direktu govorio o novim pravilima koja se planiraju uvesti. Među njima je i najava da će komunalni redari pregledavati otpad u kontejnerima te će, zgradama gdje je utvrđeno da otpad nije razvrstan na način kako Grad propisuje, biti nametnute novčane kazne.

> Dobrović za Narod.hr: Hoće li Tomašević glede otpada usmjeriti stvari u dobrom pravcu?

Novčane kazne, kaže Vić, bit će propisane svim stanarima, neovisno o tome tko je propisno, a tko nepropisno odvajao otpad. Drugim riječima, za greške možda samo jednog stanara kazne bi trebali plaćati svi stanari u zgradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bit će kontrole naših radnika pri svakom pražnjenju kontejnera. (…) Ako ima drugog otpada, pišemo ugovornu kaznu cijeloj zgradi, a onda si međusobno stanari distribuiraju taj trošak. Imamo pretpostavku da ipak u toj zgradi postoji kritična količina ljudi koji ne žele plaćati kaznu i koji će onda utjecati na svoje susjede.” – ustvrdio je Vić.

Je li to u skladu sa zakonom? Za Narod.hr ove najave kolektivnog kažnjavanja komentira odvjetnik Karlo Novosel.

“Ne mogu svi dobiti kaznu”

“Mogu reći da se ne može nikada naplatiti bilo što – kazna, ugovorna kazna ili prekršajna kazna – na način da se ne utvrdi tko je zapravo kriv za nešto. Nije moguće reći – ‘Ako se nađe nešto, svi će dobiti kaznu.’ Ne mogu svi dobiti kaznu. U bilo kojoj vrsti postupaka, bilo da se radi o civilnoj odgovornosti kroz nekakvu ugovornu obavezu, bilo da se radi o prekršajnoj odgovornosti – oni moraju ‘targetirati’ određenu osobu i dokazati da je ta konkretna osoba nešto napravila.” – kaže odvjetnik Novosel i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dakle, ono što oni najavljuju operativno se neće moći napraviti. Tako da će na kraju sve to, koliko god bilo zamišljeno da će se nešto riješiti, zapravo pasti na teret proračuna građana i bit će neizvršivo.”

“Ne postoji zakonska ni ustavna osnova da se kažnjavaju svi stanari”

“Kako ćete vi, npr. u jednoj zgradi “Mamutici”, koja ima više stotina stanova, kako ćete odrediti tko je nešto napravio? Ne znam kako su to zamislili. A ne možete sve stanare za to teretiti jer ne postoji zakonska i ustavna osnova za to. To je nemoguće.”

“Ako bude došlo do pojedinačnog kažnjavanja, kontrola komunalnih redara, do prekršajnih kazni, to će sve ponovno pasti na teret građana. Plaćanje troškova tih postupaka past će na teret proračuna Grada.” – zaključuje za Narod.hr dipl. iur. Novosel, ugledni zagrebački odvjetnik iz Odvjetničkog ureda Karlo Novosel, član Upravnog odbora U ime obitelji, koji u svakodnevnom radu veliku pozornost pridaje mirenju kao načinu rješavanja sporova te sudjeluje u postupcima mirenja pred različitim državnim i nedržavnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno novi sustav naplate komunalnog otpada

Podsjetimo, Grad Zagreb uvodi potpuno novi sustav naplate komunalnog otpada za kojeg ekstremno lijeva vlast tvrdi da mu je cilj smanjenje količine otpada u gradu.

Stanovnici će plaćati dio preko računa koji će za sve fizičke osobe koštati 45 kuna, te će morati kupovati 20-litarske vrećice po cijeni od 4 kn u trgovinama.

“Tako će oni koji više razdvajaju otpad plaćati manje, a ovi ostali više”, tvrdi gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Dobrović: “U Zagrebu bi mogao biti veći kaos nego sada”

“Ono što vidim kako nedostatak, nedovoljno hrabrosti, je potpuno obeshrabrivanje biootpada u tom ostatku. Biootpad treba kompletno odvojiti i s tim materijalom ići na kompostiranje. Ključno pitanje je što će Zagreb s tim napraviti? Ako Zagreb ne dočeka početak funkcioniranja ovog novog modela s povećanim kapacitetom za kompostiranje i konačno nekim kapacitetom za sortiranje, mogao bi biti veći kaos nego sada”, rekao je krajem siječnja Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike i predsjednik kluba Domovinskog pokreta u Skupštini grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.