HURO: ‘Grad pod lažnom brigom za ravnopravnost i dostupnost vrtića svima, roditelje odgojitelje tjera u siromaštvo’

roditelji odgojitelji dolenec
Foto: Hina, snimka zaslona, fotomontaža: Narod.hr

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja reagirala je na kompenzacijske mjere koje im je ponudio Grad Zagreb. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neprihvatljiva je tvrdnja, a koju je dogradonačelnica ponovo istaknula i na današnjoj presici u sklopu prezentacije kompenzacijskih mjera, a to da je određena gradska vlast (bivša) napravila pogrešku kojom je uvela mjeru kakva jest i to nauštrb izgradnje vrtića. Ako je grad pogriješio, 5600 korisnika nije krivo, mjera im se nudila pojedinačnim dopisima na kućnu adresu, te nećemo dopustiti da (cijeli) teret nasilne izmjene/ukidanja od strane aktualne vlasti snose sami korisnici!”

“Bez kvalitetne pripreme”

Bivša gradska vlast je izglasala i uvela mjeru, a sadašnja pak mora biti svjesna kako je preuzela grad i s tom obvezom, pa ipak odlučuju mijenjati Odluku, jednostrano, bez kvalitetne pripreme, bez poznavanja činjenica, bez minimuma socijalne osjetljivosti i s posljedicom direktnog nabijanja na stup srama kroz društvenu stigmatizaciju sve obitelji s više djece u gradu Zagrebu, a sve jer to je njihova ideološka pozadina.

Niti jedan razlog nije argumentiran, niti financijska neisplativost, niti prema njima nedovoljna socijalizacija djece koja ne pohađaju instituciju vrtića, niti navodno potencijalno siromaštvo istih, a ono što ova gradska vlast čini jest da pod lažnom brigom za ravnopravnost i jednaku dostupnost vrtića svima u gradu, ovu skupinu tjera u siromaštvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Dr. Markić: Ruglo koje je danas iznijela Dolenec nema veze s kompenzacijskim mjerama Suda
> Puno praznih obećanja, bez ikakvih konkretnih mjera za roditelje 20 tisuća djece u Zagrebu

„Međutim, kako je Pravobraniteljica i ranije isticala, još teže posljedice za žene mogu nastupiti ukidanjem ili naglim prestankom novčane pomoći, jer mnogim ženama koje su se
povukle s tržišta rada ili se nisu ni uključivale, ponovni povratak ili ulazak na tržište rada bi bio
znatno otežan obzirom da se uglavnom radi o ženama srednje životne dobi s djecom
predškolske dobi i dugim izbivanjem što su sve visoko otežavajući faktori za uključivanje žena na tržište rada.“

“Različite potrebe korisnika”

“Naime, danas predstavljene kompenzacijske mjere niti u jednom segmentu glavnih točaka
(vrtićka mjesta i zapošljavanje) ne zadovoljavaju sudsku presudu, Pravobraniteljičino mišljene i najbitnije potrebe samih korisnika, jer „izraditi planove zapošljavanja za korisnike/ice mjere“ ne znači ponuditi im nešto što je u sklopu Zavoda za zapošljavanje dostupno godinama svim građanima, već su dužni ciljano i to za pojedinačne skupine (koje ih ne zanimaju) osmisliti konkretne i prihvatljive mjere koje bi u konačnici eventualno rezultirale sigurnim zaposlenjem.

Skupine korisnika unutar mjere su osobe s invaliditetom, korisnici s djecom s invaliditetom i
djeca s posebnim potrebama, teže zapošljive skupine (zbog godina starosti, bolesti), trudne
korisnice, obitelji s bebama i djecom koja nisu evidentirana kroz sustav mjere (nije prebačeno pravo na novorođeno dijete u obitelji) i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Što je tu poticajno?”

U bitnom smatramo vrijeđajućim kao kompenzacijsku mjeru isticati i nuditi program
obrazovanja radi kvalifikacije, kao da je većina korisnika mjere neobrazovana i nesposobna, a upitan je program koji kroz gradsku, vlastitu instituciju (Pučko otvoreno učilište) sufinancira sam grad, a nema informacije tko će snositi 1/3 troška. Zar sam korisnik? Što je tu poticajno i to sve u situaciji kada gradska vlast na silu tjera korisnike van iz mjere, te je dužna osigurati adekvatni nadomjestak koji će pokriti iznos trenutne naknade.

Garantira li gradska vlast da će korisnici nakon odrađenih isto tako spomenutih radionica imati prednost u zapošljavanju? Ne. Jer ravnopravnost je prije svega. Kako misle da će korisniku koje ima bolesno dijete pomoći radionica u vezi potencijalnog zapošljavanja? Kamo s djecom? Zatim navedene potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje koje ne garantiraju radno mjesto svima koje se s 1. rujnom 2023. gura van iz mjere, te za sve one koji ne bi mogli živjeti od najavljenih 2.000 kuna naknade RO.

Što su konkretno ponudili visokobrazovanim korisnicama koja je imala veće primanje od
naknade RO, ali čija djeca nisu dobila mjesto u vrtiću? Za takve nema rješenja u problemu koji grad stvara. Glavna komp. mjera im je ubrzana izgradnja dječjih vrtića. Gdje, s kojim novcem, imaju li glavne projekcije, koliko djece bi time smjestili, s obzirom da je u redu čekanja nekoliko tisuća djece s redovnog natječaja, a dostupni vrtići su prebukirani. Kako tada namjeravaju zbrinuti vrtićku djecu iz mjere RO nije nikome jasno, a očito niti njima jer o tome ne govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko nakon izglasavanja predložene izmjene Odluke garantira bilo kojoj skupini korisnika kako će biti zbrinuti kroz neku mjera, jer adekvatne kompenzacije nema, osobito ne u danas ponuđenom! Zbog toga upozoravamo i ne prihvaćamo prijedloge koje nisu bili u stanju iznijeti za stolom socijalnom partneru (predstavnicima korisnika mjere) već pompozno na posebnoj presici, a kamoli da se stvorio prostor za dijalog u rješavanju stvorenog problema.

“Pratit ćemo sjednicu uživo”

Zamjeramo im svaki potez nakon stopiranja prihvata novih korisnika, jer nanose razne oblike štete korisnicima, društvu, sustavu i samome gradu nepromišljenim opetovanim jednostranim mijenjanjem Odluke za RO.

U slučaju da Odluka bude izglasana, a ponavljamo uz podršku koalicijskog partnera (SDP)
smatrat ćemo ih oboje direktnim kirvcima za sve negativne posljedice za korisnike i grad.
Spremni smo ponovo na Visokom upravnom sudu zatražiti ocjenu zakonitosti, a u pripremi smo i reagirati na izdavanje novih pojedinačnih akata koji se spominju u novom prijedlogu, što znači gradsku upravu prebukirati s oko 5600 prigovora koje rješava sam gradonačelnik, te dalje i po tom pitanju slijediti pravni put koji nam je dostupan.

Sutra ćemo pratiti i uživo sjednicu Skupštine te zabilježiti tko kako reagira na nepravdu prema korisnicima i diže ruke za odluku koja bi mogla biti upitne zakonitosti, jer gradska vlast je jednu takvu već izglasala”, najavljuju iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.