Recept za keksiće od crnog tahinija vrlo je jednostavan. Tahinij (ili tahini) je pasta napravljena od samljevenih sezamovih sjemenki. Ima glatku, kremastu teksturu i bogat, orašasti okus. Može biti napravljen od oguljenih (svijetli tahini) ili neoguljenih (tamniji, intenzivniji) sjemenki.
Koristi se u mnogim bliskoistočnim i mediteranskim jelima — poznat je kao ključni sastojak humusa i halve, ali i kao baza za razne umake, preljeve i slastice. Može se jesti i sam, na kruhu ili u kombinaciji s medom ili limunom. Recept za keksiće donosi Slatki svijet.
Sastojci
Tijesto:
- 115 g maslaca sobne temperature
- 2 jaja sobne temperature
- 180 g smeđeg šećera
- 100 ml tahinija od crnog sezama
- 1 žličica paste od vanilije
- 130 g brašna
- 40 g kakaa u prahu
- pola žličice sode bikarbone
- pola žličice praška za pecivo
- 100 g bijele čokolade
- 100 g gold čokolade
> Ukusni keksi s bijelom čokoladom i limunom
Priprema
Kremasto umutiti maslac, jaja, šećer, pastu od crnog tahinija i pastu od vanilije.
Prosijati suhe sastojke pa ih umutiti u smjesu. Na kraju umiješati obje vrste čokolade (možete staviti čokoladu koju vi želite).
Žličicama oblikovati hrpice i redati ih u papirom obložen pekač od pećnice. Između hrpica ostaviti oko 5 cm razmaka jer se tijekom pečenja keksići rašire. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 15-ak minuta.
Od navedene količine sastojaka dobit ćete 30-ak keksića.
Poslužiti uz kavu, čaj, mlijeko. I uživati!
> Keto keksi s bademima i čokoladom
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: Narod.hr/Slatki svijet
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.