GI ‘U djeci je budućnost’ prijavila prijetnje i vrijeđanje; Lovrić o presudi: ‘Tomašević zamagljuje istinu’

GI
Foto: fah

U ponedjeljak je održana kratka konferencija za medije na kojoj je govorila koordinatorica GI “U djeci je budućnost” Lucija Budinski zajedno sa savjetnikom zagrebačkog gradonačelnika Ivicom Lovrićem. Konferencija se održala ispred Gradske uprave Zagreb. Tema je bila Internet nasilje prema roditeljima odgojiteljima i komentar na Presudu Visokog upravnog suda.

Govor koordinatorice prenosimo u cijelosti.

“Ja sam koordinatorica GI “U djeci je budućnost”. Želim vas obavijestiti kako smo podnijeli prijavu zbog prijetnji i vrijeđanja na društvenim mrežama korisnika mjere i njihovih obitelji i djece. Nasilje korisnici trpe već devet mjeseci. Dobivali smo čak i prijetnje oružjem ako nas se sretne na ulici zbog uvjerenja da je ovo loša demografska mjera, iako uvaženi demograf Šterc kaže suprotno, da je imala učinaka zato što se nas 60 % u mjeri odlučilo za za četvrto i više djece tijekom korištenja mjere. Struka kaže da svake godine 16 000 ljudi, unatrag 7 godina, više umre nego što se rodi. Demografski je slom najveći problem Hrvatske!

Uz to se povećava iseljavanje Hrvata i useljavanje stranaca. Zbog navedenog ova mjera treba se provesti po cijeloj RH! Korisnici su o prijetnjama i vrijeđanju u više navrata obavještavali novu gradsku vlast, ali oni ništa ne žele poduzeti. Rekli su da oni nisu krivi i da ništa loše nisu rekli protiv korisnika. Izuzev Ivane Kekin, 40 000 ucviljenih duša i njihov stav kojim potiču narodnu hajku.

Do sada smo trpjeli sve uvrede upućene nama i našoj djeci, ali nakon javnog apela građanima da počnu ulaziti i razbijati po kućama korisnika, beba i djece – više se ne osjećamo sigurno u svome gradu. Stoga, uključili smo i zagrebačku policiju. Ovim putem želimo upozoriti sve građane da razmisle prije oglašavanja na društvenim mrežama jer ćemo svaku prijetnju od sada prijavljivati te zaštiti zaštitu policije.

Hvala.”

> Novinarka Al Jazeere došla na konferenciju U ime obitelji i HURO pa se nije htjela predstaviti
> Odvjetnik Novosel o presudi: Zašto Grad nije smio ukinuti mjeru roditelj odgojitelj?

Podsjetimo, Visoki upravni sud Republike Hrvatske ukinuo je odluku o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, od 9. prosinca 2012. godine. Neosporno je da je je osporavana Odluka o izmjenama prethodne odluke nezakonita, te da će se do daljnjeg primjenjivati stara Odluka. Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu nije apsolutno.

Dakle, to je pravo ograničeno ustavom i zakonima. Korisnici su pravo na pomoć stekli na temelju pravomoćnog (upravnog) akta, te zbog toga imaju legitimna očekivanja. Ta legitimna očekivanja kreirala su imovinu na strani korisnika mjere, a koja u smislu odredbi Ustava RH i Europske konvencije o ljudskim pravima predstavlja Vlasništvo.

Modificirana nova mjera ne smije predstavljati teret za njene korisnike. Vrijeme prilagodbe ne uklanja niti umanjuje prekomjerni teret za korisnike mjere. Prekomjerni teret mogu eventualno ukloniti kompenzacijske mjere. Konačno da bi Grad Zagreb dirao u pravomoćne upravne akte (koje je sam donio, bez obzira na političku opciju koja je bila na vlasti u to vrijeme) mora dokazati postojanje promijenjenih okolnosti na strani Grada – dakle onih okolnosti zbog kojih Grad više ne može izvršavati svoje obveze koje je sam utvrdio pravomoćnim upravnim aktima.

Lovrić: ‘Tomašević zamagljuje istinu’

“Aktualna gradska vlast, prije svega aktualni gradonačelnik Tomašević pokušavaju PR-ovskom ofenzivom prikazati praktički da se to dogodilo obrnuto, zamagliti to da odluka koju je Tomašević donio, da je proglašena protuzakonitom i ona je kao takva poništena”, govori Ivica Lovrić.

GI "U djeci je budućnost"
Foto: fah

Ponovio je da Tomašević zamagljuje istinu te prikazuje cijelu situaciju kao nešto što može vrlo brzo riješiti čarobnim štapićem te da mu je praktički Sud dao zeleno svjetlo za promjenu.

“Sud mu nije dao nikakvo zeleno svjetlo za promjenu na štetu korisnika ove mjere. Dapače, Sud je jasno naglasio je Gradska vlast svojom odlukom prekršila i Ustav Republike Hrvatske i Zakon o jedinicama lokalne i regionalne samouprave i da je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima protokol prvi. Prema tome ukoliko gospodin Tomašević na isti način namjerava opet mijenjati ovu odluku dogodit će se isto – prekršit će opet Ustav Republike Hrvatske, Zakone, Europsku konvenciju o ljudskim pravima, mi ćemo biti primorani opet se obratiti Sudu i Sud će opet poništiti tu odluku.

GI "U djeci je budućnost"
Foto: fah

Dogodit će nam se praktički, kao što je netko napisao ovih dana, da će Tomašević cijeli svoj mandat posvetiti tome da se na neki način sukobljava s najosjetljivijim sugrađanima – roditeljima i djecom. Umjesto da radi svoj posao za koji je plaćen i za koji je izabran – vidimo da ga ne radi. Treba naglasiti ono što gospodin Tomašević cijelo vrijeme krivo shvaća; onoga trenutka kada pobjedi u demokraciji na izborima ne znači da vi tu svoju vlast koju ste legitimno dobili na izborima možete obnašati kako vi hoćete”, govori Lovrić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.