Dolenec objavila plan Možemo za ukidanje mjere roditelj odgojitelj: Prvo će smanjivati iznos naknade, a zatim…

Foto: fah

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, Danijela Dolenec, održala je konferenciju oko izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, a ispod prijenosa uživo, na FB stranici Grada Zagreba na dijelu gdje je prenošen video, je bilo zabranjeno komentiranje, navodno zbog mogućeg govora mržnje.

Poručila je kako je cilj promjene donijeti u rujnu ove godine, tako da se 6 mjeseci ništa ne mijenja za korisnike, a od 31. ožujka 2023. bi se snizila naknada na iznos minimalne plaće. Od 30. lipnja 2023. bi to bilo 50 posto iznosa minimalne plaće. 30. rujna prvi korisnici izlaze iz ove mjere. Svaki sljedeći mjesec korisnik kojem dijete napuni sedam godina izlazi iz mjere. Novih korisnika neće biti.

“Na snazi je još uvijek Bandićeva mjera sa svim problemima. Najveći dio javnosti se slaže da su izmjene nužne. Sud je u najvećem dijelu podržao naše očitovanje o promjenama mjere roditelj odgojitelj. Utvrđeno je da nema retroaktivnosti”, ustvrdila je Dolenec na početku konferencije.

“Sud je utvrdio da nema zakona prema kojem moramo tu novčanu pomoć isplaćivati nego se radi o nekoj vrsti povlastice prema korisnicima. Ono što nam daje osnove za novi prijedlog je cilj. Sud se složio s našim ciljem, a to je brza izgradnja i povećanje kapaciteta gradskih vrtića. Dakle, da izmjenom mjere roditelj odgojitelj preusmjerimo proračunska sredstva prema izgradnji vrtića”, dodala je.

“Cilj je legitiman, ali smo pogriješili u razmjernosti, ocijenio je sud. U pripremi nove odluke moramo uvažiti taj stav suda”, ističe.

Upitana boji li se novih tužbi udruga, političkih stranki i slično.

“Vjerujemo da opet mogu odlučiti ići sudskim putem osporavati zakonskim putem ove odluke. Mi ćemo, kao i prvi put, pripremiti kvalitetno očitovanje. Kod drugog prijedloga je drugačije što je sud u najvećoj mjeri potvrdio i ocijenio naše stavove kao legitimne. Ostaju procjene razmjernosti”, rekla je.

“Pazili smo da u novom prijedlogu pazimo na postupne izmjene”, rekla je. Na mjeru je do sada, od odluke bivšeg gradonačelnika Bandića 2016. godine, potrošeno 2.1 milijarde kuna, rekla je zamjenica gradonačelnika.

“21 projekt izgradnje i prenamjene vrtića je prijavljeno”, zaključila je Dolenec.

Podsjetimo, peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu ukinulo je izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koje je ranije donio Grad Zagreb, ocijenivši da osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti.

> GI ‘U djeci je budućnost’ prijavila prijetnje i vrijeđanje; Lovrić o presudi: ‘Tomašević zamagljuje istinu’
> Odvjetnik Novosel o presudi: Zašto Grad nije smio ukinuti mjeru roditelj odgojitelj?

Presudu Visokog upravnog suda u cijelosti pročitajte u nastavku:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

“Neovisno o tome što nije postojala niti postoji obveza Grada Zagreba da zadrži ranije donesenu mjeru u neizmijenjenom obliku, pri testu razmjernosti nove mjere s ciljem koji se novom mjerom želio postići Sud ne smije ispustiti iz vida posljedice osporavane Odluke koje nastupaju za njene adresate”, navodi se, između ostalog, u presudi, kojom je u utorak Visoki upravni sud u Zagrebu odlučio da ekstremno lijevi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije smio ukinuti prava korisnicima mjere roditelj odgojitelj.

> Polemika Barić-Staničić o Tomaševićevim obavezama prema roditeljima odgojiteljima
> Dr. sc. Stjepan Šterc za Narod.hr: Vlasti u Zagrebu, u ideološkoj suženosti, teško je prihvatiti kako jedino djeca donose budućnost, radnu snagu i razvoj

Sud je vratio mjeru ponovno na snagu, jer su zaključili da je odluka o smanjenju prava koju je skupština izglasovala u prosincu nezakonita.

Kvaziretroaktivnost

Peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu ukinulo je izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koje je donio Grad Zagreb, ocijenivši da osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti.

“Ukida se odluka o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja od 9. prosinca 2021. godine. Test razmjernosti pokazuje da je donositelj osporavane odluke propustio uspostaviti ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporavane odluke“, istaknula je Sanja Otočan, predsjednica Vijeća za ocjenu zakonitosti općih akata.

Sutkinja je tijekom izlaganja presude kazala da je to novčana pomoć, no nije zakonska kategorija. Tomašević je predao prilikom osporavanja prava roditelja odgojitelja da će izgraditi dvadesetak vrtića, te da će osigurati zaposlenje roditelja.

“Promatrajući ukupnost naprijed navedenih promjena uvedenih osporavanom Odlukom, odnosno učinke Odluke koji se protežu na osobe koje su prije stupanja na snagu osporavane Odluke pravomoćnim upravnim aktima ostvarile status roditelja odgojitelja i pripadajuću novčanu pomoć u maksimalnom trajanju do navršene petnaeste godine života djeteta, Sud smatra da je donositelj osporavane Odluke propustio uspostaviti ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporavane Odluke. Ovakav zaključak ovaj Sud temelji, prije svega, na ocjeni da je razdoblje koje je adresatima osporavane Odluke ostavljeno za prilagodbu novonastalim okolnostima prekratko odnosno da je ukupnošću posljedica koje su nastale osporavanom Odlukom i trajanjem razdoblja prilagodbe novoj mjeri adresatima osporavane Odluke nametnut prekomjeran teret”, ističe se dalje u presudi.

> Odvjetnik Novosel: “Ako Tomašević bilo što dalje bude poduzimao, čekat će ga ista odluka”

> Dr. sc. Monika Balija: Mjeru roditelj odgojitelj trebalo bi donijeti na razini cijele Hrvatske

Brže postizanje istog cilja

“Taj je teret, prema mišljenju Suda, bilo moguće svesti u prihvatljive okvire uvođenjem određenih kompenzacijskih mjera koje bi ublažile negativne posljedice osporavane Odluke za njene adresate, a koje mjere su u konkretnom slučaju izostale. Moguće kompenzacijske mjere ovise o ciljevima koji su se novom mjerom željeli postići. Dugoročno smanjivanje financijskog opterećenja Grada Zagreba moguće je postići zaustavljanjem priljeva novih korisnika mjere (što je i učinjeno novelom Odluke/18. iz kolovoza 2021.). Brže postizanje istog cilja moguće je, primjerice, promjenom pravne naravi pomoći za roditelja odgojitelja na način da to postane socijalna, neoporeziva, naknada uz uspostavu dohodovnih razreda.”

“Nadalje, postoji mogućnost produljenja trajanja pomoći za novorođeno dijete do 18. godine života, kao univerzalne pomoći, usporedive s dječjim doplatkom. Postojala je (i postoji) mogućnost postepenog uvođenja nove mjere odnosno modifikacije postojeće mjere na način da razdoblje prilagodbe traje dulje vrijeme, a u kojem će se razdoblju postepeno (svake godine ili u drugim intervalima) smanjivati prava određenoj skupini korisnika (roditelja odgojitelja), bilo u trajanju, bilo u visini novčane pomoći (ili oboje) ili pak propisati jedinstven trenutak stupanja na snagu nove mjere, koji bi u tom slučaju trebao biti bitno kasniji od onoga koji je određen osporavanom Odlukom”, navodi Sud.

“Slijedom svega iznesenoga, Sud je na temelju članka 86. stavka 3. ZUS-a, odlučio kao u točki I. izreke”, što znači – “ukida se Odluka o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja”.

> Dr. Markić: ‘Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića koji mora otići’
> Prva reakcija Tomislava Tomaševića: Razočarani smo, no imamo manevarskog prostora

Ništa nisu ponudili

Ana Marija Barbić Lacko iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja kazala je da je Visoki upravni sud rekao upravo ono na što su iz udruge upozoravali.

“Oni nisu izgradili niti jedan vrtić, oni nisu osigurali niti jedno dodatno mjesto u vrtićima, nisu ponudili kompenzacijske mjere, niti išta glede zapošljavanja”, naglasila je.

Odvjetnik Krešimir Planinić sa svojim pravnim timom pripremio je Zahtjev Visokom upravnom sudu za zakonitost općih akata vezanih za ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Povodom toga, za Narod.hr je komentirao izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji tvrdi da je mjera roditelj odgojitelj nepravedna, iako je sud pravomoćno stopirao njegovo ukidanje iste.

“Bio je to timski rad, smjer je bio jasan kad smo vidjeli primjerenu mjeru, ali opet niste sto posto sigurni. Smatram da je doprinos svemu donijela i situacija s vrtićima. Prezentirali su krivo oko upisa, gradnje vrtića, a od toga ništa”, komentirao je odvjetnik Krešimir Planinić.

Dr. Markić: ‘Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića koji mora otići’

”Presretni smo svi. Ova odluka znači da će 5800 obitelji u gradu Zagrebu nakon osam mjeseci, nakon Božića koji je bio upropašten, nakon Uskrsa koji nisu mogli slaviti… moći nastaviti brinuti se o preko 20 tisuća djece. Među našim roditeljima odgojiteljima, deset posto je roditelja koji imaju barem jedno teško bolesno dijete. Ti će se ljudi sada moći nastaviti brinuti na dobar način o svojoj djeci i živjeti normalan život”, kazala je Markić.

>Prva reakcija Tomislava Tomaševića: Razočarani smo, no imamo manevarskog prostora
>Pobjeda roditelja odgojitelja: Sud srušio Tomaševićevu odluku o ukidanju ove mjere!

Poručila je da je ”ovo pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.