Dr. sc. Stjepan Šterc za Narod.hr: Vlasti u Zagrebu, u ideološkoj suženosti, teško je prihvatiti kako jedino djeca donose budućnost, radnu snagu i razvoj

šterc
Fah

Nakon što je Visoki upravni sud poništio odluku aktualne zagrebačke vlasti na čelu s ekstremno lijevom strankom Možemo te je Mjera roditelj odgojitelj ostavljena na snazi, prof. dr. sc. Stjepan Šterc, voditelj Studija demografije i hrvatskog iseljeništva na Fakultetu hrvatskih studija, u razgovoru za Narod.hr kazao je da je aktualnoj vlasti u Zagrebu ”teško prihvatiti, u ideološkoj suženosti, kako je ljudska populacija najvažniji dio i čimbenik i kako djeca jedino i donose izvjesnu budućnost, osiguravaju aktivnost, radnu snagu i ukupni razvoj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete

U tom je kontekst Šterc, naš ugledni demograf i jedan od autora Nacionalnog programa demografskog razvitka Republike Hrvatske, Zakona o otocima i Studije o razvitku područja posebne državne skrbi, odgovorio i na pitanja vezana za ukupnu demografsku sliku Hrvatske i utjecaj demografskog kolapsa na gospodarsku situaciju.

”Nedostatak radne snage samo je očekivana posljedica demografske političke inercije koja traje već preko 30 godina, uz naravno iluziju kako će se nedostatak radne snage u Hrvatskoj pa i cijeloj Europi riješiti prisilnim ili neselektivnim migracijama”, poručio je.

Odluka je Visokog upravnog suda sukladna razvojnoj i znanstvenoj logici i očekivana

Narod.hr: Možete komentirati odluku Visokog upravnog suda kojom je poništena odluka nove zagrebačke vlasti i mjera roditelja odgojitelja ostavljena i dalje na snazi?

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc: Zagrebačka je politička izvršan stvarnost poprimila zaista paranoična obilježja, jer zamislite novi ideologijski sljedbenici ne priznaju nikakvu znanost niti sudstvo, već voze po svom limitiranom ideološkom obrascu unutar kojeg nema mjesta znanstvenoj logici i znanstvenim zakonitostima, ali niti sudskim pravorijecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni misle bez znanstvene i pravne osnove kako im je mjera financijski teret, iako doseže tek 3-4 % gradskog godišnjeg proračuna i to uz stavke do razine čak 1,3 milijardi kuna koje su u odnosu na ovu mjeru potpuno irelevantne za zagrebačku budućnost.

Teško im je prihvatiti u ideološkoj suženosti kako je ljudska populacija najvažniji dio i čimbenik zagrebački i kako djeca jedino i donose izvjesnu budućnost, osiguravaju aktivnost, radnu snagu i ukupni razvoj. Odluka je Visokog upravnog suda sukladna razvojnoj i znanstvenoj logici, očekivana i s njom se potvrđuje strateška važnost demografske problematike.

Ideologijska apologija koja dolazi iz najamnog novinarstva i priučenih politologijskih formalnih sveznalaca o apsolutno svemu zapravo je povratak u prošla vremena kad su se partijski stavovi formirali za ukupnu javnost u komitetima. Javne izjave o ne korisnosti mjere jedino se zasnivaju na političkoj misli sužene spoznaje i u osnovi na anacionalnom pristupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narod.hr: Zašto su mjere poput roditelja odgojitelja važne za demografiju? Bi li takva mjera trebala biti uvedena na razini cijele Hrvatske?

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc: Zato što je demografska problematika zbog svojih silnih negativnosti postala ključna strateška nacionalna problematika o kojoj ovise praktički sve djelatnosti oko nas, osnovni gradski i državni sustavi i u konačnici hrvatska razvojna budućnost.

Zamislite zemlju u kojoj je u samo zadnje dvije godine gotovo 50 000 osoba više umrlo, nego ih se rodilo, zemlju u kojoj u prvih pet mjeseci ove 2022. godine imamo već gotovo 12 000 više umrlih osoba, nego rođenih, zemlju u kojoj je u 4 mjesecu ove godine zabilježen najmanji broj rođenih u povijesti statističkog bilježenja i zemlju koja nestaje, izumire i stari nevjerojatnom brzinom.

Zamislite da u takvim okolnostima problem postaju roditelji, majke i djeca uz svu silinu proračunskih iracionalnih odljeva i da država čak i na takva ulaganja u hrvatsku budućnost nemilice udara porez. Da, mjeru treba uvesti na razinu cijele države, ali to naravno interesna ideologija ne može prihvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šterc: Nisu oni u zabludi, oni su na jasnom putu anacionalnog djelovanja

Narod.hr: Koje su najveće zablude protivnika te mjere?

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc: Nisu protivnici u zabludi, oni vrlo dobro znaju kako je to najveći nacionalni problem i svojim ga javnim lamentiranjem bez logičke osnove pokušavaju negirati. Uostalom, je li uopće bilo javnog znanstvenog suočavanja nasuprot njihovog ideologijskog?

Nije, zato što se boje svoje spoznajne nemoći pa im ”argumentaciju” prenose novinski najamnici bez kriterija pa čak po istom obrascu i njihova nezadovoljstva s presudom.

Ne, nisu oni u zabludi, oni su na jasnom putu anacionalnog djelovanja, na koje se na žalost ne referira čak niti s nacionalne izvršne razine. Politička simbioza nasljednih generacija vodi Hrvatsku u demografsku katastrofu koju im najavljuju čak i stručnjaci UN-a.

Narod.hr: Koliko bi se prosječno djece u obiteljima trebalo rađati od sada da se preokrenu negativni demografski trendovi i za koliko bi tek godina osjetili pomak?

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc: Silne demografske negativnosti koje su zahvatile hrvatsku domicilnu populaciju sad već u četvrtom među popisnom razdoblju i postojeće demografske strukture jasno potvrđuju kako se samo s klasičnom populacijskom politikom problem revitalizacije Hrvatske neće moći riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preokret bi mogao i trebao nastati uvođenjem oba revitalizacijska modela odmah i istovremeno: klasičnom poticajnom populacijskom politikom i selektivnom imigracijskom.

Poticajnim useljavanjem mladih i mladih obitelji s djecom revitalizacija počinje odmah, dok je tradicionalna populacijska politika potrebna u dužem razdoblju s rođenjem najmanje troje djece po obitelji. Uvijek će s izvršnog gradskog i državnog vrha dolaziti odgovori kako je to složeno, ali gospodo politička još je složeniji proces supstitucije stanovništva.

> Odvjetnik Novosel: “Ako Tomašević bilo što dalje bude poduzimao, čekat će ga ista odluka”
> Pobjeda roditelja odgojitelja: Sud srušio Tomaševićevu odluku o ukidanju te mjere!
> Dr. Markić: ‘Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića koji mora otići’

Neselektivna migracija radne snage dovodi do neuređenosti društva

Narod.hr: Je li zapošljavanje stranih radnika iz dalekih zemalja koji uglavnom ne namjeravaju u Hrvatskoj zasnovati obitelj i zauvijek se naseliti dobro rješenje? Do čega sve dovodi veliki porast udjela stranih radnika koji rade za najniže plaće?

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc: Nedostatak radne snage samo je očekivana posljedica demografske političke inercije koja traje već preko 30 godina, uz naravno iluziju kako će se nedostatak radne snage u Hrvatskoj pa i cijeloj Europi riješiti prisilnim ili neselektivnim migracijama.

Neselektivna migracija radne snage dovodi do neuređenosti društva, a u velikim brojkama može dovesti i do dodatne nesigurnosti. Jednostavno zato što se ne uvažavaju dvije osnovne zakonitosti migriranja; prvo nema apsolutno slobodnih migracija u prostoru i drugo prihvati način života nove sredine.

Narod.hr: Tjera li to Hrvate na još brži odlazak iz Hrvatske? Što će se dogoditi i/ili već se događa s mirovinskim fondovima, mirovinama? Kakav ekonomski učinak ima depopulacija Hrvatske na naše gospodarstvo?

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc: Ranije smo navodili prirodni pad stanovništva kao najveći demografski i razvojni problem suvremene Hrvatske, ne spominjući pritom još i recentno iseljavanje i pražnjenje Hrvatske. Veliki gubitak učenika osnovnih i srednjih škola, smanjenje aktivnog stanovništva i ukupno starenje izravno ugrožava osnovne sustave u zemlji i izravno limitira ukupni gospodarski razvoj. Međutim, iseljeno stanovništvo ne mora biti i gubitak za Hrvatsku ako se prema iseljeništvu postavi kao posebnom hrvatskom bogatstvu i prema njemu primjene poticajni investicijski modeli. Kad bi postojala politika volja i problematiku vodili znalci neovisni o političkoj ideologiji: interesnoj ili anacionalnoj.

Narod.hr: Postoji li ikakav program za hrvatsko iseljeništvo da se vrate u Hrvatsku? Zašto bi hrvatskom iseljeništvu trebalo posvetiti više pozornosti?

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc: Hrvatsko je iseljeništvo hrvatska posebna vrijednost, veliko bogatstvo i temelj demografskog i svakog drugog opstanka Hrvatske. Nije to naravno teško shvatiti, no u nasljednoj ideologiji kakva je prekrila Hrvatsku i Zagreb se to ne želi i hrvatsko iseljeništvo se i dalje smatra političkim protivnikom.

Ozbiljnog, strateškog i ciljanog razvojnog programa vezanog za povratak ili uključivanje hrvatskog iseljeništva u ukupni život u Hrvatskoj nema niti će ga biti sve dok hrvatska izvršna vladavina ne počne primarno politički djelovati u interesu ukupne hrvatske populacije ma gdje bila.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.