Natječaj Mediji zajednice: Ponavlja li ministrica Obuljen slučaj Povjerenstva za neprofitne medije koje je ukinuo Hasanbegović?

Foto: fah, snimka zaslona

Rezultati natječaja za neprofitne medije Mediji zajednice ostavili su otvoreno pitanje o tome zašto su veliki iznosi dodijeljeni nekim portalima koji imaju mali doseg, malu čitanost i malo autorskih tekstova, odnosno koji nisu “mediji zajednice”.

Podsjećamo, riječ je o natječaju Europskog socijalnog fonda putem kojeg je 13 hrvatskih portala neprofitnih medija dodijeljeno ukupno 15 milijuna kuna, od kojih 2.25 milijuna (15 posto) dolazi iz državnog proračuna RH. Riječ je o prvom većem natječaju za neprofitne medije nakon što je ministar kulture Zlatko Hasanbegović u 2016. ukinuo natječajno povjerenstvo zbog netransparentnog i pristranog dodjeljivanja javnog novca neprofitnim medijima.

Obuljen Koržinek nastavila SDP-ovu praksu: Evo 13 udruga i portala kojima je podijelila 15 milijuna kuna

Na novom natječaju najveći iznos – 1.3 milijuna kuna – dodijeljen je Udruzi Priznajem i portalu Priznajem.hr za projekt “Razvoj informativne platforme Hrvatski Branitelj”, što je izazvalo sumnju, s obzirom da portal Priznajem.hr ima slabu čitanost, nema zaposlenika (Prema izvještaju o prihodima i rashodima za 2019. godinu) i uglavnom prenosi članke drugih portala. Nakon objave rezultata ubrzo se otkrilo da braća Hrvoje i Mario Macan iz Slavonskog broda, koji su navedeni u impressumu portala kao glavni urednik i odgovorna osoba za marketing, također vode firmu Mcelit d.o.o. koja se bavi političkim oglašavanjem i koja je radila političke oglase za kandidate na predsjedničkim izborima 2019. i parlamentarnim izborima 2020.

Tko stoji iza portala Priznajem kojemu je Ministarstvo kulture dodijelilo 1,3 milijuna kuna?

S obzirom da je riječ o javnom novcu hrvatskih građana i građana EU, oni koji su odgovorni za provedbu i nadzor natječaja ESF-a – Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kao tijelo 2. razine u dodjeli europskih sredstava, na čijem je čelu Plavša Matić, i Ministarstvo kulture, kao tijelo 1. razine, na čelu s ministricom Obuljen – trebali su javnosti obrazložiti zašto je Udruga Priznajem dobila najveći iznos, koji je sadržaj projekta koji su prijavili na natječaj i kako je ocijenjen, što do sada nisu učinili

Udrugama dali 15 milijuna kuna: Plavša-Matić već 17 godina na čelu Zaklade na koju Obuljen Koržinek prebacuje odgovornost

Kako bi javnost dobila odgovore na navedena pitanja, udruga U ime obitelji je 14.9. poslala službeni upit Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva o sadržaju projekta Udruge Priznajem, bodovnoj listi i izvješću o ocjenjivanju koje je o projektnoj prijavi izradilo natječajno povjerenstvo, no do danas nije dobila odgovor.

Ključno pitanje koje treba razjasniti je je li se na natječaju javni novac – kao u slučaju povjerenstva koje je ministar Hasanbegović razriješio – proizvoljno dijelio, kako bi se pogodovalo udrugama koje odgovaraju aktualnoj vlasti. 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr