Obuljen Koržinek: Radman ne smatra da se u slučaju novinarke Krmpotić radilo o pritisku politike na HRT

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman je promptno odgovorio na upit Programskog vijeća i u cijelosti je odbacio mogućnost da se u postupanju vezano uz novinarku Helenu Krmpotić radilo o povredi uobičajene procedure, kazala je za narod.hr predsjednica Pogramskog vijeća Nina Obuljen Koržinek.

“Radman je iznio stav kako ne smatra da se u ovom slučaju radilo o pritisku politike na HRT-a, a sumnju koju je s tim u vezi izrazilo Programsko vijeće smatra neosnovanim i neprimjerenim”, izjavila je Obuljen Koržinek.

Programsko vijeće HRT-a je zbog slučaja novinarke HRT-a Helene Krmpotić uputilo dopis glavnom ravnatelju Goranu Radmanu i zatražilo da pisano izvijesti Programsko vijeće vezano uz postupanje prema Krmpotić.

“Programsko vijeće je više puta na svojim sjednicama isticalo kako smatra da se u slučajevima kršenja profesionalnih i etičkih načela moraju primjenjivati jasni kriteriji te da se ne može za slične propuste, ako ih je bilo, jednom dati opomenu ili upozorenje, jednom oduzimati od plaće, a u nekom trećem slučaju najavljivati otkaz ugovora o radu”, kazala je Obuljen Koržinek.

Novinarka HRT-a je dobila zahtjev za očitovanje pred otkaz, nakon što je Ministarstvo socijalne skrbi i politike uputilo dopis HRT-u u kojem se žali na “neprofesionalno ponašanje Helene Krpmotić kao i uvredljive komentare na račun Vlade i ministara prije izjave”.

U dopisu između ostalog stoji kako “sočne prostote na račun ministara koje papir ne može podnijeti i izrazi poput „neće oni još dugo“ i „bit će outsoursani“, kojima se dotična koristila ne bi li dočarala svoj ljutnju što kao dio svoje poslovne svakodnevnice mora potratiti na čekanje ministara za izjavu, nimalo ne služe na čast ugledu HTV-a kao javne televizije koja drži do visokih profesionalnih novinarskih standarda”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah