O koliko ministara će pregovarati Most?

Broj ministarstava i ministara nakon parlamentarnih izbora tek ćemo saznati, nakon što saznamo tko će uspjeti sastaviti Vladu. Most je na parlamentarnim izborima osvojio 19 mandata i najpoželjnija su “politička udavača” za obje velike koalicije – Hrvatska raste i Domoljubnu koaliciju, s obzirom da se bez Mosta neće moći formirati vlada. Jasno je da su u prednosti i kada su u pitanju pregovori oko ministarstava, pa ostaje pitanje koliko bi ministarskih mjesta Most mogao zatražiti?

Hrvatska ima 20 ministarstava i ministara na 4.284.889 stanovnika, koliko ih ima prema popisu stanovništva iz 2011. godine. Broj ministarstva se mijenjao kako su se mijenjale i Vlade, tako je Vlada Ivice Račana imala 13 ministarstava, Vlada Sanader-Kosor 16, a vlada Zorana Milanovića čak 20.

Evo koja ministarstva Hrvatska ima: Ministarstvo uprave, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo branitelja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture.

Hoće li se što u Hrvatskoj po tom pitanju promijeniti tek nam preostaje vidjeti?!

Od svih 28 zemalja Europske unije samo jedna zemlja ima vladu veću od naše, samo je vlada švedskog premijera Frederica Reinfeldta s 23 ministra, i to od zadnjeg mandata, jer su godinama imali 13 ministara. Primjerice, njemačka vlada ima 14 ministarstava na 85 milijuna stanovnika.

Cipar i Estonija imaju 11 ministarstava, Finska, Francuska i Slovenija 12, Austrija, Latvija, Nizozemska, Španjolska i Slovačka 13, Njemačka i Češka Republika 14, Malta i Bugarska 15, Grčka, Italija, Belgija i Irska 16, Rumunjska i Velika Britanija 17, Poljska i Norveška 18 te Luksemburg 19. Manja od naše je i srbijanska vlada s 19 ministarstava.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah