Obnova na Banovini: Što učiniti kada imate crvenu naljepnicu i hoće li vam država obnoviti dom?

Foto: fah

Na Narod.hr-u odlučili smo proučiti je li doista sve tako jednostavno i crno-bijelo kako vladajući poručuju kad je obnova na Banovini u pitanju, s obzirom na učestale izjave da je dovoljno donijeti osobnu iskaznicu i možete se prijaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odgovorilo je na upit Narod.hr-a od 6. ožujka o zahtjevima za obnovu, a koji donosimo u više nastavaka, s obzirom da se radi o više različitih zahtjeva:

 1. Koji su koraci ako je zgrada ili obiteljska kuća dobila crvenu naljepnicu, što vlasnik/ci ili suvlasnici moraju učiniti:
  a) u slučaju da je objekt za rušenje i kako se isto određuje?

Je li kuća/zgrada za rušenje određuje se preliminarnim pregledom gdje je preporuka statičara da je kuća za rušenje. U tom slučaju vlasnik treba ispuniti i predati obrazac 3 (zahtjev za uklanjanje). Ako statičari nisu to odredili tada vlasnik (suvlasnici) ispunjava obrazac iz grupe 2 (2a, 2b ili 2c) tj. zahtjev za obnovom. U postupku odlučivanja provodi se tehničko financijska kontrola koja može odrediti da je zgrada ipak nepopravljiva i tada se može donijeti odluka da ju je potrebno ukloniti.

b) u slučaju da je objekt za obnovu i kako se isto određuje? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preliminarnim pregledom dodjeljuju se oznake kojima je određeno pravo podnošenje zahtjeva za obnovu. Vlasnik odnosno suvlasnici ispunjavaju i podnose obrazac iz grupe 2 (2a, 2b ili 2c).

 1. Ako je zgrada ili obiteljska kuća dobila crvenu naljepnicu i ista bude rušena:
  a) na temelju čega se određuje veličina zamjenskog objekta(m2)?

Veličina zamjenske obiteljske kuće određuje se temeljem članka 29. Zakona o obnovi koji kaže da se veličina zamjenske obiteljske kuće koja se gradi u određenom slučaju ovisi o broju osoba koje su stanovale i imale prijavljeno prebivalište ili boravište u uklonjenoj kući u vrijeme nastanka nepogode (potresa). Korisna tlocrtna površina zatvorenog dijela zamjenske obiteljske kuće za osobe koje žive u jednom stanu iznosi do 55,00 m2 za jednu ili dvije osobe, 70,00 m2 za tri ili četiri osobe te 85,00 m2 za pet i više osoba.

b) na koji način će se odrediti redoslijed kojim će zamjenski objekti biti građeni, hoće li postojati neka lista prioriteta i na temelju čega će se određivati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prioritete će određivati operativna tijela za obnovu tj. Fond za obnovu i Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje temeljem odluka Ministarstva.

c) ako vlasnik/ci ili suvlasnici predaju zahtjev za novčanu pomoć umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće – koji su koraci da bi dobili novčanu pomoć, na što sve moraju paziti kako bi istu ostvarili, na koji način će se odlučivati o visini te pomoći i kad će ona biti isplaćena?

Zahtjev za gradnju zamjenske obiteljske kuće može se podnijeti ako je uklonjena kuća bila prijavljena kao prebivalište ili boravište vlasnika ili vlasnikovih srodnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako građani odluče samostalno graditi obiteljsku kuću o vlastitom trošku, mogu po ishođenju uporabne dozvole Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine podnijeti zahtjev za povrat utrošenih novčanih sredstava na Obrascu 7. Zahtjev mogu podnijeti vlasnici ili suvlasnici, a Ministarstvo na temelju dostavljene dokumentacije donosi odluku o povratu novca. Dakle, novčana pomoć se refundira a ne uplaćuje se unaprijed. O visini odlučit će se u upravnom postupku. Također, u slučaju da vlasnici sami grade obiteljsku kuću, na njih se ne primjenjuju odredbe Zakona o obnovi, nego Zakona o gradnji i potrebno je prije gradnje ishoditi građevinsku dozvolu, a nakon gradnje uporabnu dozvolu.

 1. Ako je zgrada ili obiteljska kuća dobila crvenu naljepnicu i ista je za obnovu:
  a) na koji način će se odrediti redoslijed kojim će se obnova provoditi, hoće li postojati neka lista prioriteta i na temelju čega će se određivati?

Prioritete će određivati operativna tijela za obnovu tj. Fond za obnovu i Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje temeljem odluka Ministarstva.

b) navodi se konstrukcijska obnova – molim da precizirate što to znači(goli zidovi, sa ili bez stolarije…)?

Popravak konstrukcije je izvođenje radova popravka i pojačanja potresom oštećene građevinske konstrukcije zgrade kojima se postiže mehanička otpornost i stabilnost zgrade na potresno djelovanje u skladu s Tehničkim propisom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 1. Ako je zgrada ili obiteljska kuća dobila crvenu naljepnicu i ista je za obnovu, a njezini vlasnik/ci ili suvlasnici ne žele čekati obnovu, nego žele novčanu pomoć za konstrukcijsku obnovu:
  a) koji su koraci da bi dobili novčanu pomoć?

Ako vlasnici žele sami provesti konstrukcijsku obnovu kuće ili zgrade, moraju prije početka radova zatražiti odgovarajuću odluku Ministarstva pomoću obrazaca 2a, 2b ili 2c. Po primitku završnog izvješća nadzornog inženjera o izvedbi građevine te pismene izjave izvođača o obavljenim radovima i uvjetima održavanja građevine stječu pravo na povrat utrošenog novca, koji mogu zatražiti na Obrascu 6. Novčana pomoć se refundira a ne uplaćuje se unaprijed.

b) na što sve moraju paziti kako bi istu ostvarili?

 • Potrebno je angažirati ovlaštenog inženjera koji će načiniti  potrebnu dokumentaciju
 • angažirati izvođača radova, nadzor
 • sačuvati originalne račune za obavljene usluge i radove te svu pripadajuću dokumentaciju

c) na koji način će se odlučivati o visini te pomoći i kad će ona biti isplaćena?

Država će refundirati iznos opravdanih troškova, a o točnoj visini odlučit će se u upravnom postupku.

Narod.hr će nastojati slanjem novih upita razjasniti ostale nedoumice koje se pojavljuju kod građana po pitanju obnove, ne samo po pitanju objekata s crvenom naljepnicom, nego i onih sa žutom i zelenom naljepnicom.

Ministarstvo je u međuvremenu izdalo i brošuru koja bi trebala pomoći građanima oko razumijevanja procedura, a koju možete pogledati ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Također, tu je i prikaz Postupka:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.