Od hobija do poslovnog uspjeha: Sušenu buču proizvode jedini u svijetu

Na OPG-u Lenac prije otprilike pet godina započela je proizvodnja jednog do tada neviđenog proizvoda. Sušena buča posljednjih pet godina postaje namirnicom koju mnoga kućanstva uvode u svoje jelovnike. Među deset finalista u izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika bio je i Lovro Lenac. O obiteljskom gospodarstvu i ideji sušenja buče za narod.hr više je rekla njegova supruga Svjetlana Lenac.

Na Vašem OPG-u bavite se uzgojem buče. Kako je to krenulo? Kako ste odlučili sušiti buču i predstaviti jedan potpuno novi proizvod na tržištu?

Počeli smo sasvim slučajno, iz hobija. Ekološki smo proizvođači buče i radimo od nje radimo rezance od sušene buče. Buča se reže na dugačke trake koje se zatim suše na suncu i proizvod su rezanci. To nam je glavni proizvod na OPG-u. Vjerujemo da smo jedini u svijetu. U svakom slučaju smo prvi započeli s time. Možda nas je već netko počeo kopirati, ali to još nismo našli. Sam proizvod je vrlo interesantan obzirom da se može pripremati kao tjestenina, povrće ili gljive. Okus je potpuno neutralan, ovisi o onome što se na rezance doda. Umaci ili kombinacije s različitim povrćem, žitaricama, rižom, može se raditi na salatu, jesti u sirovoj varijanti… Puno je opcija. Rezanci od buče ne sadrže gluten i dobar su izbor za dijabetičare, celijakličare, vegetarijance, ljude koji žele smršaviti…

Ima li interesa za sušenu buču u Hrvatskoj? Nalazi li se ta namirnica na stolovima diljem Hrvatske?

Mi smo počeli prije otprilike 5 godina i tada još nitko nije čuo za to. Bila je to sasvim nova namirnica. Mi smo išli od sajma do sajma, predstavljali svoj proizvod, radili prezentacije i ljudi su uglavnom bili oduševljeni. Sada nakon pet godina ljudi već i prepoznaju naš proizvod. Interes postoji, a mi uglavnom prodamo sve što proizvedemo. Svake godine povećavamo proizvodnju, a reakcije kupaca su super. Širimo se i zadovoljni smo.

Osim na sajmovima, gdje se vaši proizvodi mogu pronaći?

Naši proizvodi mogu se kupiti u manjim dućanima zdrave hrane. Za sada u Zagrebu, Rijeci i Splitu, ali planiramo pokriti i druge gradove. Osim toga, imamo i web shop na kojem se naši proizvodi mogu kupovati.

Buča je glavna namirnica kojom se bavite, a čime se još možete pohvaliti?

Osim buče imamo i zanimljivo kestenovo brašno, ono je bezglutensko, a uz to sadimo i pir i heljdu. Ove godine imamo i sušenu rajčicu. Sve je to u manjim količinama. Buče su nam ipak broj jedan u proizvodnji.

Po vašem mišljenju, jesu li ljudi danas zainteresirani za domaće proizvode?

Jesu. Interes raste iz dana u dan i ljudi su sve više osviješteni. Jako paze na to što jedu. Više se radi o mlađim populacijama koje postaju svjesnije da zdravlje ovisi o hrani koju jedu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr