Olujić: autentično tumačenje zakona je bilo imanentno u komunističkom sustavu

Foto: Narod.hr

Autentično tumačenje zakona, prema mišljenju poznatog zagrebačkog odvjetnika Željka Olujića, je nešto što je bilo imanentno u komunističkom sustavu kada je vlast i zakone isključivo kreirala komunistička partija.

Istaknuo je kako su ga koristili da, ionako prilagođene zakone komunističkom sustavu, na određen način i u određenom trenutku promijene, ističući kako takvo što nije dobro jer stvara dodatnu pravnu nesigurnost.

Olujić naglašava kako je u ovom predmetu i Zakonom o policiji izvršna vlast izvršila dodatni pritisak, iako u Hrvatskoj važi trodioba vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

“Pokušavaju rušiti jednu legalnu sudsku odluku jer su očito u strahu i panici da će svih 2400 policijskih djelatnika, po svoj prilici također, ustati kao što je ustao jedan od njih jer je učinio presedan i jer je donesena presuda protiv MUP-a, odnosno Hrvatske države koja bi trebala nadoknaditi nastalu štetu”, pojasnio je Olujić.

Napominje da se određeni zakon, ako nije u skladu s Ustavom RH, može i promijeniti te da ne treba tražiti autentično tumačenje zakona.

“Pri tome imate i druge pristiske izvršne vlasti na zakonodavnu vlast – tzv. Špijunska afera koja uopće nije špijunska, ali je pokušaj diskreditacije opozicijskih visokih dužnosnika koji sjede u Odboru za kontrolu unutar Sabora, onda vam je jasno da Milanovićeva Vlada, znajući da ima većinu u Saboru, čini sve da stavi pod kontrolu, ne samo sudbenu vlast s ovim autentičnim tumačenjem zakona, već i zakondavnu vlast koja radi poslove koje je dopustio Sabor”, smatra Olujić.

Napominje da “to što su se tražili telefonski brojevi, to uopće nisu bila određena imena ljudi već je to provaljeno od strane dužnosnika SDP-a Igora Rađenovića, da je to izostalo u javnosti – na taj način se spriječava kontrola izvršne vlasti pod kojom se nalazi i policija”.

“S ta dva čina, s jedne strane da se traži autentično tumačenje zakona, izvršna vlast i Vlada Zorana Milanovića vrši pritisak na pravosuđe i vrši pritisak na zakondavnu vlast jer članovi Odbora za nacionalnu sigurnost imaju pravo ispitivati, temeljem predstavki koje dobivaju, sve nezakonitosti koje se događaju u izvršnoj vlasti”, izjavio je Olujić za narod.hr.

Navodi kako autentično tumačanje zakona postoji i u nekim kapitalističkim zemljama gdje nije bio komunizam, ali se tome ne pribjegava jer je “to nešto što treba predstavljati izuzetak, a ne pravilo”.

“S tim autentičnim tumačenjem vrši se pritisak na sudbenu vlast su oni jedini koji su ovlašteni tumačiti zakone”, zaključio je Olujić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr