U proljeće 2017. na OPG-u Tatjane Barić odrađena je prva berba zelenih šparoga. OPG na kojemu su prije zasađene neke druge kulture posljednje vrijeme bogatiji je za vrstu zelenih šparoga. Tatjana Barić ušla je među 10 finalista u izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika te je za narod.hr rekla više o svom poslu i radu u poljoprivredi.
Kako ste se upustili u uzgoj šparoga? Što vas je potaklo na njihov uzgoj?
Već 11 godina sam ja nositelj OPG-a, prije toga je bio moj otac. Imali smo različite kulture unutar OPG-a, a nedavno smo odlučili pokušati i sa šparogama kao s nečim novim. Ovo je treća godina da se bavimo šparogama. Skupili smo sjeme koje smo posijali, imali sadnice. Ove godine smo zapravo imali prvu berbu.
Kako izgleda uzgoj šparoga, briga o šparogama?
Mi imamo 7 hektara površine na kojoj su zasađene šparoge. Ove smo godine po jednom hektaru imali 900 kilograma šparoga. Nakon berbe smo ih sortirali, vezali i stavljali u vrećice. Ove godine u procesu berbe i sortiranja šparoga sudjelovalo je 30ak radnika. Te smo šparoge sve vozili u PIK Vinkovci. Sve smo rasprodali što je odlično, tako da posljednjeg dana više nismo imali nijednu šparogu u dvorištu.
Imate li planove širenja prodaje?
To ćemo tek vidjeti kako će ići. U principu se šparoge beru dva mjeseca, ali kako je nama ovo prva godina uzgoja mi smo ove godine mogli brati samo tri tjedna, sljedeće godine ćemo moći šest tjedana, a tek godinu nakon toga prelazimo na dva mjeseca. Tako da je rano sada govoriti o širenju, ali ukoliko porastu prinosi šparoga morat ćemo razmišljati o povećanju broja radnika u berbi i prikladnom načinu skladištenja.
Čime se još bavite na svom OPG-u, osim uzgojem šparoga?
Imamo 140 hektara obradive zemlje obradive na kojoj uzgajamo ječam, pšenicu, soju, kukuruz i šećernu repu. Sve to prodajemo u suradnji s Pikom Vinkovci, osim repe koju prodajemo Sladorani. Uz to, imamo i pedesetak svinja na svom OPG-u.
Obzirom da su šparoge vaš najnoviji proizvod, čini li Vam se da su ljudi zainteresirani za njih, jesu li upoznati sa šparogama?
Iskreno, mislili smo da neće biti, ali polako se upoznaju i sa šparogama. Pred Uskrs smo mi mislili da se neće puno prodavati, ali je dosta dobro išlo i tada. Interesa na tržištu doista ima sve više. To i ne čudi. Šparoge su zdrava hrana, nema se tu što drugo reći. Ona je zdrava i dijetalna namirnica i bilo bi dobro da ju se približi širim slojevima i da se na taj način mijenjaju prehrambene navike i promovira zdrav način prehrane.
Tekst se nastavlja ispod oglasa