Orepić o ‘uobičajenim’ gužvama na granicama i ‘nadi da neće biti problema’

Foto: N1

I danas je pojačan promet na graničnim prijelazima, posebno onima Slovenijom. Kako je izvijestio HAK u 12.09 sati za izlazak na Bregani se čeka 1 sat i 20 minuta, dok se u Županji čeka oko 45 minuta.

I danas je pojačan promet na graničnim prijelazima, posebno onima Slovenijom. Kako je izvijestio HAK u 12.09 sati za izlazak na Bregani se čeka 1 sat i 20 minuta, dok se u Županji čeka oko 45 minuta.

Gost intervjua tjedna Točke na tjedan na N1 televiziji bio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić koji je veći dio emisije govorio o gužvama na cestama.

“Gužve za vikende, kao što je bio onaj uskrsni, su nešto uobičajeno. Ovaj put je bilo većih gužvi zbog te famozne uredbe EU koja za posljedicu ima sustavne nadzore na granicama i bilo je nekih početnih nesnalaženja, ali evo, Uskrsni ponedjeljak je dokaz da se i u okvirima uredbe, onoga što ona propisuje, može napraviti jedan kvalitetan i sustavan nadzor – i sigurnosni aspekt i osigurati prihvatljivu protočnost”, tvrdi Orepić.

“Uredba je posljedica potrebe za povećanim mjerama sigurnosti na području Europske unije. Broj dva, uredba podrazumijeva u sebi formalno-pravni alat da se može iz tog sustavnog nadzora prijeći na ciljani kad se napravi relevantna analiza rizika. I mi smo to napravili. Ova uredba omogućuje svakoj državi da napravi vlastitu analizu rizika. Ne vidim razloga za teške riječi, prostora za zabrinutost ima, ali tu smo da se dogovorimo i nađemo zajedničko rješenje”, dodao je.

Na pitanje da onda Mađarska i mi tumačimo uredbu na jedan način, a Slovenija na drugi rekao je: “Na tragu zajedničke notifikacije smo mi i Mađarska, zajedničkom analizmo smo došli do toga da možemo derogirati do 7. 10. sustavni nadzor. Nadam se da će do toga ili slične prosudbi doći i Slovenija i da će protočnost na granici granici biti kao na Uskrsni ponedjeljak.”

Ali sezona stiže…

“Ja se uistinu nadam da neće biti ovakvih problema. Da će biti mogućnost nastajanja problema, hoće, ali moramo se ponašati unutar okvira koje smo i mi izglasali. Iako je hrvatska sigurna zemlja i nemamo problema kao neke druge zemlje, kao Francuska, moramo osvjestiti činjenicu da smo članica EU-a i moramo dijeliti zajedničke sigurnosne mjere. Moramo se odgovorno ponašati”, dodao je.

Prije nekoliko dana rekao je da su gužve na granicama nešto na što se moramo navikavati.

“Ovo je nešto što se ne možemo naviknuti, za devet sati nema opravdanja i to ne može biti tako. To je nedopustivo. To je bilo na slovenskoj granici. Svi moramo stati na loptu, ne treba praviti kaos, veći problem nego što jest, nego komunikacijom unutar uredbe naći rješenje”, poručio je.

Predsjednica je pisala pismo šefovima EU i praktički prozvala Sloveniju da ovo radi iz političkih razloga.

“Ne bih komentirao izjavu predsjednice. Mislim da bilo koje zaoštravanje komunikacije šteti i nije smjer kojim bismo trebali ići. No, ukoliko je ovo bilo čiji pokušaj prikrivenog političkog djelovanja od strane Slovenije smatram da je to uistinu neprofesionalno i neeuropsko ponašanje”, istaknuo je.

“Za one koja ulaze u Hrvatsku mi možemo preuzeti tizik, da se uvaži naš sistem. Ako ne nađemo zajedničku analizu rizika mislim da bi to bilo na razini korektnog dogovora. Da za vozila koja ulaze u RH mi preuzmemo rizik. Ulazak u Sloveniju u Sloveniji, u Hrvatsku u Hrvatskoj. Argument koji se često ističe od strane Slovenije je da su oni zaduženi za šengen. Bez obzira što mi nismo u šengenu, aplicirali smo se za ulazak i odgovorno tvrdim da RH štiti vanjske granice Europe, ne svoje, nego Europe na potpuno identičan način kako će i kada uđe u šengen. Slovenija je po tom pitanju u puno komotnijoj poziciji”, zaključio je Orepić.

U Hrvatsku 88% turista dolazi cestovnim prijelazom – kako će Plenković spriječiti čekanje na granici?

Ovo nisu slike koje gledamo samo ovoga vikenda, ista slika, čak i gora, bila je vidljiva i protekla dva vikenda.

Hrvatska je destinacija u koju strani turisti najviše dolaze cestovnim prometom – čak posto turista.

64% hrvatskih inozemnih turista dolaze automobilom, avionom 11%, prikolicom 8%, autobusom 7%, kamperom 6% te biciklom 3%. Znači 88% turista dolazi cestovnim prijevoznim sredstvima, pokazali su podaci koje je objavio je objavio Institut za turizam u analizi ljeta 2014. godine(http://www.iztzg.hr/UserFiles/File/novosti/2015/Tomas-ljeto-2014-prezentacija-03-02-2015.pdf)

Kako će i kada Vlada, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, spriječiti čekanje na granici, ako znamo da u Hrvatsku 88% turista dolazi cestovnim prijelazom?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1