Peternel (DP) za Narod.hr o cenzuri: ‘Plenković nas vraća u posttotalitarni sustav’

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

“Imamo pritiske Vlade na slobodu medija. Zabrinjavajuće je što se događa, Plenković kao čovjek briselske generacije nije društvu doprinio tako da je dignuo Hrvatsku i hrvatsko društvo na novi standard – iz posttotalitarnog sustava u demokratski sustav, nego se po nekim pitanjima vraćamo nazad.”, istaknuo je u razgovoru za Narod.hr Igor Peternel, predstojnik Ureda potpredsjednika Hrvatskoga sabora Miroslava Škore i predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta.

Za naš portal komentirao je prijedlog Zakona o elektroničkim medijima.

>Raspudić: ‘Vlada medijima prijeti milijunskim kaznama zbog komentara čitatelja’

>Odvjetnica Plenkoviću: ‘Vrijeđanje premijera na ulici ne može biti kazneno djelo’

“Zakon je iznenađujuće restriktivan i mi ga nećemo podržati. Za očekivati je da idemo u liberalizaciju, a ne pritiske na medije. Urednici ne mogu biti odgovorni za komentare čitatelja. To je pokušaj cenzure.”, odlučno je kazao Peternel i dodao da su predviđene kazne od 100 tisuća do milijun kuna prestroge.

“Treba osuditi pokušaj zakonodavca i Vlade da vrši pritisak na medije, a ovo je jedan fin, indirektan pritisak, navodno radi sprječavanja govora mržnje koji ima utjecaj na sami demokratski sustav.”

Za Narod.hr komentirao je i cenzuru na koju se požalio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

> Penava za Narod.hr o cenzuri u VL i kontroli medija: Izostavljen je dio oko Plenkovića

Mainstream mediji se dodvoravaju vlasti. Sjetimo se kako je Plenković pojašnjavao pojedinim urednicima kako se treba pisati o pandemiji. Pristali su na jedan vid izvještavanja kao dio trgovine. Sada imamo pritiske Vlade na slobodu medija. Zabrinjavajuće je što se događa. Plenković kao čovjek briselske generacije nije doprinio društvu tako što je dignuo Hrvatsku i hrvatsko društvo na novi standard iz posttotalitarnog sustava u demokratski, nego se po nekim pitanjima vraćamo nazad.”

Cijeli razgovor s dr. sc. Igorom Peternelom pogledajte na poveznici:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr