Plenković: Revizija jedne od svjetskih top kompanija će dati sud o financijama Agrokora

Foto: fah

Na upit s kim će stvarati parlamentarnu većinu, premijer je rekao da je sada koncentracija usmjerena na lokalne izbore, a teme parlamentarne većine doći će na red nakon tog izbornog procesa.

Premijer Andrej Plenković u utorak je, komentirajući izjavu Ivice Todorića prema kojoj nema nikakvih pokrića za izjave o nepravilnostima u Agrokoru, istaknuo kako će o svemu sud dati revizija.

»Jedna od četiri svjetske top kompanije koje se bave revizijom pregledat će knjige i nakon toga ćemo detaljnije vidjeti o čemu se ovdje radi. Nitko od nas nema detaljan uvid u njihove financijske knjige pa stoga ne možemo donositi apriorne sudove«, rekao je Plenković odgovarajući na upite novinara u Koprivnici gdje je otvorio novu tvornicu farmaceutske kompanije Belupo, koja je u sastavu grupe Podravka.

Premijer je ponovio kako se radi na tome da Agrokor zadrži dobavljače i što više radnih mjesta. Jer da se pustilo Agrokor i njegove 73 kompanije da zapadnu u stečaj, tada bi došla u pitanje radna mjesta, poslovanje, generiranje novih prihoda, dodao je.

Plenković je istaknuo i kako su radnicima koncerna Agrokor isplaćene plaće, kako kompanija funkcionira normalno.

Zakon koji je omogućio daljnji rad Agrokora rađen je na temelju komparativnih iskustava drugih država koje su se našle u sličnim situacijama, rekao je premijer, dodajući kako se taj proces provodi na smiren i racionalan način, čime se izvanrednoj upravi Agrokora daje vremena za ozbiljno poslovno i financijsko restrukturiranje.

Odgovarajući na novinarski upit o pisanju tjednika Nacional da je čelnik Mosta Božo Petrov zajedno sa Sberbankom, preko posrednika i prije eskalacije krize, nudio pomoć Ivici Todoriću, Plenković je rekao da »ne zna na koji način i putem koga je gospodin Petrov komunicirao s gospodinom Todorićem«.

»Kada smo vidjeli da je Agrokoru potrebna dodatna financijska injekcija u vidu novih kredita obavili smo potrebne razgovore. Oba sastanka bila su u Vladi. Procijenili smo situaciju i krenuli putem koji je u tom trenutku bio jedini ispravan«, kazao je predsjednik Vlade.

Po njegovim riječima, druge solucije su bile pasiviziranje Vlade oko rješavanja problema u Agrokoru, što bi rezultiralo neizvjesnošću, te nacionalizacija, koja je podrazumijevala preuzimanje dugova kompanije koji bi pali na teret državnog proračuna. Obje te solucije bile su neprihvatljive te je prihvaćen ovaj srednji put koji je ustavan i zakonit, naglasio je.

Premijer je kazao da se ne boji pobune radnika Agrokora, jer oni danas dobivaju plaću.

Procjenjuje i da će proces restrukturiranja kompanije bit će dug. »Nitko danas ne može sa sigurnošću tvrditi kako će proces restrukturiranja na kraju izgledati. U svakom slučaju teško je vjerovati da će koncern, ovakav kakav je bio do jučer biti i na kraju toga procesa«, rekao je premijer.

Komentirajući zahtjev saborskog zastupnika Željka Lackovića prema kojem bi Ivici Todoriću trebalo zamrznuti imovinu i oduzeti koncesiju na zemlju, Plenković je rekao kako su Lackoviću, koji je koji je dio parlamentarne većine, objasnili sadržaj zakona te da on kao odvjetnik dobro zna i sve druge propise.

Mislim da je u komunikaciji s Ministarstvom gospodarstva pronađeno razumijevanje oko njegovog zahtjeva, kazao je, dodajući da je trgovanje dionicama Agrokorovih tvrtki obustavljeno što je, smatra, bio sukus Lackovićeva zahtjeva.

Na upit s kim će stvarati parlamentarnu većinu, premijer je rekao da je sada koncentracija usmjerena na lokalne izbore, a teme parlamentarne većine doći će na red nakon tog izbornog procesa.

»Ja razgovaram s brojnim parlamentarnim strankama. Poruka koju im šaljem jest poruka gospodarskog rasta, razvoja društvene solidarnosti i pravne sigurnosti te poruka političke stabilnosti.

Svi oni koji žele da Hrvatska nastavi putem političke stabilnosti, imaju prigodu za to. Ponavljam, ako dođe do situacije da se postigne dogovor o izlasku na prijevremene parlamentarne izbore, HDZ je pripravan i mi ćemo ponovno pobijediti. Zato je na drugim akterima da dobro promisle koji scenarij žele, što je dobro za hrvatsko društvo i hrvatske ljude«, zaključio je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em