Plenković ukrao referendum o promjeni izbornog sustava, sad docira o euru

plenković
Zagreb, 13.9.2021 - Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Na sjednici je sudjelovao uz premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis. Na slici Valdis Dombrovskis i Andrej Plenković daju izjave za medije nakon sjednice. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

“Referenduma o euru neće biti”, poručio je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak i opet napao referendum kao izraz građanske volje.

> Dr. Kanački: ‘Da je istražena Kuščevićeva krađa referenduma – Pupovac i Plenković ne bi zajedno imali većinu u Saboru’

> Dr. Markić: ‘Nije bitan Pupovac, već Plenković koji mu osigurava privilegirani položaj’

Plenković tvrdi da proces pristupanja Europskoj uniji u Hrvatskoj uživa potporu svih sudionika političke scene.

“Taj konsenzus se često vidio i u Saboru. Iz našeg kuta gledanja, pravno mislimo da je te tema riješena i referendumom o ulasku u EU i glasanjem u Saboru. Tada je Hrvatska preuzela ulazak u europodručje“, kazao je premijer.

Što se tiče inicijative za referendum, kazao je kako ona dolazi od aktera „koji nisu crno ispod nokta pridonijeli ulasku Hrvatske u EU“, da nemaju nikakav element identifikacije s tim procesom i reformama koje su poduzete u zadnjih 20 godina.

„Vidim da planiraju dovoditi neke aktere s europske političke scene koji su protiv eura. Mi ćemo usvojiti euro na vrijeme, kao što je dogovoreno“ kazao je premijer nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj na kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Europske komisije za pitanje eura, Valdis Dombovskis. Razlog njegovog posjeta upravo je priprema Hrvatske za ulazak u europodručje.

“Imamo snažnu podršku potpredsjednika Dombrovskisa, cijele Europske komisije, podršku Europske središnje banke, podršku eurogrupe o kojoj je u četvrtak govorio irski ministar financija”, rekao je Plenković na zajedničkoj konferenciji, dodajući kako postoje dva cilja dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju: ulazak u Šengenski prostor te ulazak u europodručje, navodi jutarnji.hr.

Kako je Plenković ukrao referendum o promjeni izbornog sustava

 

Izjavom da “referenduma neće biti” Andrej Plenković opet se postavio iznad hrvatskog naroda i još jednom potvrdio svoj negativan stav prema referendumu – kao izrazu građanske volje.

>Dr. Markić: ‘Očekujem da Ustavni sud i ostale institucije donesu odluku o novoj provjeri potpisa birača za referendum Narod odlučuje’

> Bartulica: ‘I HDZ i SDP protivili su se izmjeni izbornog zakona koja Pupovcu daje moć da određuje odnose u politici’

Podsjetimo, Plenković je na sve moguće načine spriječio održavanja referenduma za pravedniji izborni sustav surađujući javno sa SDP-om. Dvije najveće stranke povezane financijskim koristima nisu željele dopustiti već drugu građansku referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava – jedino zato što bi demokratizacija izbornog sustava dovela do toga da bi oni izgubili monopol na upravljanje Hrvatskom, a onda i sve privilegije i osobnu korist koju iz toga izvlače.

GI Narod odlučuje tijekom 2018. sakupila je i predala Hrvatskom Saboru više od 800.000 potpisa za dva referendumska pitanja – čime su se građani jasno izrazili za bolji i pravedniji izborni sustav. Unatoč velikom broju potpisnika, inicijativa se suočila s brojnim preprekama i opstrukcijama, a zahtjev je odbijen zbog navodno nedovoljnog broja potpisa koji se nisu mogli provjeriti.

USKOK-ove istrage

 

Sumnje u transparentnost postupka provjere potpisa i odbijanje zahtjeva za raspisivanje referenduma potaknula je vijest kako je Terezija Marić, koja se nalazila na čelu Povjerenstva za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, uključena u Uskokovu istragu o bivšoj tajnici Ministarstva uprave Josipi Rimac vezano uz namještanje polaganja državnih ispita odabranim kandidatima.

Nekoliko mjeseci nakon što je Uskok pokrenuo kazneni progon ključnih aktera te operacije, a mediji na svjetlo dana iznijeli sadržaj mobitela Josipe Rimac, Jutarnji list početkom 2021. istražio je što se dogodilo s “junacima” te afere. Svi ili gotovo svi ostali su u državnoj službi. Netaknuti. I oni koji su preko Rimčeve urgirali i oni za koje se urgiralo da bi položili ispit.

Tereziju Marić je pak Plenkovićev ministar Ivan Malenica smijenio s mjesta predsjednice i članice ispitne komisije, ali je ostavio na čelu spomenutog sektora! Tereziju Marić Uskok tereti za produljeno kazneno djelo (kvalificirani oblik) zloupotrebe položaja i ovlasti za što se može dobiti do sedam i pol godina zatvora.

“Da je istražena krađa referenduma Plenkovićevog ministra Lovre Kušćevića – SDSS-ov Milorad Pupovac i HDZ-ov Andrej Plenković ne bi zajedno imali većinu u Saboru”, upozorila je dr. Natalija Kanački iz inicijative GI Narod odlučuje u svibnju ove godine.

Naime, na Županijskom sudu u Splitu USKOK je podignuo optužnicu protiv Lovre Kuščevića, bivšeg ministra, njegove supruge te još četiri osobe zbog zloporabe ovlasti te davanja i primanja mita. Sve to nakon godinu i pol, kada je otkriveno da je Kuščević kao općinski načelnik inicirao izmjenu prostornog plana kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana. No, nikada nije istražen slučaj s GI Narod odlučuje i krađom referenduma.

Onemogućavanje referenduma GI Narod odlučuje

 

Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Kaznena prijava

 

Godine 2018. GI Narod odlučuje kazneno je prijavila nepoznatu osobu za zloporabu dužnosti i krađu potpisnih knjiga kod prebrojavanja potpisa za dva referendumska pitanja te inicijative, kao i Lovru Kuščevića.

Nakon što je je USKOK započeo prvu istragu moguće Kuščevićeve malverzacije s nekretninama iz GI Narod odlučuje poručili su:

“Ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije – za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Prema tvrdnjama Ministarstva uprave nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, a bivši ministar je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo Povjerenstvo radilo (koju je premijer Plenković bio obećao na sjednici Vlade 17.10.2018.), uništio kontrolne liste – dokaze o tome zašto su potpisi odbačeni i zabranio saborskim zastupnicima uvid u potpise – očekujemo ponovno brojenje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača”.

Iako su Kuščević i Rimac otišli, Plenković još uvijek nije omogućio pregledavanje potpisa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.