Plenum Filozofskog fakulteta traži razrješenje dekana

Foto: fah

Plenum Filozofskog fakuleteta u Zagrebu zatražio je u četvrtak, nakon održanog 206. plenuma, razrješenje prof. dr. sc. Vlatka Previšića s dužnosti dekana.

“Na temelju izglasanog nepovjerenja, kršenja Etičkog kodeksa te Statutom i ostalim pravnim aktima propisanih uvjeta rada dekana, Plenum odlučno traži razrješenje prof. dr. sc. Vlatka Previšića s dužnosti dekana”, ističe se u izjavi za javnost Plenuma zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Također se navodi da se dekan Previšić oglušio na nepovjerenje studenata koje su jasno artikulirali na 205. Plenumu.

Odlučio je, tvrde, nastaviti statutarno, ali i etički neprihvatljivu praksu u svojem djelovanju i odnosu prema svojim obvezama i kolegama, što se pokazalo na Fakultetskom vijeću 25. travnja 2016., kada je ono odbilo prijedlog nelegitimno promijenjenog dnevnog reda i, još važnije, njegov prijedlog o razrješenju prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Branke Galić.

“Time je implicitno uz studente stalo i samo Fakultetsko vijeće, pokazavši nepovjerenje dekanu u pogledu obavljanja dekanskih dužnosti, među kojima su predsjedanje Fakultetskim vijećem i predlaganje dnevnog reda”, stoji, među ostalim, u priopćenju.

Plenum podsjeća da dekan Filozofskog fakulteta može biti razriješen dužnosti, među ostalim, ako ne ispunjava propisanu dužnost ili izgubi sposobnost njezina obavljanja, ako prekrši odredbe Statuta Sveučilišta, Statuta Fakulteta ili druge odgovarajuće propise u kojima je svakako i Etički kodeks Sveučilišta u Zagrebu.

Onog trenutka kada Fakultetsko vijeće više nema povjerenje u dekana dekan gubi legitimitet za obavljanje svojih dužnosti; onog trenutka kada prekrši Etički kodeks povrijedio je ugled dužnosti koju obnaša te općenito ugled institucije i ugled ostalih članova akademske zajednice.

U izjavi za javnost Plenum, među ostalim, tvrdi kako dekan Previšić “na dnevnoj bazi krši Etičkim kodeksom propisana pravila ponašanja i obnašanje dužnosti svih članova akademske zajednice, koje je i on sam dio”, te poručuje kako rezolutno odbija i pomisao da na čelu Filozofskog fakulteta ostane osoba koja se ne vodi navedenim temeljnim etičkim, moralnim i zakonskim načelima.

Inače, Plenum Filozofskog fakulteta usprotivio se izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom zato što takvu suradnju smatra udarom na Filozofski fakultet i na cjelokupno obrazovanje.

Dekanski kolegij Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poručio je da će taj fakultet i dalje poticati suradnju među sastavnicama Sveučilišta i studentsku mobilnost te je istaknuo kako se oštro suprostavlja akademskoj netoleranciji i diskriminaciji, posebno onim pojedincima koji ne žele nikakvu suradnju s bilo kime, pa ni s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Podsjetimo, Akademska solidarnost i Plenum studenata FFZG-a optuživali su Previšića da je zatražio smjenu Galić zato što je ustala protiv integracije FFZG-a i Katoličkog bogoslovnog fakulteta koju ne podržava dio studenata i dio profesora.

Previšić je to tumačenje odbacio ustvrdivši da integracija nema nikakve veze s njegovim zahtjevom, odnosno da je ključni razlog njegova prijedloga otežana suradnja s prodekanicom. Previšić je najavio smjenu prodekanice Galić iako je odluka o njoj mogla biti donesena samo glasovanjem na Fakultetskom vijeću.

“Ja do daljnjeg ostajem prodekanicom, osobito sada, nakon ovog glasanja. Dekan je napustio sjednicu odmah nakon što su pročitani glasovi. Rekao je da je sjednica završena mada nije završio treću točku na kojoj je trebalo imenovati novu prodekanicu umjesto Vlaste Erdeljac koja je razriješena na vlastiti zahtjev. Ne znamo tko je umjesto nje trebao biti predložen’, rekla je Galić za Tportal i dodala:

“Vidjet ću kako će se stvari dalje razvijati na Pelnumu u srijedu navečer. Za sada još nisu definirane sve točke. I ja ću biti ondje”, rekla je u ponedjeljak prodekanica Galić.

Dekan KBF-a Matulić: Zbog neinformiranosti se s toliko žuči i otpora raspravlja o suradnji dvaju fakulteta

Dekan KBF-a Tonči Matulić ističe da u svojoj sveučilišnoj karijeri nije doživio da se s toliko žuči i otpora raspravlja o suradnji dvaju fakulteta.

Smatra da je tu riječ o neinformiranosti, ali ništa se ne postiže na brzinu i preko koljena. U svakom slučaju, vijest je da ugovorne suradnje dvaju fakulteta sljedeće akademske godine neće biti.

Dario Mican, predsjednik Studentskog zbora KBF-a, istaknuo je za Narod.hr da smatra da je ljudima već dosta takvih plenuma, netolerancije i ideoloških podjela: “Oni žele voditi rat s Katoličko bogoslovnim fakultetom. Ponavljam kako je to stvar Filozofskog fakulteta, a ne KBF-a. Nažalost, njima smeta što smo mi uopće u sastavnici Sveučilišta u Zagrebu. Oni svojim izjavama samo krše statut i zakone koje je izdala Republika Hrvatska i samo Sveučilište. KBF je otvoren za svaku suradnju i sa svim sveučilištima, pa tako i s Filozofskim fakultetom, bilo po pitanju studenata novoga smjera ili po pitanju profesorskih suradnji i projekata”, rekao je Mican za Narod.hr.

Revolucionarni kvazimarksistički duh, nadali smo se prošlih komunističkih vremena, protekle četiri godine SDP-ove vlasti oživljava i doživljava novu renesansu.

S javnih se govornica plaši ustašama, fašistima, klerofašistima, Crkvom, čekamo samo na prijetnje vanjskim neprijateljima, jer unutarnjeg su neprijatelja vrli antifašisti detektirali u svakome tko nije s njima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah