Pod uvjetom da turizam nastavi rasti i bez drugog vala koronavirusa, Hrvatska će ostvariti tek 50 posto prošlogodišnjeg prometa u turizmu?

Foto: Hrvoje Pilić

U prvih deset dana kolovoza Hrvatska bilježi turističke brojeve na razini 70 posto u istom razdoblju lani. Konkretno – ostvareno je više od milijun dolazaka i više od 7 milijuna noćenja. To su rezultati koje prije dva mjeseca, kad predsezone praktično nije ni bilo zbog pandemije koronavirusa, nitko nije očekivao.

“Brojke su nam odlične. Preko 70 tisuća putnika, preko 16 tisuća vozila. Na 70 posto smo prometa u odnosu na razdoblje prošle godine. Tako nam se nastavilo i danas, tako da smo evo ima zaista od jutarnjih sati pristižu nam vozila. Već smo imali jednu izvanrednu liniju prema Supetru. Možemo reći odlično, zaista odlično, govori Jelena Ivulić iz Jadrolinije za N1.

Pero Bilas iz Zračna luke Split ne krije zadovoljstvo: “Zaista su dobri rezultati. Ovaj vikend je ponovio iste brojke približno kao i protekli, što znači da smo u vrhuncu ove sezone. To je otprilike negdje do 30 tisuća putnika s negdje 130 zrakoplova”, kazao je.

>(VIDEO) Ministrica Brnjac: ‘Mi smo sada, što se tiče turističkog sektora u izrazito teškoj situaciji’

On smatra da možemo govoriti i o dobroj postsezoni. “Očekujemo da se taj kolovoz zadrži u tom tempu i mi se nadamo da će se to produžiti i u rujan. Sve govori da će to biti jedna dobra postezona.”

Izgubljenu predsezonu, ipak, kumulativno gledano, teško će nadoknaditi i dobre najave za postsezonu. Ako se nastavi tempo rasta turizma i pod uvjetom da ne bude drugog vala pandemije, Hrvatska bi mogla ostvariti tek do 50 posto prošlogodišnjeg prometa na razini cijele godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1