Podržala napade na crkve i USUD u Poljskoj: Kako se financira udruga poljske manjine u RH?

udruga Kopernik
Foto: PTK Kopernik, Facebook

Poljska kulturna udruga ‘Mikolaj Kopernik’ registrirana je u Zagrebu 1990. godine., te ima oko 150 članova. Udruga okuplja predstavnike poljske narodnosti i njihove prijatelje te promiče poljsku kulturu i običaje. Zanimljivo je pogledati čime se bavi i iz kojih se izvora financira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već pisali, poljska kulturna udruga ‘Mikolaj Kopernik’ koja se bavi njegovanjem poljske kulture i identiteta u Zagrebu je javno podržala prosvjede protiv poljske Vlade i Ustavnog suda. Krajem listopada, ispred lokacije udruge postavljen je natpis “Solidarni sa ženama u Poljskoj” povodom prosvjeda protiv odluke Ustavnog suda da eugenički pobačaj nije dozvoljen, odnosna da i bolesna djeca imaju pravo na život.

Iz udruge su za narod.hr kazali kako stoje iza takvog svrstavanja, iako je riječ o udruzi koja je u Republici Hrvatskoj prepoznata kao predstavnica poljske manjine . Prosvjedi u Poljskoj tada su prerasli u nerede te su vjernici i navijači spriječili upadanje i potencijalno uništavanje katoličkih crkvi, a prosvjednici su u narednim danima oštetili kipove pape Ivana Pavla II. diljem zemlje.

Čime se bave i tko financira udrugu Mikolaj Kopernik?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede područja djelatnosti ova udruga djeluje na području kulture, informiranja, međunarodne suradnje i ljudskih prava u kontekstu njegovanja zavičajnog identita.

Udruga ‘Kopernik’ od 2003. godine za svoje sjedište koristi prostor koji je dobio od Grada Zagreba na korištenje. Obnova prostora također je napravljena o trošku Grada. Udruga je financirana iz državnog proračuna Republike Hrvatske, odnosno iz Savjeta za nacionalne manjine.

U travnju ove godine objavljena “Odluka o rasporedu sredstava koja se u Državnom proračunu Republike Hrvatske osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina”, a udruzi ‘Kopernik’ dodijeljeno je svih 162.000 kune, koliko se izdvaja za poljsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodijeljenih 162.000 kuna namijenjeno je za informiranje, kulturni amaterizam i kulturne manifestacije. Tako udruga ‘Kopernik’ pet brojeva časopisa Kopernik za koji je od države dobila 40.000 kuna. U sklopu dodijeljenih sredstava financira se i vokalna grupa ‘Wisla’ sa 60.000 kuna te pet kulturnih manifestacija.

>Zašto se Plenkovićeva Vlada uključila u LGBT lobiranja u Poljskoj, a ne štiti hrvatske interese u Crnoj Gori?

>Andrijanić iz Poljske o neredima u toj zemlji: ‘Spekulira se o uključivanju njemačkih Antifa s ciljem rušenja vlasti’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Kako je Plenković zbog Istanbulske konvencije ignorirao upozorenja UiO o rodnoj ideologiji, raspuštao ogranke i smijenjivao tajnike HDZ-a

Manifestacija ‘Poljaci u Zagrebu’ financirana je s 23.000 kuna, a ‘Ljepota poljskog folklora’ sa 17.000 kuna. Uz njih, manifestacije ‘Dani s Kopernikom’, ‘Tradicija blagdana u Poljskoj’ i ‘Svjet knjige’ financiranje su sa osam odnosno šest tisuća kuna.

Udrugu ‘Kopernik’ također podržavaju poljska državna zaklada ‘Pomoc Polakom na wschodzie’, poljski senat, veleposlanstvo Republike Poljske u RH te nevladine organizacija ‘Stowarzyszenie „Wspolnota Polska”’.

Predsjednica udruge Kopernik je Magdalena Najbar-Agičić, povjesničarka i izvanredna profesorica na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Ona zajedno sa svojim suprugom Damirom Agičićem, profesorom na FFZG-u vodi izdavačku kuću Srednja Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od članica Upravnog odbora udruge je ​Jolanta Sychowska Kavedžija, magistrica slavenske filologije i viša lektorica na FFZG-u. Bila je predstavnice lektora u Znanstvenonastavnom vijeću Filozofskog fakulteta, a 2006 je izabrana kao predstavnik nastavnih i suradničkih zvanja u Senat Sveučilišta u Zagrebu.

Poljska manjina u Hrvatskoj

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2011. godini u Republici Hrvatskoj je popisano 672 pripadnika poljske nacionalne manjine. Inače, prema popisu stanovništva iz 1910. godine na područjima koji su kasnije pripali Kraljevini SHS živjelo je više od deset tisuća Poljaka.

Poljsku manjinu u Hrvatskom saboru zastupa jedan zastupnik, Veljko Kajtazi. On je zastupnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.