Pokrenuta peticija protiv uvrštavanja pobačaja i kontracepcije u osnovnu zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj

Zajednica aktivnih građana CitizenGO, koji žele štititi život, obitelj i temeljna ljudska prava diljem svijeta, pokrenula je peticiju Pobačaj i kontracepcija nisu osnovna zdravstvena zaštita. Peticija je adresirana na ministra Vargu, Vladin ured za ravnopravnost spolova i saborski Odbor za zdravstvo a kojom se traži obustava već započetih kao i planiranih radnji kojima bi se pobačaj i kontracepcija uvrstili u primarnu zdravstvenu zaštitu. Tekst peticije donosimo u cijelosti.

Hrvatska je 29. srpnja 2015. dobila preporuku UN-ova Odbora za uklanjanje svih oblika diskriminacije žena da u sljedeće dvije godine osigura dostupnost pobačaja i moderne kontracepcije (“pilula za dan poslije”) na način da trošak vršenja pobačaja i kontraceptiva pokriva zdravstveno osiguranje. Ukoliko bi Republika Hrvatska provela takvu preporuku, hrvatski porezni obveznici morali bi financirati pobačaj i pilule za dan poslije putem poreza koji odlazi na zdravstveno osiguranje. Osim što bi se time kršila prava na život, prava majke i oca, te pravo na slobodu savjesti poreznih obveznika, taj bi se novac slijevao kontracepcijskoj industriji i industriji pobačaja (čije strahote možemo vidjeti u slučaju lanca klinika za pobačaj Planned Parenthod u SAD-u)!

UN-ova Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) usvojena je 1979 g. na Općoj skupštini UN-a. Države potpisnice obvezuje se da će trajno raditi na osiguravanju pravne i stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca. Otkad je pristupila Konvenciji 1992 g., Hrvatska je svake četiri godine dužna Odboru dostaviti izvješće o napretku u provedbi odredaba Konvencije na području politike i zakonodavstva, ekonomske ravnopravnosti, zdravlja, i dr. Na temelju tog Izvješća Odbor daje državi pristupnici neobvezujuće preporuke za daljnju provedbu Konvencije. Nažalost, pojedini mediji i lobiji skloni su tumačenju kako je Hrvatska obavezna provesti preporuke CEDAW Odbora, primjerice onu o pokrivanju troškova pobačaja i kontracepcije putem sustava zdravstvenog osiguranja, što nije istina.

Takvom preporukom CEDAW Odbor zloupotrebljava svoj položaj proizvoljno tumačeći odredbe Konvencije, u kojoj se niti pobačaj ni kontracepcija ne spominju, već se spominje da ženama trebaju biti dostupne usluge vezane za trudnoću, porođaj i razdoblje poslije porođaja. Tzv. “pravo na pobačaj”, koje spominje Odbor, ne postoji u međunarodnom pravu niti u pravnom poretku Republike Hrvatske, dakle, navedena preporuka spada u nažalost već uobičajeni aktivizam UN-ovih tijela, kako bi se vršio pritisak na države pristupnice.

Od ostalih štetnih preporuka CEDAW odbor osvrće se na ugovore koje Hrvatska ima sa Svetom Stolicom, želeći kako kaže “osigurati sprečavanje zastoja na područjima kao što je pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju”, uključujući pobačaj i kontraceptive i seksualni odgoj. Nameću što bržu ratifikaciju Istanbulske konvencije (o Istambulskoj konvenciji više saznajete ovdje), povećanju broja sati spolnog i repoduktivnog odgoja (Zdravstveni odgoj), te traže da se pravo na priziv savjesti regulira kako ne bi ometao žene u učinkovitom pristupu pobačaju i kontracepciji.

Ovakve preporuke predstavljaju zloupotrebu položaja članica i članova UN-ovog CEDAW odbora. Pro-abortivni aktivizam nema uporište niti u jednoj UN-ovoj konvenciji. 29. srpnja, kako sam spomenula na početku, Odbor je donio preporuke za Hrvatsku, u kojima traži da ih se o pitanju dostupnosti pobačaja i kontracepcije koje bi u cijelosti pokrivalo zdravstveno osiguranje izvijesti za dvije godine (iako se uobičajeni izvještaji dostavljaju svake četiri godine).

Hrvatska je ratificirajući Konvenciju pružila temelj za razumijevanje jednakosti žena i muškaraca kroz osiguravanje jednakih prava i mogućnosti kako bi žene mogle uživati sva svoja prava i temeljne slobode, a nije pristala niti potpisala nametanje namjernog pobačaja kao osnovne zdravstvene zaštite! Potpišite peticiju Ministarstvu zdravlja i Vladinu uredu za ravnopravnost spolova te saborskom Odboru za zdravstvo kojom tražimo da poštuju suverenitet RH i hrvatske porezne obveznike te obustave sve već započete ili radnje koje planiraju početi po ovom pitanju jer namjerni pobačaj i kontaracepcija nisu primarna zdravstvena zaštita i kao takvi ne pripadaju u područje besplatnih zdravstvenih usluga.

Peticiju potpišite ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: CitizenGO/narod.hr
Photo: CitizenGO

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.