Policija DORH-u prijavila napadača na Ružicu Ćavar

Policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim Nevenom Kovačićem koji je nasilno fizički napao 77-godišnju Ružicu Ćavar te su nadležnom Državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede, doznaje narod.hr iz policije.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zaprimivši pritužbu Drine Ćavar, kćeri napadnute Ružice Ćavar, izvršila je uvid u foto i video materijal objavljen u medijima, a koji detaljno prikazuje napad koji pritužiteljica opisuje u svojoj pritužbi. Materijal ukazuje kako se radi o grubom nasrtaju znatno mlađe i fizički snažnije muške osobe na žensku osobu starije životne dobi.

“Činjenica da je napadač iskoristio taj spolno uvjetovan nerazmjer u fizičkoj snazi kako bi grubo povrijedio osobni integritet osobe suprotnog spola na koju je bez zadrške nasrnuo ukazuje na moguću spolnu uvjetovanost konkretnog nasilja”, navodi pravobraniteljica.

Pravobraniteljica naglašava kako je pri tome irelevantno koji su bili motivi napadača. Bitna je isključivo činjenica da je napadač uporabio svoju fizičku silu na zakonom nedozvoljen način kako bi nad svojom žrtvom demonstrirao svoju nadmoć.

Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova Policijska uprava zagrebačka dužna je odgovoriti na zahtjev Pravobraniteljice u roku od 30 dana. Kada zaprimi zatraženo očitovanje druge strane u postupku Pravobraniteljica će donijeti konačnu odluku o pritužbi.

77-godišnja Ružica Ćavar, predsjednicu Hrvatskog pokreta za život i obitelj, trenutno je hospitalizirana s dva prijeloma lijeve ruke u KBC Sestara Milosrdnica na odjelu kirurgije nakon što ju je nasilno fizički napao 58-godišnji Neven Kovačić, 20. rujna 2014. godine u 14 sati, za vrijeme trajanja prosvjeda prilikom kojega je stotinjak članova udruge “Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku”, inicijative “Nisam Vjernik” te udruge “Protagora” zahtijevalo raskidanje ugovora Hrvatske s Vatikanom.

Jučer je potpredsjednica Hrvatskih laburista – Stranke rada Nansi Tireli donijela Odluku o suspenziji člana stranke Nevena Kovačića, uz obrazloženje kako je za vrijeme održavanja spomenutog skupa nasrnuo na građanku i nanio joj fizičke ozljede čime je demonstrirao nasilno ponašanje i vrijeđao građanku na vjerskoj osnovi čime je počinio diskriminaciju na javan način, stoji u priopćenju stranke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah