Političari svoju zaštitu traže u zastupničkom imunitetu – što on zapravo jest i može li im pomoći?

Marina Lovrić Merzel i Nada Čavlović Smiljanec
Marina Lovrić Merzel i Nada Čavlović Smiljanec

Ovih dana spominjala se optužnica protiv bivše SDP-ove šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. Ipak, ona je samo jedna u nizu onih koji su nakon pokretanja kaznenog postupka dali ostavku na mjesto na kojem su se smjestili i vratili se u Sabor, te time stekli zastupnički imunitet. Međutim, u većini slučajeva on ne znači mnogo, s obzirom kako nije rijetkost da Mandatno-imunitetno povjerenstvo vrlo brzo odobrava zahtjeve za skidanje imuniteta. Imunitet saborskog zastupnika može biti tek privremeno utočište, koliko je potrebno da se sastane povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je sve aktivirao zastupnički mandat zbog imuniteta?

Nada Čavlović Smiljanec vratila se u Sabor na zastupničko mjesto SDP-a nakon što je podnijela ostavku na mjesto šefice Porezne uprave. Uskok je podnio optužnicu protiv nje u kojoj stoji da je krajem travnja pod sumnjom da je od pročelnice Porezne uprave Osijek Ružice Kovačević tražila da zaustavi ovršni postupak nad tvrtkom OLT iz Osijeka, te time tvrtki omogućila da nesmetano posluje sve do predstečajne nagodbe.

Zanimljiv je i slučaj bivše sisačko-moslavačke SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel koja je ujutro prisegnula u Saboru, a popodne joj je Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno i bez rasprave skinulo imunitet. Optužena je zbog “počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, pranja novca, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imunitet je ukinut i SDP-ovu saborskom zastupniku i bivšem vukovarskom gradonačelniku Željki Sabi zbog pokušaja podmićivanja HDZ-ove vijećnice Marije Budimir kojoj je, da bi osigurao većinu u Gradskom vijeću, nudio 50.000 kuna i razne povlastice da prijeđe u SDP, te zbog kaznenog djela protiv imovine pronevjerom te kazneno djelo protiv službene dužnosti poticanjem na zlouporabu položaja. Sabo je zbog podmićivanja zastupnika nepravomoćno bio i osuđen na 16 mjeseci zatvora ali mu je Vrhovni sud, potvrđujući osuđujuću presudu osječkoga Županijskog suda odredio djelomično uvjetnu kaznu. To znači da će bivši vukovarski gradonačelnik nakon osam mjeseci zatvora, još osam mjeseci biti na uvjetnoj slobodi.

Branimiru Glavašu imunitet je ukidan nekoliko puta, u nekoliko različitih slučajeva, a zanimljivo je da je u jednom slučaju ukidanje zastupničkog imuniteta zatražio on sam.

Kod slučaja HDZ-ovog Ive Sanadera također je zanimljivo da je, Mandatno-imunitetno povjerenstvo hrvatskog Sabora ukinulo imunitet Ivi Sanaderu, a on je prije toga otišao iz Hrvatske. Ubrzo je uhićen kod Salzburga u Austriji. Ni njemu zastupnički imunitet nije pomogao, na kraju je osuđen na osam i pol godina zatvora. Presudu je donio Vrhovni sud RH, potvrdivši Sanaderovu krivnju za primanje mita prilikom prodaje Ine MOL-u, te u tzv. slučaju Hypo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i slučajeva kada zastupnici ne ostaju bez imuniteta. Npr. Lovrić Merzel, Linić i Klarin nisu ostali bez imuniteta zbog tužbi zbog klevete. Praksa je MIP-a da se, kad se radi o privatnom tužitelju, uskrati odobrenje, jer se postupak može voditi i nakon što istekne zastupnički mandat, no kada skidanje imuniteta traži sud ili Državno odvjetništvo, tom se zahtjevu udovoljava.

Naravno, na ovoj listi mogli bi se naći i mnogi drugi, no o njima nekom drugom prilikom.

Koja je prava svrha zastupničkog imuniteta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici imaju imunitet koji nije povlastica zastupnika, već sredstvo za osiguranje neovisnog djelovanja predstavničkog tijela.

Postoje dva oblika zastupničkog imuniteta: imunitet neodgovornosti i imunitet nepovredivosti. Zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru (imunitet neodgovornosti). Zastupnik može biti pritvoren bez odobrenja Hrvatskoga sabora samo ako je zatečen da vrši kažnjivo djelo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina, ako Hrvatski sabor nije na okupu, odobrenje da se zastupnik liši slobode ili da se protiv njega nastavi kazneni postupak daje i o njegovu pravu na imunitet odlučuje mandatno-imunitetno povjerenstvo, s time što njegovu odluku mora naknadno potvrditi Hrvatski sabor (imunitet nepovredivosti).

Znači, zastupnički imunitet trebao bi zastupnicima osigurati potpunu slobodu govora i neovisno političko djelovanje, te ih štititi od kaznenog progona zbog iskazanog mišljenja ili glasovanja u Saboru, a ne od stvari zbog kojih se oni skrivaju iza imuniteta.

Po pitanju druge točke, tj. da zastupnik ne može biti pritvoren bez odobrenja Sabora osim ako je zatečen u vršenju kažnjivog djela za koje je propisana zatvorska kazna u trajanju dužem od pet godina, ona na neki način saborske zastupnike stavlja iznad zakona i služi za odgađanje sudskih procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivi su brojni slučajevi u kojima su se političari pokušali skriti iza imuniteta, poput slučaja Marine Lovrić Merzel, Željka Sabe, Ive Sanadera, te brojnih drugih. Ako su nevini, kako tvrde, zašto su se onda pokušali skriti iza imuniteta?

Imunitet bi zapravo trebao biti pretpostavka da političar odstupi od svoje funkcije kada je uhvaćen u aferi, da poštuje zakone i institucije ove države, a ne da bježi od njih. Moral bi trebao nalagati im da se sami odreknu imuniteta, a ne da zbog njega traže povratak na zastupničko mjesto u Saboru.

Svi ovi pokušaji mogli bi se itekako nazvati zloporabom zastupničkog imuniteta. Ipak, imunitet treba postojati, samo ga treba usmjeriti da se može koristiti samo u slučajevima na koje se doista odnosi. Korupcija je neko sasvim drugo pitanje na koje se imunitet ne bi smio odnositi jer to je jedini način da je više ne bude, barem na najvažnijim funkcijama u državi.

Imunitet im ionako nikada nije pomogao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.