Potpredsjednica HND-a Danka Derifaj: ‘Duhaček svojim objavama nije nikoga vrijeđao’

Foto: fah, montaža narod.hr

Novinar portala Index.hr i LGBT aktivist Gordan Duhaček uhićen je u ponedjeljak u u zagrebačkoj zračnoj luci te priveden na zagrebački Prekršajni sud zbog remećenja javnog reda i mira uvredljivim objavama na svojem Twitter profilu.

Na ovo je reagirala potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva Danka Derifaj, koju je dr. Željka Markić tužila zbog klevete da njezina tvrtka prodaje ili se bavi kliničkim ispitivanjima kontraceptivnih i abortivnih sredstava – ta tako zarađuje puno novaca.

“Takvo postupanje je apsolutno neprihvatljivo. Mi se ovdje nalazimo neko vrijeme, ne znamo zapravo točne okolnosti. Sama činjenica da je kolega uhićen jutros na aerodromu zbog objava na društvenim mrežama je nešto što je neprihvatljivo u demokratskom društvu. Može se protumačiti kao političko zastrašivanje ili represija. Okupili smo se da zahtijevamo da se kolegu Duhačeka oslobodi istog trenutka jer je neprihvatljivo da ga zbog satirične objave drže u policiji od 8 sati ujutro”, rekla je za N1. 

“Ovako drastično postupanje ne pamtim. On nikoga nije uvrijedio imenom i prezimenom. On se nije sprdao ni sa jednom osobom, niti je kome prijetio. Objavio je poznati punkerski moto ‘ACAB’ i pritom se satirično izrazio o pjesmi ‘Vila Velebita'”, dodala je.

Za medije je Duhaček izjavio kako je proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu. Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog objave na Twitteru u kojem je napisao skraćenicu ACAB (akronim za “All Cops Are Bastards”), kažnjen je novčanom kaznom od 754 kune. Za ruganje hrvatskoj budnici i preradi Vile Velebita o čemu je Narod.hr detaljno izvještavao presuda će biti izrečena za tri dana.

Večernji list treba zbog objave neistine isplatiti Željki Markić 15 tisuća kuna

Tužba protiv Derifaj, Večernjeg lista i Milana Ivkošića

Dr. Željka Markić tužila je novinarku RTL-a Danku Derifaj zbog klevete, za iste tvrdnje oko kojih je već dobila pravomoćnu presudu u tužbi protiv Večernjeg lista.

Županijski sud u Rijeci je potvrdio presudu Općinskog suda u Zagrebu prema kojoj Večernji list treba Željki Markić isplatiti obeštećenje od 15.000 kuna zbog objave laži da je zarađivala na trgovini kontracepcijom i obogatila se zahvaljujući Katoličkoj crkvi, čime je ta presuda postala pravomoćna.

Za iznošenje te laži se već 2017. godine u Večernjem listu ispričao Milan Ivkošić, kojeg je Željka Markić zasebno tužila za klevetu.

“Laž o tome da sam zarađivala na kontracepciji i abortivnim pilulama plasirana je kroz više medija u 2016. u vrijeme održavanja prvog Hoda za život u nastojanju da me se prikaže licemjernom i da se naškodi mom zalaganju za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti”, komentirala je donošenje pravomoćne presude dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

“Ova je laž mali dio kampanje blaćenja koja se vodi protiv mene osobno i U ime obitelji od 2013. godine kad smo omogućili prvi narodni referendum u Hrvatskoj i ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca. Ova presuda ne može ispraviti štetu koju i danas trpimo ja i moja obitelj jer svaka je laž kao rasuto perje koje leti na sve strane, ali je može barem malo smanjiti. Zahvaljujem odvjetničko društvo Planinić, Šoljić i partneri, koji su odradili odličan posao u dokazivanju istine”, izjavila je dr. Markić.

Što je plasirala Derifaj?

Laž o tome da tvrtka Željke Markić prodaje ili se bavi kliničkim ispitivanjima kontraceptivnih i abortivnih sredstava – ta tako zarađuje puno novaca – plasirana je kao dio medijske kampanje protiv Hoda za život – 23.5.2016. Dva dana prije je održan prvi Hod za život u Hrvatskoj, u Zagrebu, i na njega se odazvao jako velik broj ljudi.

Danka Derifaj napravila je prilog koji je emitiran u emisiji RTL Direkt u kojem je Derifaj iznijela niz neistinitih činjeničnih tvrdnji o dr. Željki Markić, iako je znala da su iste neistinite i da ih je dr. Markić opovrgla.

Video prilog pogledajte OVDJE.

Dr. Markić tužila RTL-ovu Danku Derifaj zbog klevete: ‘Treba razlikovati profesionalne od neprofesionalnih novinara’

Tako je naznačenog dana u emisiji RTL Direkt u prilogu o nacionalnom “Hodu za život, obitelj i Hrvatsku” iznijela tvrdnje sljedećeg sadržaja: “Teza o pobrkanim lončićima možda može objasniti činjenicu da najveća hrvatska zagovornica obitelji i rađanja posluje s proizvođačima kontraceptiva”; “Kad je netko protiv pobačaja onda je vrlo neobično da zarađuje od tableta koje sprječavaju začeće?”; “Hrvatska je trenutno po upotrebi kontracepcije među zadnjima u Europi. Kada bi došlo do zabrane pobačaja, porasla bi i potražnja za kontracepcijom. Siguran prihod za one koji je prodaju, zar ne?”.

Također, istog je dana prilog iz emisije RTL Direkt sa cjelokupnim sinopsisom priloga koji sadrži gore citirane navode uz dodatnu tvrdnju sljedećeg sadržaja: “Hod za život su predvodile dvije žene koje su svaka na svoj način povezane s farmaceutskom industrijom koja proizvodi pilule za dan poslije”, objavljen u internetskom članku koji potpisuje okrivljenica i to na ovoj poveznici.

Na taj je način novinarka RTL-a iznijela neistinite činjenične tvrdnje koje štete časti i ugledu gđe Željke Markić, a za koje je znala da su neistinite, te su one, s obzirom da su iznesene putem televizije i računalnog sustava ili mreže, postale pristupačne većem broju osoba, pa je time počinila kazneno djelo protiv časti i ugleda – klevetu.

Podsjećamo, dr. Markić je osoba koja je u široj javnosti poznata kao predsjednica udruge U ime obitelji. Kroz svoje društveno djelovanje prepoznata je kao osoba koja promiče obiteljske vrijednosti i zalaže se za društveno okruženje po mjeri obitelji i promicanje temeljnih ljudskih vrijednosti te uživa veliki ugled u području javnog djelovanja o navedenim temama. Također, gđa. Željka Markić je doktorica medicine i vlasnica trgovačkog društva SERMON d.o.o. čija je osnovna djelatnost kliničko ispitivanje lijekova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr