Predsjednica Grabar-Kitarović u UN-u istaknula povijesnu ulogu M. J. Zagorke

Žene mogu postići sve u stimulativnom okruženju, rekla je u petak u sjedištu UN-a u New Yorku Kolinda Grabar-Kitarović koja je probila nevidljivi stakleni strop i postala prva predsjednica Hrvatske, ali je u govoru odala počast i hrvatskoj pionirki u rušenju zapreka, ponižavanoj književnici i novinarki Mariji Jurić Zagorki.

“Stakleni strop” kojim se simbolično označavaju zapreke na koje žene nailaze u profesionalnom napredovanju i koje ih priječe da dosegnu vrh hijerarhije u tvrtkama, probila je i predsjednica Sijera Leonea Ellen Johnson Sirleaf, također sudionica tematske rasprave o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena.

Grabar-Kitarović je podsjetila da je osim što je postala prva predsjednica Republike Hrvatske bila i prva pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Kao dragocjeno iskustvo iz tog razdoblja istaknula je svoje boravke u Afganistanu gdje je promicala unapređenje statusa žena u toj islamskoj državi s teretom teških godina talibanskog režima koji je iznimno degradirao žene.

“Možemo postići sve što želimo” ako smo potaknuti pozitivnim okruženjem i slobodni od zapreka, rekla je hrvatska predsjednica.

U svome je govoru odala počast svim onim ženama koje su nas zadužile svojim primjerom.

Spomenula je prvu hrvatsku novinarku i književnicu Mariju Jurić Zagorku koja je “bila ponižavana i diskriminirana”, prisiljena skrivati se u redakciji, pisati pod pseudonimom, no unatoč svemu ustrajala je i nije se predala.

Istaknula je da je od tada velik posao učinjen na ostvarenju ženskih prava, ali zapreke još postoje.

Jedna od njih je i predsjednička prisega sročena u muškome rodu koje se morala držati pri izricanju prisege iako hrvatski jezik poznaje i ženski rod, rekla je Grabar-Kitarović.

Na panelu o rodnoj ravnopravnosti za ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva nakon isteka 2015. koji su kao granicu zacrtali Ujedinjeni narodi, hrvatska predsjednica pozvala je na “promjenu u glavama”, na “ukidanje patrijarhalnih obrazaca mišljenja”.

“Dosadašnji ritam promjena bio je prespor”, ocijenila je sijeraleonska predsjednica i zauzela se za to da pristup djevojčicama obrazovanju i informacijama ne smije ostati na retorici želimo li promijeniti “nepravedni svijet”.

“Ako ukinemo sve zapreke na putu osnaživanja žena, možemo osigurati budućnost za sve”, poručio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je u uvodnoj riječi panela nabrojao sva dosadašnja ostvarenja na postizanju rodne ravnopravnosti, ali i ukazao na goleme poslove koje tek treba obaviti.

U svijetu je još pet zemalja koje nemaju nijednu ženu u parlamentu i osam država koje nemaju nijednu ženu u vladi, rekao je Ban i pozvao čelnike tih zemalja da oslobode put ženama.

Žene ne smiju biti zatočene u neznanju i na rubu, već im treba omogućiti ravnopravno sudjelovanje u svim aspektima ljudske djelatnosti, rekao je i zaključio da se razvojni ciljevi koje su Ujedinjeni narodi zacrtali mogu ostvariti samo uz punu ulogu žena u ljudskom razvoju.

Raspravu uoči Međunarodnog dana žena i na 20. godišnjicu prihvaćanja Pekinške deklaracije koja je potvrdila temeljno načelo da su prava žena i djevojaka “neotuđiv, cjelovit i nedjeljiv dio univerzalnih ljudskih prava”, otvorio je predsjednik Opće skupštine UN-a Sam Kahamba Kutesa.

Predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala s Ban Ki-Moonom

Dan žena: Predsjednica RH u UN-u istaknula pionirsku ulogu M. J. Zagorke

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon razgovarali su u petak u New Yorku o stanju u Hrvatskoj i o odnosima s BiH i Srbijom, izjavila je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske i čelni čovjek Svjetske organizacije sastali su se u sjedištu UN-a na marginama skupa u povodu međunarodnog dana žena.

“Razgovarali smo o Hrvatskoj koja mu je ostala u jako lijepom sjećanju. Pozvala sam ga da ponovno posjeti Hrvatsku”, izjavila je novinarima Grabar-Kitarović, objavljeno je u Dnevniku HTV.

“Razgovarali smo i o odnosima Hrvatske sa susjedima, posebno BiH i Srbijom i o globalnim pitanjima”, dodala je predsjednica koja se sastala i s prvim čovjekom Opće skupštine UN-a Samom Kahambom Kutesom.

Ona je u govoru na skupu ranije istaknula da žene mogu postići sve u stimulativnom okruženju te podsjetila je da je prva predsjednica Hrvatske i da je bila prva pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

“Možemo postići sve što želimo” ako smo potaknuti pozitivnim okruženjem i slobodni od zapreka, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona će tijekom vikenda razgovarati s gospodarstvenicima i ulagačima hrvatske zajednice u New Yorku i pridružiti se članovima te zajednice na nedjeljnoj misi u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela.

Završni dan boravka u New Yorku sudjelovat će na međunarodnoj konferenciji o ravnopravnosti spolova u organizaciji Zaklade Clinton. Od 1995., kada je državna tajnica Hillary Clinton pozvala međunarodnu zajednicu na poštivanje ravnopravnosti spolova, ta zaklada okuplja svjetske i društvene čelnike u raspravama o ravnopravnosti spolova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah